Praktische informatie Barbados

Praktische info Barbados

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

Beste reistijd

Op Barbados ligt de temperatuur heel het jaar door hoog, tegen de 30 graden aan, waarbij een heerlijk briesje de temperatuur aangenaam maakt.

Van juli tot en met november kent Barbados het regenseizoen. De buien die deze periode vallen, komen meestal voor in korte hevige buien. De droge maanden, wat voor de meeste mensen tevens de beste reistijd is, zijn de maanden december tot en met mei.


Elektriciteit

Het voltage in Barbados is 110/115 Volt / 50 Hertz. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met platte polen of wel de Amerikaanse stekker. Een verloopstekker is daarom nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

Wat je ook gaat doen in Barbados, probeer in ieder geval wat van de bijzondere specialiteiten van het eiland. Lokale brouwerijen brouwen zowel traditionele bieren als rum, proef de innovatieve lokale culinaire tradities van bijzondere gerechten wat je nog nooit eerder hebt gezien.

Het eten op Barbados heeft veel Indiase en Afrikaanse invloeden, maar heeft ook haar unieke ingrediënten en variaties. Zoals je waarschijnlijk al verwacht, is vers zeefruit de specialiteit van het eiland; tonijn, garnalen, kreeft en dolphin fish zijn op en het eiland zeer populair. Gelukkig gaat dit niet om de dolfijn zoals wij die in Nederland kennen, maar om een lokale witvis. Ook vind je op Barbados veel traditionele menu’s als ’cutters’’ (vlees of vis sandwiches in zout brood gerold), roti en ‘’jug-jug’’ (een mix van maïsbloem, groene erwten en zout vlees).

Het nationale gerecht is cou-cou, een maïsgerecht met een soort pudding en zoute vis. Het nationale gerecht is de flying fish, tevens het symbool van Barbados. Op het gehele eiland wordt deze vis geserveerd en is heerlijk gebakken of gefrituurd of wordt geserveerd in een sandwich. Eén van de lokale gerechten dat veel wordt gegeten is ‘’conkies’’, een mix van maïsbloem, kokosnoot, pompoen, zoete aardappel, rozijnen en kruiden, dat gestoomd wordt in weegbree bladeren. In de toeristische gebieden is de internationale keuken overal goed vertegenwoordigd en vis is op het gehele eiland te verkrijgen.

Typische dranken uit Barbados zijn de Mount Gay Rum en het Banks beer. Mount Gay Rum is dé rum van Barbados en is de oudste ter wereld. In 1703 werd de eerste officiele fles gebotteld en de fabriek is te bezoeken.  De rum wordt nog veel op traditionele wijze gebrouwen waardoor de drank een zeer bijzondere en originele smaak heeft gekregen. Het lokale bier van Barbados is Banks bier. Dit lichte gouden biertje is gemaakt van hop en gerst. Dit biertje is een biersoort wat door de eeuwen heen is ontstaan op het eiland en nog steeds over het hele eiland ontzettend veel wordt gedronken. De hoge kwaliteit van het bier en de rum hangt samen met de goede kwaliteit van het water, wat door het koraalgesteente een hoge zuiverheid en de juiste mineralen heeft.


Fooien

Het geven van fooien is heel gebruikelijk in Barbados. Als richtlijn kunt je 10 – 15% aanhouden om als fooi te geven. Ook is het gebruikelijk om een kleine fooi te geven aan een taxichauffeur, kofferjongens of als iemand je een dienst verleend.

Fotograferen

Je zult op Barbados naar hartelust kunnen fotograferen: prachtige landschappen, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog veel meer. Wanneer je de lokale bevolking wilt fotograferen is het netjes om van te voren toestemming te vragen. De mensen zijn vaak trots en gaan er echt voor zitten.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kun je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming.

Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en valuta

De officiële munteenheid op Barbados is de Barbados Dollar BBD of B$. Deze bestaat in biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. De munten zijn verdeeld in B$1 en in 1, 5, 10 en 25 cent. Ook is het mogelijk om met US dollars te betalen.

In de grote steden en in de toeristische gebieden zijn overal pinautomaten en ook creditcards worden over het algemeen overal geaccepteerd. Let er overigens wel op dat je pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kun je je pinpas niet gebruiken. De banken op Barbados zijn normaal gesproken geopend van 8.00 tot 15.00 maar ook in de meeste hotels kunt geld wisselen. De Barbados dollar mag alleen worden ingevoerd en niet worden uitgevoerd. Hier dien je rekening mee te houden met het wisselen van geld.  

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programmabeschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Houd er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met je bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Nederlands consulaat op Barbados
c/o Norton Lilly Barbados Limited
2nd Floor Atlantis Building
The Shallow Draught
Bridgetown
E-mail: agittens@nortonlilly.com
Tel: +( 246) 436 1101
Fax: +( 246) 436 1150
Honorair consul: Mr. Anthony A. Gittens

Paspoort en visum

FOX adviseert dat je paspoort voor Barbados bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Je paspoort moet twee lege pagina’s naast elkaar bevatten.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Klik hier om naar de ANWB Webwinkel te gaan.


Souvenirs

Het grootste winkelaanbod vind je in Bridgetown. Hier zijn diverse luxe winkels en warenhuizen, zoals DaCostas Mall, Cave Shepherd, Harrisons en Diamonds International. Hier worden luxe taxfree-artikelen, zoals parfums, horloges en sieraden, verkocht. Daarnaast is Colombian Emeralds International's een veel voorkomende keten met winkels verspreid over het eiland. Verder zijn er verspreid op het eiland enkele galerijen met Caribische kunst. Het Pelican Craft Centre in Bridgetown is het grootste winkelcomplex met handgemaakte producten, zoals aardwerk, houtsnijwerk en sieraden.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want je mag niet alles zomaar meer invoeren.


Telefoon, internet en post

De alarmnummers zijn: 211 politie, 511 ambulance, 311 brandweer.

De internationale toegangscode voor Barbados is +246. Aan te raden is om telefoonkaarten te kopen in plaats van te bellen in de hotels. De hotels belasten veel hogere telefoonkosten door dan dat je via zo’n telefoonkaart betaalt. Indien je een mobiele telefoon hebt, raden wij je aan om bij je eigen provider na te gaan of je kunt bellen en/of sms-en vanuit Barbados. Indien je een simlockvrije mobiele telefoon heeft, dan is het tevens mogelijk om een simkaart te kopen om lokaal te bellen.

Er zijn internetcafés in de hoofdstad Bridgetown, de meeste toeristencentra en in de grotere steden. In de meeste hotels is er WiFi beschikbaar en daarnaast hebben veel hotels een business center, waarbij hotelgasten gebruik van kunnen maken (soms tegen betaling).

Postzegels kun je bij de receptie in de hotels of op het postkantoor kopen. Post voor het buitenland kun je het beste afgeven bij de hotelreceptie of bij het postkantoor. Per luchtpost zijn de kaarten / brieven ongeveer 2 weken onderweg.


Tijdsverschil

Het is in Barbados 5 uur vroeger (in de winter) of 6 uur vroeger (in de zomer). Barbados kent geen zomer- en wintertijd.

Vaccinaties/Gezondheid

Er zijn momenteel geen vaccinaties verplicht gesteld. Het drinken van kraanwater is op Barbados gewoon mogelijk.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Zie voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wil je met betrekking tot mogelijke andere risicofactoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij je graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij jou in de buurt.

Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van je reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem jezelf in acht en neem geregeld even rust!

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. de bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Barbados is over het algemeen een veilig land. Criminaliteit tegenover bezoekers komt niet vaak voor. Uiteraard dien je de veiligheidsmaatregelen te hanteren die je normaal gesproken ook gebruikt. Het is raadzaam om afgelegen stranden, onbekende gebieden en hele rustige locaties in de avond te vermijden. Pas goed op je spullen en laat belangrijke documenten achter in het kluisje van het hotel.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

Er zijn regelmatige busverbindingen vanuit Bridgetown naar Speightstown, Holetown, Oistins en tussengelegen plaatsen. Verder zijn er vanaf Oistins regelmatige verbindingen naar Bathsheba, Crane Bay en Sam Lord's Castle. Tussen Bridgetown, Oistins en Silver Sands rijden tevens zeer regelmatig minibusjes (stoppen d.m.v. handopsteken). De bustarieven liggen laag, nl. € 0.65 p.p., ongeacht de bestemming. Er is geen spoorwegennet.

Er wordt links gereden. Het eiland heeft een uitgebreid wegennet en een goede wegenkaart is dan ook zeker aan te raden. De hoofd- en doorgaande wegen zijn goed onderhouden en er zijn veel rotondes. De wegen zijn landinwaarts deels slecht onderhouden. In sommige plaatsen is deels eenrichtingsverkeer. In Bridgetown is eveneens deels eenrichtingsverkeer en is het verkeer zeer druk tijdens de spits. De hoofd- en doorgaande wegen zijn druk, de kustwegen rustiger.


Vlucht

FOX organiseert haar reizen naar Barbados met British Airways.