Vakantie Canberra

Nee, niet Sydney, maar Canberra is de hoofdstad van Australië! Toen de Australische deelstaten in 1901 werden samengevoegd, moest er een hoofdstad gekozen worden. Zowel Sydney als Melbourne hadden hun zinnen gezet op deze titel, maar in plaats daarvan werd een nieuwe hoofdstad gesticht tussen beide steden in. In die tijd was Canberra een bescheiden vestiging in het platteland, maar ruim een eeuw later is de Australische hoofdstad uitgegroeid tot een aantrekkelijke bestemming met talloze mogelijkheden.


Met haar vele parken en bomen is Canberra een bijzonder groene stad. Dit is voor een groot deel te danken aan het architectenkoppel Walter en Marion Griffin, die in 1913 een wedstrijd wonnen met hun ontwerp voor de nieuwe hoofdstad. Zij ontworpen een uitgestrekte stad met brede promenades, die in harmonie stond met de omgeving – kenmerken die nog altijd duidelijk naar voren komen in het hedendaagse uiterlijk van Canberra.

Statige gebouwen, zoals het Parlementsgebouw en het Australian War Museum, zijn omringd door groene parken. Het door mensen aangelegde Lake Burley Griffin, dat de stad in tweeën deelt, maakte ook deel uit van het ontwerp. Dit waterwerk is nu een populaire recreatieplek in de stad, zowel voor de inwoners van Canberra als voor bezoekers. Niet alleen staan er veel musea langs de oever van het meer, het is bovendien een perfecte omgeving om te wandelen, fietsen, zwemmen en roeien.

In de omgeving
Skiën in Australië? De meeste mensen associëren Australië in de eerste plaats met dorre woestijnen, rode rotsformaties en zonovergoten stranden – dat klinkt niet als de typische wintersportbestemming. Toch is Australië gezegend met een eigen Alpenregio, inclusief verschillende mogelijkheden voor sneeuwpret en wandelgenot. Verken de Australische Alpen op de ski's, te voet, op een fiets of per paard, afhankelijk van het seizoen.

De Alpen liggen ten zuiden van Canberra, maar aan het noorden van de stad ligt een compleet ander landschap. De wijnregio en omringende Southern Tablelands vormen samen een wereld vol indrukwekkende landschappen en smaken. Ga op bezoek bij een wijnkelder, verken de lieflijke dorpjes in de regio en proef van de lokale keuken. Een hoogtepunt voor foodies is het jaarlijkse truffelfestival, gewijd aan deze delicatesse die te vinden is in de omgeving van Canberra.