Vakantie Mt. Gambier

In het aantrekkelijke landschap van de Limestone Coast ligt Mount Gambier, gebouwd op de helling van een dode vulkaan. Het gebied rond het stadje ligt vol met geografische verrassingen: een kobaltblauw meer dat 's winters groen wordt, mysterieuze grotten vol stalagmieten en een verzonken tuin. De vulkanische activiteit op deze plek heeft veel van de bizarre natuurverschijnselen veroorzaakt die nu bezoekers trekken.

Het Blauwe Meer
Een van de populairste en mooiste plekjes rond Mount Gambier is Blue Lake (het Blauwe Meer). Een van de kraters van de uitgedoofde vulkaan waarop de plaats ligt, is inmiddels getransformeerd tot een merkwaardig meer.

Van december tot april kleurt het water in een onwerkelijk kobaltblauw, maar van april tot november verandert het wateroppervlak in groengrijze tinten. Een wandelpad van 3,6 kilometer loopt om het meer heen, langs de verschillende uitkijkpunten.

Grotten en zinkgaten
Behalve het Blauwe Meer, zijn er nog een aantal andere unieke natuurfenomenen te bewonderen in het gebied rond Mount Gambier. De verzonken tuin bij Umpherston Sinkhole is zonder twijfel een van de bijzonderste tuinen ter wereld. De bloemen, klimplanten en bomen zijn geplant in een natuurlijk gevormd zinkgat. Door afbrokkeling stortte het plafond van deze voormalige kalksteengrot in. In 1886 werd de locatie veranderd in een fraaie tuin, compleet met standbeelden en fonteinen.

Wie benieuwd is hoe dit zinkgat eruit zag toen het nog een volwaardige grote was, kan een kijkje nemen in de vele kalksteengrotten rond Mount Gambier. Stalagmieten, stalactieten en resten die een lange tijd geleden door de zee werden achtergelaten – zoals schelpen, steentjes en zelfs zeehondenbotten – zijn te bewonderen in de ondergrondse gangenstelsels. De Tantanoola Caves zijn het makkelijkst begaanbaar en de enige rolstoelvriendelijke grotten in de omgeving. In de Naracoorte Caves zijn fossielen gevonden die van groot belang zijn voor de wereldgeschiedenis. Resten van grote zoogdieren, die al tienduizenden jaren geleden zijn uitgestorven, worden hier tentoongesteld.