Barbados informatie

Landeninformatie Barbados

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat je vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Barbados heeft een kleine 300.000 inwoners en is daarmee het dichtstbevolkte eiland in het Caribisch gebied. De bevolking bestaat voornamelijk uit afstammelingen van Afrikaanse slaven en mulatten. Vroeger werd het eiland voornamelijk bewoond door Arawak Indianen, maar doordat de Europeanen ten tijde van de kolonisatie veel ziektes meebrachten, is deze bevolking niet meer goed vertegenwoordigd. De inwoners van Barbados noemen zichzelf Bayaners. De naam van het eiland is afgeleid van de bebaarde vijgenboom, die hier veel voorkomt. De Portugese zeevaarders noemden deze bomen baarden of te wel Barbados in het Portugees en zo ontstond de naam.


Cultuur

De cultuur op Barbados lijkt erg veel op de Engelse cultuur, onder meer doordat er op Barbados ook veel cricket, polo en paardenraces worden gehouden. Belangrijke zaken worden ook echt op een zakelijke manier gedaan, de tuinen van de bewoners zijn door een vinger te halen en de oudere dames dragen vaak een hoedje.

Maar als je wat nader naar Barbados kijkt, zie je ook dat er veel Afro-Caribische tradities zijn. Familie, kunst, eten, muziek, architectuur en geloof zijn meer gemeenschappelijk met de nabijgelegen eilandjes dan met Engeland. Er zijn veel Afrikaanse en Oost-Indiase invloeden in de keuken en deze is ook terug te zien in de ritmische muziek en de vele festivals die het gehele jaar worden gehouden.


Flora en fauna

Barbados is ontstaan uit een koraalrif dat boven de zeespiegel is komen te liggen en is afgestorven. Hierdoor zijn op enkele plaatsen druipsteengrotten gevormd en is de bodem op sommige plaatsen erg poreus. Verder bestaat vrijwel het hele eiland uit deels dichte, tropische begroeiing met in het binnenland een groot aantal suikerrietplantages.

Verspreid over het eiland zijn fraaie bloementuinen, waaronder het Flower Forest, Andromeda Botanic Gardens en Orchid World, waar duizenden orchideeën bloeien. In het noorden van het eiland is The Animal Flower Cave, een grot met zeeanemonen. Verder zijn er een aantal natuurparken, waaronder het Barbados Wildlife Reserve, waar de zogeheten Green Monkey leeft. Op deze ‘’green monkeys’’ is tijdens de kolonisatie veel jacht gemaakt en men schat dat er nog zo’n 5.000 apen op het eiland leven. Ook kun je hier schildpadden, otters, kaaimannen, pelikanen, leguanen en een groot aantal tropische vogelsoorten tegenkomen. Op het eiland zijn enkele meren, waarvan de grootste bij het Graeme Hall Nature Sanctuary ligt. In dit reservaat leven diverse vogel- en vissoorten en is het laatste mangrovebos van het eiland te vinden. In totaal zijn er ongeveer 180 verschillende soorten vogels op Barbados. De meeste vogels blijven alleen op Barbados tijdens de jaarlijkse vogeltrek en gaan daarna weer terug naar Noord-Amerika.

Er komen daarnaast nog diverse andere dieren voor, waaronder: de grasslang, de blinde slang, fluitende kikkers, hagedissen, roodvoetige schildpad en acht verschillende soorten vleermuizen. Ook komen er verschillende soorten muizen, ratten, hazen en apen voor.

De Caribische zee aan de westkant van Barbados is ideaal om te duiken. Omdat Barbados is ontstaan uit een koraalrif heeft het een prachtige onderwaterwereld waar de mooiste dieren te spotten zijn. Als eerste aanleghaven van het Caribisch gebied liggen er veel wrakken. Daarnaast is de kans op een ontmoeting met een zeeschildpad zeer groot, ook voor snorkelaars.


Geografie

Barbados behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Het is het meest oostelijk gelegen eiland in het Caribische gebied, aan de westkust grenzend aan de Caribische Zee en aan de oostkust grenzend aan de Atlantische Oceaan. Het ligt 161km van St. Lucia en 322km van Trinidad en Tobago. De hoofdstad is Bridgetown.

Het eiland is peervormig van vorm en heeft een oppervlakte van ongeveer 432 km². Het eiland is ontstaan uit koraalrif dat boven de zeespiegel is komen te liggen. Hierdoor is het eiland ook vrij vlak. Alleen in het noorden van het eiland komt een heuvelachtig landschap voor. Dit deel van het eiland wordt ook wel het ''Schotland District'' genoemd. Hier bevindt zich tevens het hoogste punt van het eiland, namelijk de Hillaby berg. De westkust heeft prachtige zandstranden en vaak kalme waters. De oostkust daarentegen heeft veelal kliffen en een ruwe kust door de Atlantische Oceaan. Koraalriffen liggen veelal rondom het eiland en dragen bij tot prachtige landschappen aan de zuidelijke en westelijke stranden.


Geschiedenis

Barbados werd vroeger bewoond door de Arowak Indianen, die later waarschijnlijk zijn uitgeroeid door ziekten en de slechte omstandigheden van de slavernij of zijn verjaagd door de Zuid-Amerikaanse bevolking. De eerste Europeanen die aan land kwamen waren de Portugezen en de Spanjaarden. De naam Barbados komt ook van het Spaans of Portugees. Het eiland is waarschijnlijk vernoemd naar de veel voorkomende 'bebaarde vijgenboom' Los Barbados. In 1627 werd het eiland opgeëist door de Britten, die zich settelden in Jamestown, nu Holetown genoemd. Er werd er begonnen met het ontginnen van het land voor tabaks- en katoenvelden, die later plaats maakten voor suikerrietplantages. De Nederlanders bouwden de eerste windmolens, waarvan de ‘Morgan Lewis Sugar Mill’ tot nu toe nog steeds in gebruik is. De suikerrietplantages waren erg arbeidsintensief en door gebrek aan arbeidskrachten werden in deze periode veel slaven uit Afrika geïmporteerd. Deze enorme suikerrietplantages, één van de eersten in de Cariben, zorgden voor veel welvaart op het eiland. In 1834 werd de slavernij afgeschaft, maar zelfs hierna bleven veel vrije slaven op het land werken. Pas in de jaren ’30 van de 20ste eeuw kreeg de zwarte bevolking meer invloed in de politiek. Ook het toerisme begon steeds meer invloed te krijgen op economisch gebied en gaven de eilandbewoners ook een betere kans. Het eiland is enkele jaren lid geweest van de West-Indische Federatie (tot 1962) en verkreeg uiteindelijk zelfbestuur in 1966, met Errol Barrow als eerste minister president. De invloed van de Engelse cultuur is nog altijd sterk aanwezig. De meeste gebouwen hebben Engelse namen en, voornamelijk in Bridgetown, staan een aantal bronzen beelden van Engelse helden uit het verleden. Barbados is tot op heden altijd een stabiele democratie geweest.

Klimaat

Barbados kent een tropisch klimaat met weinig temperatuurverschillen, waardoor het er het gehele jaar door aangenaam is. Er waait een constante zeebries vanuit het noordoosten. In januari is de gemiddelde maximum temperatuur ongeveer 28°C, terwijl de minimum temperatuur dan 21°C is. In juli is het gemiddeld nog een stuk warmer, de maximum temperatuur is dan 30°C en de minimum temperatuur 23°C.

Februari tot mei zijn de droogste maanden en juli is de natste maand. De beste reistijd om naar Barbados te gaan is van december t/m mei, maar houd er rekening mee dat het dan ook het toeristische hoogseizoen is. Het regenseizoen is van juni t/m november. Gedurende dit regenseizoen zijn er korte, soms hevige regenbuien.


Politiek/economie

Barbados is een parlementaire monarchie en hoorde tot 1966 bij het Verenigd Koninkrijk, totdat het onafhankelijk werd. Het eiland hoort echter nog wel steeds bij het Gemenebest. De economie van Barbados is vrij divers. Handel en diensten, industrie, overheidsdiensten en toerisme zorgen voor het grootste deel voor het BNP van Barbados. Naast suiker, wat het belangrijkste landbouwproduct is, wordt er ook maïs, katoen, uien, pinda’s en fruit verbouwd. In de industriële sector is de aardolie het belangrijkste product. En daarnaast wordt er veel elektronica, textiel, chemicaliën en ruim geproduceerd. De overheid van Barbados biedt belastingfaciliteiten en tolvrije invoer van grondstoffen aan, om buitenlandse investeerders aan te trekken. In de jaren ’80 van de vorige eeuw, is de financiële dienstverlening in een razend tempo gegroeid, mede dankzij de hoge verwachtingen in de computertechnologie.