Privé rondreis diverse vervoerstypes Ontdek Down Under Australië

 

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

 • Alarmnummers

  In heel Australië is 000 het nummer voor alle noodgevallen. Hiermee kunt u politie, brandweer, ambulance en andere hulpdiensten bereiken.

 • Beste reistijd

  Australië ligt onder de evenaar, hierdoor zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van Nederland. Het klimaat in Australië verschilt per gebied. In het noorden heerst een tropisch klimaat, terwijl het in het zuiden koud kan worden en er in de bergen zelfs sneeuw kan vallen. In het noorden van Australië heerst een tropisch klimaat. Het hele jaar door is het warm met temperaturen boven de 30 graden en is de luchtvochtigheid hoog.

  De beste reistijd is van mei t/m oktober, wanneer het droog en stabiel is. Van november t/m april trekken stevige regenbuien over dit deel van het land. In het midden van het land is het subtropisch met het gehele jaar temperaturen tussen de 20 graden en 30 graden met uitschieters naar boven in de zomermaanden.

  In The Red Centre - ook bekend als de Outback - heerst een woestijnklimaat. Dit is het droogste gebied van Australië, met grote temperatuurverschillen tussen de zomer (temperaturen boven de 40 graden) en winter (temperaturen rond de 20 graden).

  In tegenstelling tot het hoge noorden, waar het klimaat droog en tropisch is, is het zuiden van Australië koel en gematigd. Dit deel van het land kent een Mediterraan klimaat. In de zomer is het maximaal 25 graden en in de winter is het (met een gemiddelde van 10 graden) fris tot koud. In de bergen kan zelfs sneeuw vallen.

  Door de verschillende klimaatzones is de beste reistijd voor heel Australië lastig aan te geven. Maar van mei tot september (de wintermaanden) is de temperatuur overal stabiel en valt er weinig neerslag. Dit is dan ook een zeer geliefde reisperiode.

 • Duiken

  De zee rond Australië kent een grote variëteit en heeft daardoor genoeg duikmogelijkheden. Het land heeft 36,735 km (22,826 miles) kustlijn, (zowel oost- als westkust), met zowel subtropische als gematigde klimaten, en daardoor zijn er in Australië de meest fantastische, maar ook uiteenlopende duikervaringen mogelijk. Bekende duikgebieden zijn de wateren van het Great Barrier Reef, het noorden van Western Australia, maar zeker ook de wateren rond de zuidelijke staten en Tasmanië.

  Voor een mengeling tussen het tropische en gematigde zeeleven zijn de Solitary Islands bij het noorden van New South Wales, Byron Bay en de Abrolhos Islands bij de westkust van Geraldton geschikte gebieden. De verschillende typen van duiksporten zijn o.a.: reef diving, shipwreck diving, het bekijken van haaien en wierbossen en grotduiken.

 • Elektriciteit

  De elektriciteit bedraagt 240/250 Volt, 50 Hz. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u een wereldstekker nodig.

  Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

 • Eten en drinken

  De namen van de verschillende maaltijden in Australië kunnen nog wel eens voor verwarring zorgen. Brekkie, oftewel Breakfast, is de naam voor het ontbijt. Dinner is de naam voor het avondeten, maar soms wordt hier ook wel de lunch mee bedoeld. Tea is al net zo verwarrend. Soms wordt de naam gebruikt voor een uitgebreid thee-uurtje, zoals in Engeland, maar er kan net zo goed het avondeten, of de lunch mee bedoeld worden.

  Het meeste traditionele aan de Australische keuken is de barbeque, ook wel de Aussie Barbie genoemd. Hierbij bereidt de heer des huizes grote hoeveelheden vlees voor de familie en gasten. Andere typische Australische gerechten zijn: maccadamianoten, 'meatpies' ('vleestaarten'), visschotels en natuurlijk kangoeroe- en krokodillenvlees. De rest van de Australische keuken wordt getypeerd door invloeden van buitenaf, aangezien het een immigratieland is met vele buitenlandse invloeden.

  Het favoriete drankje van de Australiërs is bier: dat wordt koud gedronken in glazen, die allen weer een andere maat en in iedere staat weer een andere naam hebben. Naast bier is ook thee erg populair en dat wordt vaak met melk gedronken, wat dan white tea wordt genoemd, zonder melk wordt er van black tea gesproken.

 • Fotograferen

  Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kunt laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

  Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 • Geld en Valuta

  De nationale munteenheid is de Australische Dollar. Er zijn bankbiljetten in omloop met waarden van Aus$ 100, 50, 20, 10 en 5. De munten hebben een waarde van Aus$ 2 en 1, en 50, 20, 10 en 5 centen.

  Met uw bankpas en creditcard kunt u bijna overal in Australië, zelfs in de kleinste dorpjes, eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken en voor elke transactie betaalt u een klein bedrag aan kosten. Uw Mastercard of Visa Card wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heeft u nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeert u kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.

  In veel landen is het gebruikelijk dat er bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

  Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.

 • Nuttige adressen

  Ambassade van Australië in Nederland
  Carnegielaan 4
  2517 KH Den Haag
  Tel: (+31)(0)70-3108200

  Nederlandse Ambassade in Australië:
  120 Empire Circuit
  Yarralumla ACT 2600
  Canberra
  Tel: +61 2 62 20 94 00
  E-mail: can@minbuza.nl

 • Paspoort en Visum

  FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

  Voor Australië is een visum verplicht. FOX kan voor u het visum regelen.Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad 'Prijzen & Inbegrepen'. Houd er rekening mee dat u extra informatie dient aan te leveren. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende uw reis aan, maar persoonlijke documenten dient u altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. U ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart.

  In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

  In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

  Wat neemt u verder mee:

  • Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal)
  • Telefoonnummer alarmcentrale
  • Telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
  • Kopie van uw polis van uw reisverzekering
  • Kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen)
  • Telefoonnummer en e-mailadres van FOX
  • Geld, bankpas en evt. creditcard
  • Vergeet uw pincode niet, ook niet van creditcard!

 • Reisgidsen en literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

  Naar de ANWB Webwinkel

 • Souvenirs

  Koopt u souvenirs in Australië? Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want u mag niet alles zomaar meer invoeren.

 • Telefoon en internet

  De internationale toegangscode voor Australië is +61. Vanuit Australië kunt u een internationaal telefoontje plegen door 0011 te draaien.

  Internet is overal toegankelijk en bijna elk hotel heeft internetfaciliteiten. Wi-Fi wordt ook in de meeste accommodaties aangeboden en is opvallend genoeg in de kleinere hotels vaak nog gratis, terwijl u in de grotere hotels alleen tegen vergoeding van Wi-Fi gebruik kunt maken. Houdt u er rekening mee dat de Wi-Fi soms alleen beschikbaar is in de hotellobby of andere gemeenschappelijke ruimtes.

 • Tijdsverschil

  Australië heeft drie verschillende tijdzones.
  In onze zomertijd gelden de volgende tijdsverschillen:
  Adelaide + 7,5
  Sydney/Melbourne/Brisbane + 8

  In onze wintertijd gelden de volgende tijdsverschillen:
  Adelaide + 9,5
  Sydney/Melbourne + 10
  Brisbane + 9 (Queensland hanteert geen zomertijd)

  In Nederland begint de zomertijd op de laatste zondag van maart en eindigt weer de laatste zondag in oktober, maar in Australië is dat precies andersom. Hier begint de zomertijd op de laatste zondag van oktober en eindigt weer op de laatste zondag in maart. De klok wordt dan een uur vooruitgezet. Queensland, Northern Territory en Western Australia hanteren geen zomertijd.

 • Tips en fooien

  Het geven van fooien is, behalve in de duurdere restaurants, niet gebruikelijk in Australië.
  Daar is het normaal om serveersters een fooi van maximaal 10 procent van de rekening te geven voor uitzonderlijk goede service. Veelal wordt de fooi al automatisch bij het eindbedrag van de rekening geteld.

 • Vaccinaties/Gezondheid

  Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een reis naar Australië.

  Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men u een advies op maat kan geven.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

  Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

 • Veiligheid

  Over het algemeen is Australië voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

  Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in land goed op te letten op uw bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat uw kamersleutels achter bij de hotelreceptie als u het hotel verlaat.

  Geld en waardevolle papieren die u onderweg nodig heeft kunt u het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder uw kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van uw waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raakt u deze kwijt dan heeft u in ieder geval geen probleem.

 • Vervoer

  Er bestaan veel verschillende manieren om door Australië te reizen. Wanneer u een auto wilt huren, heeft u naast een gewoon rijbewijs altijd een internationaal rijbewijs nodig (op vertoon van uw rijbewijs verkrijgbaar bij de ANWB, pasfoto meenemen!)

  Maar wanneer u de binnenlandse afstanden liever met het vliegtuig wilt afleggen, kunt u met uw internationale ticket korting (soms zelfs gratis vluchten) krijgen op binnenlandse vluchten van diverse maatschappijen. Deze goedkope plaatsen zijn echter beperkt en daarom is het belangrijk dat u op populaire bestemmingen zo vroeg mogelijk reserveert en tegelijkertijd informeert naar de (gratis) mogelijkheden ter plaatse.

  De trein is een comfortabele manier om door Australië te reizen. Het spoorwegennet verbindt de belangrijkste plaatsen, maar is verder niet echt uitgebreid. Sinds enige tijd is de spoorlijn Adelaide-Darwin helemaal klaar en kunt u zo, heel comfortabel, van zuid naar noord (of omgekeerd natuurlijk) reizen.

  De goedkoopste manier om door Australië te reizen, is per bus. De drie belangrijkste snelbusmaatschappijen, Pioneer, Greyhound en Bus Australia zijn gefuseerd tot Australian Coachlines. Regionale, kleinere, busbedrijven vullen dit vrij uitgebreide net verder aan en deze kleine maatschappijen zijn veelal nog goedkoper ook.

 • Vlucht

  FOX wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat uw reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer u een reis boekt bij FOX vliegt u met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kunt u bij de desbetreffende reis terugvinden onder het tabblad ‘Prijzen & Inbegrepen'.

  FOX biedt haar reizen naar Australië aan met Cathay Pacific en de vluchtduur is gemiddeld 21 uur.

clock
Het is nu: 17 december 2018 18:06 Tijdzone: AUS Eastern Standard Time

Lees alles over