Australië informatie

Landeninformatie Australië

De wilde outback, zonovergoten stranden en ultra-hippe steden maken Australië een van de populairste bestemmingen voor de hedendaagse ontdekkingsreiziger. Maak kennis met unieke diersoorten, een spontane bevolking en een natuurlijke omgeving waar het avontuur onophoudelijk lonkt.

Bevolking, taal en cultuur

In Australië wonen ongeveer 25 miljoen mensen. Het overgrote merendeel van de hedendaagse Australische bevolking stamt af van de Britse kolonisten die vanaf de achttiende eeuw het continent bezetten. Het Engels is dan ook de voertaal in het land. Australisch-Engels vormt een uniek accent, dat soms in grammatica en spelling afwijkt van andere varianten van de Engelse taal.

Hoewel Australië op de meeste wereldkaarten in het oosten ligt, wordt de cultuur van het land vaak omschreven als “westers”. Dit komt omdat de Britse kolonisten een blijvende stempel hebben gedrukt op de culturele identiteit van de meeste Australiërs. Humor is een belangrijk onderdeel van deze identiteit. Australiërs hebben over het algemeen een erg droog gevoel voor humor met veel zelfspot, wat is terug te zien in literatuur, films en cabaret.

Zo’n 650.000 mensen, dus minder dan 3 procent van de bevolking, rekent zich tot de inheemse Australiërs of Aboriginals. Het merendeel van deze inheemse bevolkingsgroep leeft tegenwoordig in stedelijke gebieden, hoewel er ook nog enkele stammen van jagers-verzamelaars bestaan. Er bestaan zo’n 250 verschillende inheemse talen, die vaak door erg kleine groepen mensen gesproken worden.

Verschillende culturele tradities van de Australische Aboriginalbevolking zijn nog steeds populair in binnen- en buitenland. De didgeridoo is van origine een Aboriginal-instrument dat wereldwijd bekend is geworden. Door de eeuwen heen hebben Aboriginal-volken ook prachtige rotstekeningen gemaakt, waarvan enkele voorbeelden in Australië te bewonderen zijn. Beroemde voorbeelden zijn de graveringen in het zandsteen rond Sydney.

Moderne kunst en architectuur zijn populair in Australië. Elke grote stad heeft meerdere kunstmusea met wisselende tentoonstellingen. Architectonische bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zijn de iconische Opera van Sydney, de Victoriaanse huizen in Melbourne, het Parlementsgebouw in Canberra en het Koninklijke Gebouw van de Tentoonstelling in Melbourne.


Natuur

De natuur is voor velen de belangrijkste en onvergetelijkste reden om naar Australië te reizen. Het land heeft een ontzettend diverse en unieke flora en fauna, met een groot aantal endemische soorten. Maar liefst 80 procent van de planten, zoogdieren en reptielen in Australië leven nergens anders ter wereld in het wild. De bekendste voorbeelden zijn koala’s, kangoeroes, dingo’s, wombats en vogelbekdieren.

Een van de absolute hoogtepunten van een bezoek aan Australië is het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld. Wie de kans heeft om hier te duiken of snorkelen, kan onder meer zeeschildpadden, walvissen, dolfijnen, zeekoeien, walvishaaien en zeepaardjes tegenkomen. Dat alles in een kleurrijke omgeving van koraal, diepblauw zeewater en bonte vissoorten. Maak voor een onvergetelijke trip een boottocht naar een van de paradijselijke eilanden in deze omgeving.

De Australische kustlijn is meer dan 35.000 kilometer lang en bestaat uit witte zandstranden, indrukwekkende kliffen en verborgen baaien. De Australische golven hebben een wereldwijd erkende reputatie onder surfers. Byron Bay aan de oostkust en Bells Beach net buiten Melbourne trekken bijvoorbeeld surfers aan van over de hele wereld.

Het contrast kan bijna niet groter zijn wanneer je van de Australische kust naar het binnenland trekt. De rijke onderwaterwereld maakt algauw plaats voor de dorre, oranje rotsformaties van de outback. Dit verlaten, woestijnachtige binnenland beslaat zo’n driekwart van het Australische landoppervlak, maar is voor het grootste deel ontoegankelijk. Ayers Rock, of Uluru, is een grote zandsteenberg die boven de omgeving uittorent. Voor sommige inheemse bewoners van het gebied is deze opvallende rots heilig en zijn er veel folkloristische verhalen aan de plek verbonden.


Geschiedenis, economie en politiek

Australië wordt al tienduizenden jaren door mensen bewoond. De inheemse bewoners van Australië kwamen zo’n 60.000 jaar geleden aan op het continent, waarschijnlijk door het gebruik van vaartuigen. Deze mensen, tegenwoordig ook wel Aboriginals genoemd, leefden in stammen van jagers-verzamelaars.

In de vroege zeventiende eeuw waren de Nederlanders de eerste Europeanen die het continent bezochten. Zij waren in eerste instantie niet onder de indruk van het moerassige en barre landschap en deden weinig moeite om het land te koloniseren. In 1770 claimde de Engelsman James Cook de oostkust, waar nu Sydney ligt, voor Engeland. De Engelse regering zag een oplossing voor de overbevolkte gevangenissen in het thuisland: gevangenen zouden gedeporteerd worden naar strafkoloniën in Australië. Al snel gingen ook mensen uit vrije wil naar dit nieuwe land, waar zij voor erg weinig geld grote stukken land konden verkrijgen.

Het land en de voornaamste voedselbronnen werden op gewelddadige wijze afgenomen van de inheemse bevolking. Ook werden Aboriginals in sommige dorpen massaal uitgemoord. Tot in de negentiende eeuw reageerde de inheemse bevolking van Australië met een gewapende strijd en guerrillaoorlog, waarop de Britse kolonisten nog meer geweld gebruikten. In de negentiende eeuw groeide het aantal Britse kolonies in Australië gestaag. Het lokale gezag lag in handen van gouverneurs, die geleidelijk aan steeds meer zelfbestuur mochten uitvoeren van het Britse parlement.

In 1901 werd Australië een zelf regerend deel van het Britse Rijk. Toch bleef het continent sterk verbonden met het Verenigd Koninkrijk. In de Eerste Wereldoorlog vocht een groot deel van de Australische bevolking voor het Britse leger. Ook in de Tweede Wereldoorlog was Australië betrokken, hoewel het land bij het uitbreken van de oorlog niet beschikte over een grote legermacht. Australische troepen vochten tegen Japan en verloren, wat desastreuze gevolgen had voor de Australische en Britse krijgsgevangenen.

Na de oorlog maakte Australië een sterke economische groei door. Steeds meer Australiërs verhuisden van het platteland naar de steden, waar een overvloed aan banen ontstond. In de jaren zestig begonnen de inheemse Aboriginals ook eindelijk meer rechten te krijgen, waaronder het stemrecht. Sindsdien is de situatie voor deze bevolkingsgroep geleidelijk verbeterd, hoewel de gevolgen van eeuwenlange onderdrukking en discriminatie nog altijd voelbaar zijn onder inheemse Australiërs.

De Australische economie rust voor een groot deel op internationale handel, de dienstensector en toerisme. Belangrijke handelspartners zijn Japan, China, de VS, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland. Tarwe, wol en delfstoffen behoren tot de belangrijkste exportproducten. Als de welvaart per volwassene wordt gerekend, is Australië het op één na rijkste land ter wereld. Sinds de jaren negentig heeft de Australische economie een stabiele groei doorgemaakt.


Klimaat

Het binnenland van Australië, de outback, heeft voor het grootste deel een warm woestijnklimaat. Dat betekent dat er weinig begroeiing is en dat er in een jaar amper neerslag valt. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht is groot, met erg hete dagen en zeer koude nachten. De gemiddelde jaartemperatuur ligt boven de 18 °C.

Daaromheen ligt een cirkelvormig gebied waar een warm steppeklimaat heerst. Dit is een soort halfwoestijn waar iets meer neerslag valt dan in het woestijnklimaat, voornamelijk in de zomer. Vanwege de droogte groeien er geen bomen, maar wel enkele struiken.

Het noorden van Australië heeft over het algemeen een tropisch savanneklimaat, waarbij de gemiddelde temperatuur het hele jaar door tussen de 20 °C en 30 °C ligt. Er is hier ook sprake van een droog seizoen (april – oktober) en een regenseizoen (november – maart). In het zuidoosten van het land is sprake van een zeeklimaat, waarbij de zomers en winters relatief mild zijn. Het hele jaar door kan er neerslag vallen.