Wat je ook gaat doen in Barbados, probeer in ieder geval wat van de bijzondere specialiteiten van het eiland. Lokale brouwerijen brouwen zowel traditionele bieren als rum, proef de innovatieve lokale culinaire tradities van bijzondere gerechten wat je nog nooit eerder hebt gezien.
Het eten op Barbados heeft veel Indiase en Afrikaanse invloeden, maar heeft ook haar unieke ingrediënten en variaties. Zoals je waarschijnlijk al verwacht, is vers zeefruit de specialiteit van het eiland; tonijn, garnalen, kreeft en dolphin fish zijn op en het eiland zeer populair. Gelukkig gaat dit niet om de dolfijn zoals wij die in Nederland kennen, maar om een lokale witvis. Ook vind je op Barbados veel traditionele menu’s als ’cutters’’ (vlees of vis sandwiches in zout brood gerold), roti en ‘’jug-jug’’ (een mix van maïsbloem, groene erwten en zout vlees).
Het nationale gerecht is cou-cou, een maïsgerecht met een soort pudding en zoute vis. Het nationale gerecht is de flying fish, tevens het symbool van Barbados. Op het gehele eiland wordt deze vis geserveerd en is heerlijk gebakken of gefrituurd of wordt geserveerd in een sandwich. Eén van de lokale gerechten dat veel wordt gegeten is ‘’conkies’’, een mix van maïsbloem, kokosnoot, pompoen, zoete aardappel, rozijnen en kruiden, dat gestoomd wordt in weegbree bladeren. In de toeristische gebieden is de internationale keuken overal goed vertegenwoordigd en vis is op het gehele eiland te verkrijgen.
Typische dranken uit Barbados zijn de Mount Gay Rum en het Banks beer. Mount Gay Rum is dé rum van Barbados en is de oudste ter wereld. In 1703 werd de eerste officiele fles gebotteld en de fabriek is te bezoeken. De rum wordt nog veel op traditionele wijze gebrouwen waardoor de drank een zeer bijzondere en originele smaak heeft gekregen. Het lokale bier van Barbados is Banks bier. Dit lichte gouden biertje is gemaakt van hop en gerst. Dit biertje is een biersoort wat door de eeuwen heen is ontstaan op het eiland en nog steeds over het hele eiland ontzettend veel wordt gedronken. De hoge kwaliteit van het bier en de rum hangt samen met de goede kwaliteit van het water, wat door het koraalgesteente een hoge zuiverheid en de juiste mineralen heeft.