In Australië wonen ongeveer 25 miljoen mensen. Het overgrote merendeel van de hedendaagse Australische bevolking stamt af van de Britse kolonisten die vanaf de achttiende eeuw het continent bezetten. Het Engels is dan ook de voertaal in het land. Australisch-Engels vormt een uniek accent, dat soms in grammatica en spelling afwijkt van andere varianten van de Engelse taal.
Hoewel Australië op de meeste wereldkaarten in het oosten ligt, wordt de cultuur van het land vaak omschreven als “westers”. Dit komt omdat de Britse kolonisten een blijvende stempel hebben gedrukt op de culturele identiteit van de meeste Australiërs. Humor is een belangrijk onderdeel van deze identiteit. Australiërs hebben over het algemeen een erg droog gevoel voor humor met veel zelfspot, wat is terug te zien in literatuur, films en cabaret.
Zo’n 650.000 mensen, dus minder dan 3 procent van de bevolking, rekent zich tot de inheemse Australiërs of Aboriginals. Het merendeel van deze inheemse bevolkingsgroep leeft tegenwoordig in stedelijke gebieden, hoewel er ook nog enkele stammen van jagers-verzamelaars bestaan. Er bestaan zo’n 250 verschillende inheemse talen, die vaak door erg kleine groepen mensen gesproken worden.
Verschillende culturele tradities van de Australische Aboriginalbevolking zijn nog steeds populair in binnen- en buitenland. De didgeridoo is van origine een Aboriginal-instrument dat wereldwijd bekend is geworden. Door de eeuwen heen hebben Aboriginal-volken ook prachtige rotstekeningen gemaakt, waarvan enkele voorbeelden in Australië te bewonderen zijn. Beroemde voorbeelden zijn de graveringen in het zandsteen rond Sydney.
Moderne kunst en architectuur zijn populair in Australië. Elke grote stad heeft meerdere kunstmusea met wisselende tentoonstellingen. Architectonische bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn de iconische Opera van Sydney, de Victoriaanse huizen in Melbourne, het Parlementsgebouw in Canberra en het Koninklijke Gebouw van de Tentoonstelling in Melbourne.