Argentinië informatie

Landeninformatie Argentinië

Verrukkelijke wijnen, unieke natuurgebieden en vurige passie: Argentinië is een onvergetelijke bestemming in Zuid-Amerika. Ontdek een wereld aan verrassende landschappen, waaronder de majestueuze Iguazu-watervallen, de hoogste piek van de Andes en de massieve gletsjers van de zuidelijke provincie Vuurland.

Bevolking, taal en cultuur

Argentinië is een multi-etnische samenleving, waarbij talloze culturen door de jaren heen met elkaar zijn samengesmolten. Het merendeel van de Argentijnse bevolking is verwant aan Europese immigranten. De meeste van hen hebben een Italiaanse of Spaanse achtergrond, maar bijna alle Europese landen zijn vertegenwoordigd in gemeenschappen door het land heen. Ook heeft Argentinië immigratiegolven gekend van buiten Europa, zoals vanuit de buurlanden (Brazilië, Paraguay, Uruguay, Bolivia en Chili), maar ook vanuit Azië en het Midden-Oosten.

Tussen de één en drie procent van de Argentijnse bevolking behoort tot een inheemse cultuur. De bekendste inheemse volkeren zijn de Mapuche, de Qulla, de Wichí en de Toba. Elk van deze volkeren heeft een eigen distinctieve cultuur met unieke kleding, rituelen en talen. De Mapuche leven bijvoorbeeld in Patagonië en hebben een eigen kalender en geloof. De Wichí hebben op hun beurt een eigen teamsport ontwikkeld die lijkt op lacrosse. 

Er zijn tientallen actieve gesproken talen in Argentinië, maar het Spaans overheerst. Het bekendste dialect is het Rioplatensisch Spaans, een dialect dat wordt gesproken in gebieden rond de Río de la Plata. In het noordoosten van het land worden andere dialecten gesproken, zoals het Norteño, Guaranitico en Cuyano. Andere talen die meer dan honderdduizend sprekers hebben binnen Argentinië zijn onder meer het Quechua, Duits en Jiddisch. 

Deze mix van culturele invloeden is goed merkbaar in Buenos Aires, waar elk van de 48 wijken een eigen karakter heeft. Ga naar Palermo Soho voor trendy uitgaansgelegenheden, bewandel de kasseien straten van het charmante San Telmo, bezoek een museum in Recoleta en bewonder de iconische felgekleurde huisjes van La Boca.

De tango is ruim honderd jaar een veel voorkomende muziek- en dansstijl in Argentinië. De passievolle dans is ontstaan in Buenos Aires en Montevideo, en is nog altijd razend populair in deze gebieden. Behalve muziek en dans, gaan sociale gelegenheden in Argentinië hoe dan ook gepaard met eten. Zo staat het land bekend om de fantastische wijnen en asado, een barbecue met vele soorten vlees.

Natuur

In het noorden van Argentinië, op de grens met Brazillië en Paraguay, liggen de Watervallen van de Iguaçu of Iguazu-watervallen. Dit complex van honderden watervallen ligt voor het grootste deel op Argentijns grondgebied en is een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van het land. De watervallen zelf liggen verspreid over een breedte van bijna drie kilometer en zijn ruim tachtig meter hoog. Ook de omgeving van dit natuurwonder is echter de moeite waard: de Iguazu-watervallen worden omringd door een uitgestrekte groene jungle met onvergetelijke wandelpaden. 

Het Andesgebergte is de langste onafgebroken bergketen ter wereld. Unieke landschappen, zeldzame diersoorten en lokale klimaten maken de Andes tot een extreem divers natuurgebied. De bergketen strekt zich in Argentinië uit langs de westelijke grens met Chili – de hoogste pieken, waaronder de 6.961 meter hoge Aconcagua, liggen in het noordwesten van Argentinië. 

Ushuaia is de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld, waardoor het een goede uitvalsbasis is om het onderste puntje van Argentinië, Vuurland, te verkennen. In Nationaal Park Tierra del Fuego is de natuur van deze regio in al haar pracht en praal te bewonderen. Rotsachtige pieken en mysterieuze fjorden vormen de basis van dit fascinerende natuurgebied op het zuidelijk halfrond. Dieren als de guanaco, muskusrat en Andescondor komen hier in het wild voor. 

Iets noordelijker dan Tierra del Fuego en precies op de grens tussen Argentinië en Chili ligt Nationaal Park Los Glaciares. De naam zegt het al: in dit beschermde natuurgebied staan gletsjers centraal. De ruige omgeving is gevuld met ijsmassa’s en besneeuwde bergtoppen. De regio is opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst vanwege de bijzondere natuurlijke schoonheid en de unieke geologische samenstelling van het gebied.

Geschiedenis, economie en politiek

Het gebied dat we nu Argentinië noemen, was voor de komst van Europese kolonisten erg dunbevolkt. Er leefden verschillende volkeren in het land, die zich onderhielden als jager-verzamelaars of boeren. Aan het einde van de vijftiende eeuw werd het noordwesten van Argentinië veroverd door troepen van het Incarijk, dat zich via Bolivia naar het zuiden uitspreidde. De Inca’s waren met name geïnteresseerd in het gebied vanwege de rijkdom aan metalen als zilver, zink en koper.

In de zestiende eeuw begon de Europese kolonisatie van Argentinië, waardoor het Incarijk abrupt ten val kwam. De eerste Europeanen die voet aan land zetten in Argentinië waren de Portugezen. Uiteindelijk waren het echter de Spanjaarden die de macht kregen over het gebied. Er werden verschillende kolonies gesticht, die uit zouden groeien tot grote steden. De Spanjaarden maakten een onderscheid tussen de verschillende etnische groepen die in het gebied leefden. Zij handhaafden een hiërarchie waarbij de blanke Spanjaarden bovenaan stonden en de zwarten en indianen vrijwel geen rechten hadden.

Een grote groep van de bevolking waren criollo’s; zij waren geboren in Zuid-Amerika van blanke ouders. Hierdoor kregen zij minder rechten dan de blanke Spanjaarden, maar meer dan de andere groepen. In het begin van de negentiende eeuw was er veel ontevredenheid onder de criollo’s over hun ondergeschikte positie. Toen in 1808 de Spaanse keizer Karel IV werd afgezet door Napoleon, grepen ze hun kans. Lokale leiders in Argentinië riepen een junta uit, in eerste instantie om te voorkomen dat de Fransen Argentinië zouden innemen.

Toen Napoleon was verslagen, wilde de junta de macht echter niet meer overdragen aan het Spaanse koningshuis. Een acht jaar durende onafhankelijkheidsoorlog volgde en de Spanjaarden werden verslagen. In 1816 riep de junta de onafhankelijkheid uit. In die tijd had het land een andere vorm dan het Argentinië van nu. Het zuidelijke punt van het land, Patagonië, werd pas aan het einde van de negentiende eeuw bij Argentinië gevoegd.

Politiek gezien kent Argentinië sinds de onafhankelijkheid een lange geschiedenis van dictatoriale regimes, staatsgrepen, oorlogen met buurlanden en financiële crises. Vanaf 1913 heeft het land een representatieve democratie, hoewel het democratische proces sindsdien nog geregeld verstoord is door bijvoorbeeld staatsgrepen.  

Na Brazilië heeft Argentinië de grootste economie van Zuid-Amerika. Het land kent historisch gezien afwisselingen tussen grote economische groei en heftige recessies. Een van de grootste bijdragen aan de economie wordt geleverd door agricultuur. Argentinië exporteert grote hoeveelheden rundvlees, citrusvruchten, sojabonen, druiven en mais.
 

Klimaat

De enorme oppervlakte en diverse ecosystemen van Argentinië zorgen ervoor dat het land verschillende klimaten kent. In het zuiden van Argentinië heerst een koud woestijnklimaat, dat gekenmerkt wordt door weinig neerslag en grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De gemiddelde jaartemperatuur ligt lager dan 18 °C. 

In het noorden van Argentinië zijn de verschillen tussen seizoenen uitgesprokener. Let wel: omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, loopt de winter van juni tot augustus en is het juist zomer van december tot maart. In het noordoosten van Argentinië heerst voornamelijk een warm zeeklimaat, waarbij de warmste maand een gemiddelde temperatuur van boven de 22 °C heeft. Hoewel er een duidelijk verschil in temperatuur is tussen zomer en winter, zijn deze verschillen niet zo groot als bij een landklimaat. 

Rond het Andesgebergte zijn verschillende klimaten te vinden, zoals een gematigd mediterraan klimaat, een warm woestijnklimaat en een vochtig subtropisch klimaat. De temperaturen kunnen sterk wisselen, vaak afhankelijk van de hoogte in de bergen. Ook de neerslag kan in dit gebied erg wisselvallig en lokaal zijn.