Rondreizen in Syrië

Rondreizen in Syrië


Syrië kent één van de oudste beschavingen ter wereld, wat is terug te zien in de vele prachtige bouwkunsten en imposante ruïnes. Fascinerend zijn de eeuwenoude steden met een wirwar van straatjes, sfeervolle theehuizen en een kleurrijke bazaar in schril contrast tot de indrukwekkende maanlandschappen met spectaculaire ravijnen en brede valleien. Bovendien is de bevolking zeer vriendelijk en gastvrij.

Lees onze uitgebreide informatie over Syrië.

Plaatsinformatie Syrië

Wilt u meer weten over de meest interessante plaatsen van Syrië? Lees hier meer over onder andere Aleppo, Damascus en Palmyra.

Aleppo

Aleppo, gelegen in het noorden van het land, (door de inwoners van Syrië Halab genoemd) is een prachtige, moderne stad. De vroegere handelsstad, en de op een na grootste stad, is bij veel reizigers populairder dan Damascus. Men zegt dat de Arabische naam voor Aleppo, Halab, te maken heeft met de aartsvader Abraham. De Arabieren behielden de naam Halab, die in hun taal de verleden tijd van melken is. Volgens overlevering rustte Abraham hier uit op zijn tocht van zijn geboorteplaats Ur naar het Beloofde Land. Hij zou zijn koe gemolken hebben bovenop de heuvel waar nu de citadel staat en de melk verdeeld hebben onder de bevolking. In het Syrisch/Arabisch heet de stad Halaba asch-Schahba.

De stad, die gesticht is door de Hettieten, werd gebouwd op een heuvelgroep in een breed vruchtbaar dal aan beide zijde van de rivier Quwaiq. In het jaar 636 werd zij veroverd door Arabisch islamitische legers en de volgende duizend jaar werd door verschillende machten om de stad gevochten. De citadel was gebouwd op een heuvel in het centrum van de stad en was een van de sterkste burchten ter wereld.Die stad is met meer dan twee miljoen inwoners (2005) ook in dat opzicht de tweede Syrische stad na Damascus.

Het is één van de oudste steden ter wereld en ligt op een strategische plek tussen de Middellandse Zee en de Eufraat. De meeste inwoners zijn Arabieren, maar er wonen ook Koerden en Armeniërs en kleine aantallen Grieken en Turken. Ongeveer 20% zijn christenen.

Het eeuwenoude Aleppo is een zeer bezienswaardige plaats. De stad is beroemd omwille van zijn (reeds genoemde) eeuwenoude citadel met het middeleeuwse fort, de Grote Moskee en de buitengewone soeks waar u de meest onvoorstelbare dingen kunt kopen. Shakespeare vermeldde Aleppo in zijn stuk Macbeth en Othello als een van de belangrijkste handelssteden. Sinds de tijd van de Romeinen is Aleppo al een handelscentrum, maar het is ook bekend om de vele moskeeën en kerken en wordt gezien als de derde belangrijkste stad van de Islamwereld.

Damascus

Damascus is de hoofdstad van Syrië. Het is een van de oudste steden ter wereld, mogelijk dé oudste stad ter wereld. Er wonen 1,6 miljoen mensen in de stad, ongeveer 6,5 miljoen in het totale gebied rondom de stad. (2007) In de volksmond heet de stad Sjam.

Hoog op de berg staat het paleis van de president en de regering zetelt ook in deze oude stad. Al-Fayha, “De Zoetgeurende”, is de oude bijnaam van Damascus die nu door de walmen van het vele verkeer niet meer zo toepasselijk is. Vroeger werd de stad met het Bijbelse paradijs vergeleken, voornamelijk door de prachtige ligging van de stad.

De stad ligt te midden van een buitengewoon grote en vruchtbare oase en dankt haar bestaan aan de rivier Barada, die de oase van water voorziet. Het is waarschijnlijk door deze ligging, aan de rand van een droog gebied, dat Damascus van oudsher in verband wordt gebracht met de Hof van Eden. En niet alleen het Paradijsverhaal, maar vele andere gebeurtenissen uit de bijbel zouden in en rondom Damascus hebben plaatsgevonden.

Hier doodde Kaïn zijn broer Abel, werd Abraham geboren en vonden Maria en Jozef een schuilplaats. De voetstappen van de profeet Mohammed zijn in een voorstad van Damascus te zien, Paulus werd hier bekeerd en het hoofd van Johannes de Doper werd in deze stad vereerd. Dit aureool van heiligheid is altijd om Damascus blijven hangen, ook toen de stad haar belangrijke politieke en religieuze positie allang had verloren.

Het oude stadsgedeelte met haar kleine, smalle straatjes en sfeervolle overdekte markten (soeks met veel exotische koopwaar) is een lust voor het oog. In de gezellige wirwar van straatjes zijn veel koffiehuizen en kunt u zonder problemen een nargilah roken, oftewel een waterpijp. De tabak heeft diverse smaken en u moet wel even aangeven welke smaak u wilt hebben. Zeer populair is de mint smaak.

Een bezoek aan het Nationaal Museum (voor informatie over de geschiedenis) is de moeite meer dan waard, want daar worden alle belangrijke historische plaatsen van Syrië in hoogtepunten samengevat. Andere bezienswaardigheden zijn het mausoleum van Saladin en de grote Ommayyaden Moskee. Aan het einde van Nasr Street ligt de citadel, maar ofschoon de citadel uit de Romeinse tijd stamt, is wat u ziet in de dertiende eeuw gebouwd toen Damascus de belangrijkste basis voor militaire campagnes tegen de kruisvaarders werd. Ook de stadsmuren stammen uit deze tijd.

Hama

Palmyra

Tijdens uw rondreis door Syrië mag een bezoek aan Palmyra niet ontbreken. Het ligt midden in de woestijn en is ontstaan door de aanwezigheid van een oase. Midden in de Syrische steppewoestijn, aan de voet een kalkrots, ontspringt de zwavelhoudende bron Afqa waar omheen later de stad Palmyra ontstond. Een andere naam voor de stad was: Tadmur, bijgenaamd Stad van Duizend Zuilen, en is één de belangrijkste bezienswaardigheden van Syrië.

Deze toenmalige oase op de zijderoute werd steenrijk doordat de inwoners reizende handelaren bescherming boden tegen overvallen van bedoeïenen. Zelf noemden ze hun stad  Tadmoor (wonder of mirakel). De geschiedenis van de stad gaat terug tot het tweede millennium voor Christus. Hij werd door Alexander de Grote veroverd en na zijn dood bij het koninkrijk der Seleuciden gevoegd. Toen de rijke oase, gelegen tussen de Romeinse provincie Syrië en Mesopotamië, rond 30 v.Chr. de aandacht trok van de Romeinen, noemden zij het Palmyra (stad van de palmbomen).

Lange tijd diende het als een bufferzone tussen Syrië en de vijandige Parthen. In 30 werd het door Germanicus bij de provincie Syrië ingelijfd en tegen het einde van de 2e eeuw kreeg Palmyra de status van Romeinse kolonie en werd het geregeerd door koningen, die de naam "Septimius" voor hun eigen Aramese naam plaatsten.

Van 260 tot 267 bewees de toenmalige koning van Palmyra zijn bondgenoot, de Romeinse keizer, enorme diensten door o.a. in 260 de Perzen van Romeins grondgebied te verdrijven en Mesopotamië voor de Romeinen te heroveren en in 266 één van de grootste Romeinse vijanden te verslaan. Hun bondgenootschap sloeg echter om in vijandschap nadat in 267 de koning en zijn zoon werden vergiftigd. De ambitieuze koningin Zenobia, die haar man Odaenathus opvolgde en Gallienus verdacht van de moord.
Om de FOX website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Akkoord & sluiten