Praktische informatie Aruba

Praktische info Aruba

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U logeert tijdens uw rondreis in goede toeristenklasse hotels. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met bad of douche en toilet, telefoon en meestal airconditioning (in de hoger gelegengebieden is dat vaak niet nodig). Verder controleren wij de accommodatie twee keer per jaar op service en kwaliteit!

Beste reistijd

Het tropische klimaat op Aruba zorgt voor een heerlijke temperatuur van gemiddeld 28 graden. Omdat Aruba een eiland is, is er bijna altijd wel een heerlijk verkoelend briesje. De meeste regen valt in oktober, november en december. Deze regen komt voor in korte hevige buien die meestal 's nachts en vroeg in de ochtend voorkomen, waardoor u er als vakantieganger minder last van heeft. Het zorgt ervoor dat het eiland mooi groen is!


Duiken

Wilt u gaan duiken op Aruba dan bent u beslist aan het goede adres. Duikers met een duikbrevet kunnen de vele duikgebieden die Aruba te bieden heeft, waaronder de koraalriffen en de scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog, gaan ontdekken. Blijft u liever dichter bij het wateroppervlak, dan kunt u gaan snorkelen. Ook dan kunt u de schoonheid van de koraalriffen bewonderen met een zicht van soms wel 100 voet. Voor duiklessen kunt u terecht bij het ‘Resort Certification Scuba Diving Course’.

Elektriciteit

Op Aruba geldt dezelfde elektriciteitseenheid als voor de Verenigde Staten en Canada, te weten 110 AC. Voor de stopcontacten heeft u de zogenaamde ‘Amerikaanse platte’ stekker nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

De lokale Arubaanse keuken is omvangrijk en de meeste gerechten bevatten ingrediënten vers uit de Caribische wateren. Interessant is ‘Charlie’s Bar’ gevestigd in het stadje San Nicolas waar de grootste garnalen worden geserveerd in een decor van scheepswrakken. Voor internationale menu’s kunt u in Aruba ook uitstekend terecht. De Indonesische, Japanse, Chinese, Nederlandse, Italiaanse en Franse keukens zijn ruim vertegenwoordigd. Water uit de kraan is prima drinkbaar, geen noodzaak om flessen mineraalwater te kopen.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte. Echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De officiële munteenheid van Aruba is de Arubaanse florijn, lokaal ook wel gulden genoemd. Een florijn is verdeeld in 100 centen. Er bestaan munten van 5, 10, 25 en 50 cent en van 1, 2 ½ en 5 florijn. Naast de florijn is ook de Amerikaanse dollar algemeen geaccepteerd op Aruba. Let u wel op dat u als wisselgeld bijna altijd florijnen krijgt.

Pinnen is op het eiland mogelijk. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken. Afhankelijk van uw bankkaart kunt u gebruik maken van alle geldautomaten waarop het EuroCard/MasterCard en/of het CIRRUS symbool staat afgebeeld. Euro’s en andere buitenlandse valuta zijn bij de banken eenvoudig te wisselen. De openingstijden kunnen variëren per bank, maar zijn in de regel van maandag t/m vrijdag van 8 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags. Met de belangrijkste creditcards, te weten EuroCard/MasterCard, Visa en American Express, kunt u bij vrijwel alle hotels, grote restaurants en winkels terecht. Ook travellercheques worden veelal geaccepteerd.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade Aruba
R.J. Schimmelpennincklaan 1
2517 JN ’s-Gravenhage
Telefoon: 070-356 6200
Fax: 070-3451446

Nederlandse ambassade in Aruba
Plaza Henny Eman 1 Oranjestad
Telefoon: (297)834 559 Fax: (297)821 750
E-mail: info@vno.minbzk.nl


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Telefoonnummer SOS-centrale, kopie polis reisverzekering en eventueel een kopie van uw medisch paspoort, telefoonnummer en e-mailadres van FOX, geld, creditcard en travellercheques.


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

De winkels op Aruba staan vol met goedgeprijsde geïmporteerde handelswaar. Aruba is een waar ‘shopping paradijs’ met parfum, drank, juwelen, horloges, kristal, camera’s, merkkleding, etc. tegen aantrekkelijke prijzen.

De meeste winkels en boetieks vindt u in Oranjestad, maar de luchthaven en de grote hotels beschikken over de beste winkels. De openingstijden van de winkels zijn maandag t/m zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur. Houdt u er rekening mee dat sommige winkels tussen 12.00 uur en 14.00 uur ’s middags dicht zijn voor de lunch. Sommige winkels zijn ook op zondag geopend en tijdens feestdagen wanneer cruiseschepen in de haven aanmeren. Omdat Aruba rijk is aan de stof aloë, worden verzorgingsproducten op het eiland zelf geproduceerd.

Aangezien Aruba een eiland is met Nederlandse wortels, worden ook traditionele souvenirs als klompen en windmolens aangeboden. Meestal zijn deze wel voorzien van handgemaakte afbeeldingen van de kleurrijke cunucu huizen. Deze huisjes vinden we overal in het landschap terug. U kunt zowel in dollars als in florijnen betalen en afdingen is toegestaan.


Telefoon, internet en post

Telecommunicatiediensten in Aruba worden aangeboden door SETAR (Servico di Telecommunication di Aruba). Internationale telefoongesprekken, zowel direct als via een operator, zijn mogelijk naar alle landen ter wereld. Voor faxdiensten kunt u terecht bij een van de SETAR winkels, die u kunt vinden in Oranjestad, Palm Beach, Royal Plaza of in de Schelpstraat. Met uw mobiele telefoon heeft u via het GSM netwerk Digicel over het gehele eiland bereik. Daarnaast kunt u ook overal gebruik maken van internetdiensten.

Tijdsverschil

Op Aruba is het in vergelijking met Nederland, afhankelijk van onze zomer –of wintertijd, 5 uur (winter) of 6 uur (zomer) eerder.

Tips en fooien

Een fooi van 10-15% van de rekening is gebruikelijk, maar niet verplicht. In sommige hotels en restaurants is reeds een bedrag voor de genoten service aan de rekening toegevoegd. Het is dan niet meer nodig een fooi te geven.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Voor Aruba zijn geen vaccinaties noodzakelijk.

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Het beperkt gebruik van Immodium tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over malariapillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk kunnen zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: u krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en een aantal verzekeringsmaatschappijen vergoeden deze vaccinaties. Helaas niet alle.De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Ziet u voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wilt u met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij u graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.


Veiligheid

Aruba staat bekend als een veilige bestemming. Natuurlijk dient u altijd voorzichtig te zijn op straat en niet paraderen met uw luxe artikelen. In uw hotel raden wij u aan de kluis op uw hotelkamer te gebruiken, sinds het hotel zich meestal niet aansprakelijk stelt voor ‘verloren’ items.

Vervoer

Aruba beschikt over een goedkope en betrouwbare dagelijkse busservice tussen alle districten en de hotelgebieden. Informeert u bij uw hotel voor de schema’s en tijden. Het centrale busstation bevindt zich in Oranjestad tegenover de waterfront winkels en restaurants. Vanaf hier kunt u naar elk gewenst punt binnen het hotelgebied reizen.

Het centrale taxikantoor bevindt zich in Oranjestad, op de Sasaki road achter de ‘Eagle Bowling Palace’. Taxi’s op het eiland zijn niet voorzien van een meter, de tarieven zijn vast en dienen vooraf gecheckt te worden.

Als u avontuurlijk bent ingesteld en u alles wilt ontdekken wat Aruba te bieden heeft, is het een goed idee om een 4-wheel drive Jeep of een Samurai te huren. Er is veel te zien, maar de wegen zijn vaak van dien aard dat een gewone auto hier ongeschikt voor is. Let u op dat de reserveband vol met lucht zit. U kunt natuurlijk ook deelnemen aan een ‘Jeep Safari’, één van de populaire sightseeing dagexcursies. Wanneer u op de geasfalteerde wegen blijft, kunt u uiteraard ook kiezen uit een breed assortiment gewone auto’s. Deze zijn te huren op de luchthaven of via uw hotel. U dient hiervoor minimaal 21-25 en maximaal 65-70 jaar te zijn. Deze leeftijden variëren enigszins per huurbedrijf. Een geldig rijbewijs dient voor tenminste 2 jaar in uw bezit te zijn.


Vlucht

FOX biedt reizen naar Aruba aan met de luchtvaartmaatschappij KLM. De gemiddelde reisduur naar Aruba bedraagt ca.dan 10 uur. Voor meer informatie kunt u kijken bij het vluchtschema die te vinden is bij de desbetreffende reis onder het tabblad "Prijzen & Ingbegrepen.