Aruba informatie

Landeninformatie Aruba

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat je vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Aruba heeft een bonte mengeling van inwoners uit Zuid-Amerika, de Europese continenten, het Verre Oosten alsmede van andere Caribische eilanden. Juist door deze mengeling van verschillende culturen en invloeden heeft het leven van de inwoners van het eiland zo’n unieke ‘smaak’ gekregen.

Cultuur

Aruba is het Caribische eiland waar de erfenis van de Arawak Indianen nog het meest vertegenwoordigd is. De grote meerderheid van de lokale bevolking stamt af van Spaanse, Nederlandse of Arawak voorouders. In Tanki Flip wordt nog altijd een Indiaans dorpje in stand gehouden.

Muziek

Dat Arubanen van een feestje houden, wordt verraden door de muziek die je over het hele eiland hoort. Meest populair zijn calypso, soca, merengue en een lokale mix genaamd socarengue.

Musea

In Fort Zoutman vind je het ‘Museo Historico Arubano’. Hier kun je onder andere een uitgebreide collectie schelpen, bodemvondsten, gesteenten en fossielen bewonderen. De collectie omvat tevens de meest uitgebreide schelpenverzamelingen ter wereld: ‘De Man’s Schelpenverzameling’. Aan de Zoutmanstraat vind je het ‘Museo Arqueologico Aruba’, een archeologisch museum waar aandacht besteed wordt aan de prehistorie van het eiland en de Arubaanse Indiaan. De getoonde collectie, waaronder de skeletten, werktuigen, potten en kunstvoorwerpen, is gevonden in ‘Cer'i Noka’ nabij het plaatsje Santa Cruz.

Taal

De officiële taal op Aruba is Nederlands. Alle officiële uitgaven zijn in het Nederlands en ook op school wordt lesgegeven in het Nederlands. De meeste inwoners spreken echter onderling Papiamento, de taal die gesproken wordt op Aruba, Bonaire en Curaçao. Daarnaast spreken en schrijven de inwoners over het algemeen ook vloeiend Engels en Spaans. Spaans wordt als belangrijk ervaren vanwege de ligging van Aruba net buiten het Zuid-Amerikaanse continent.


Flora en Fauna

Aruba is 30 km ten noorden van Venezuela gelegen en met zijn 32 km lengte en 10 km breedte slechts een stip op de aardbol te noemen. Als gevolg van het tropische klimaat en de beperkte regenval is de vegetatie op het eiland niet bepaald indrukwekkend te noemen. Vooral in het noordoosten wordt het de enige begroeiing moeilijk gemaakt door de altijd aanwezige wind en het zoute water.

De aanwezige flora omvat voornamelijk de altijd naar het westen gebogen divi-divi bomen, alsmede de grote verscheidenheid aan cactussen. Ook de fauna van Aruba is, in vergelijking met het nabijgelegen Venezuela, niet heel uitgebreid. Op het eiland komen verschillende soorten hagedissen voor, waarvan de leguaan waarschijnlijk het meest bekend is. Overige dieren zijn voornamelijk geiten, apen, een aantal slangensoorten en zo’n 174 verschillende vogelsoorten. De meeste vogels komen echter alleen maar om te overwinteren op het eiland. De boeiendste fauna vind je onder de waterspiegel. Rondom het eiland, voornamelijk wanneer je in de koraaltuinen gaat duiken of snorkelen, krioelt het van de veelkleurige koraalvissen.


Geografie

Aruba maakt als eiland onderdeel uit van de Benedenwindse Eilanden en is het meest westelijk gelegen eiland van deze groep. Het eiland is langgerekt en loopt van het uiterste zuidoostelijke ‘Punta Basora’ tot het meest noordwestelijke punt ‘Cudarebe’. De lengte van het eiland tussen deze twee punten bedraagt 32 km en ongeveer halverwege vind je met 10 km het breedste stuk van het eiland. De totale oppervlakte van het eiland bedraagt 190 km².

Het centrale gedeelte van het eiland is van vulkanische oorsprong en is meer dan honderd miljoen jaar geleden ontstaan door onderzeese erupties. Om dit gebied heen liggen kalksteenplateaus. Verder is het eiland vrij vlak met de ‘Jamanota berg’ van 188 meter als hoogste punt. Vanwege de sterke noordoostpassaatwind is het noordoostelijke gedeelte van het eiland vrijwel onbewoond. De kust is hier steil en rotsachtig en de zee vrij wild.


Geschiedenis

De eerste inwoners van Aruba waren de ‘Caquetios’ Indianen, afstammelingen van de Arawak stam. Sporen van deze inwoners dateren terug tot ongeveer het jaar 1000 voor Christus. Ook de nog altijd zichtbare geschilderde symbolen in de grotten bij onder andere Fontein en Ayo doen ons herinneren aan de allereerste inwoners van Aruba. In het archeologisch museum kunt u enkele voorwerpen van deze stam bezichtigen. Enkele eeuwen later arriveerden de eerste Europeanen op de kusten van het eiland. De Spaanse ontdekkingsreiziger Alonso de Ojeda zou rond 1499 hier gearriveerd zijn. De Spanjaarden ‘exporteerden’ de Indianen direct naar Santa Domingo in de Dominicaanse Republiek waar ze in de kopermijnen te werk werden gesteld. In 1636, tegen het einde van de 80-jarige oorlog, namen de Nederlanders bezit van het eiland. Bijna twee eeuwen hadden zij de leiding tot de Engelsen in 1805, tijdens de Napoleontische oorlogen, kort de leiding overnamen. In 1816 echter kwam Aruba terug in Nederlandse handen en tot op heden blijft het eiland onafhankelijk functioneren binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Klimaat

Aruba kent een tropisch klimaat met heel veel zon en een gemiddelde temperatuur van 27,8 graden. De meeste toeristen bezoeken het eiland tussen half december en half april, maar dit heeft echter meer te maken met het weer in Noord-Amerika en Europa dan met het weer op Aruba. Het verschil in temperatuur tussen zomer en winter bedraagt namelijk slechts 3,6 graden. Op Aruba waait altijd een noordoostpassaatwind. Deze wind zorgt voor een aangename verkoeling.

Tropische stormen en tornado’s komen op Aruba niet voor. De gemiddelde regenval op het eiland bedraagt ongeveer 60 centimeter per jaar. Deze valt voornamelijk in de maanden november, december en januari en dan veelal in de vorm van korte, hevige en plaatselijke buien.


Politiek/Economie

Aruba staat bekend als een veilig, stabiel en vriendelijk Nederlands eiland binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De overheid heeft het eiland voorzien van alle moderne faciliteiten. De inwoners zijn over het algemeen goed opgeleid, spreken verschillende talen en iedereen die wil werken heeft een baan. De meeste inwoners genieten dan ook een hoge levensstandaard. De grootste bron van inkomsten op het eiland wordt gevormd door het toerisme en de overheid heeft de wereld bekend gemaakt met de vriendelijke en veilige uitstraling van het eiland.