Bolivia informatie

Landeninformatie Bolivia

Een groot aantal inheemse culturen, tientallen officiële talen, een bijzonder grote variatie aan landschappen en wel even veel klimaattypes – Bolivia is een bestemming met talloze mogelijkheden. Leer over de fascinerende diversiteit in zowel de bevolking als de natuur van dit Zuid-Amerikaanse land.

Bevolking, taal en cultuur

De bevolking van Bolivia is in de afgelopen decennia rap gegroeid; in het land wonen nu zo’n 11 miljoen mensen. De meerderheid van de inwoners heeft een gemengde afkomst – van voornamelijk inheemse of Europese, maar soms ook Afrikaanse voorouders. 

In Bolivia leeft een groot aantal inheemse bevolkingsgroepen, die samen ongeveer de helft van de bevolking vormen. Hiermee heeft Bolivia het grootste aandeel van inheemse bewoners van alle Latijns-Amerikaanse landen. Sommige van deze groepen, zoals de Aymara en Quichua, stammen nog af van de Inca’s. Daarnaast is ongeveer 15 procent van de Boliviaanse bevolking blank.

Met zo’n bijzonder grote variatie aan bevolkingsgroepen, kent Bolivia ook een groot aantal talen. Het land erkent maar liefst 36 officiële talen naast het Spaans, dat in het land als lingua franca dient. De meest gesproken inheemse talen zijn Quechua, Aymara en Guarani. Een meerderheid van de bevolking is aanhanger van het rooms-katholicisme, een religie die door de Spaanse kolonisten werd geïntroduceerd.

De cultuur van Bolivia is sterk beïnvloed door de verschillende inheemse culturen die het land kent, maar ook door de koloniale invloeden van de Spanjaarden. Een belangrijk cultureel evenement is het jaarlijks carnaval van Oruro, waarbij in kleurrijke kostuums gedanst wordt op volksmuziek. Veel lokale muziek- en dansstijlen bevatten elementen van zowel de inheemse culturen als de invloeden van Europa. Inheemse volken, met name die in de Andes, staan bekend om hun kleurrijke traditionele kleding. 
 

Geschiedenis economie en politiek

Al zo’n 15.000 jaar geleden leefden er mensen in het gebied dat wij nu Bolivia noemen. Er is weinig bekend over deze vroege bewoners van de regio. Rond de zesde eeuw v.Chr. ontstond een hoogontwikkeld rijk, genaamd Tiwanaku, dat delen van hedendaags Bolivia, Peru, Argentinië en Chili besloeg. Het Tiwanaku-rijk bestond een lange tijd en maakte een grote periode van bloei door. Resten van een rijkelijk versierde tempel, een vernuftig gebouwd irrigatiesysteem, een ceremonieel plein en twee piramides zijn nog steeds te bewonderen.

In de elfde eeuw was een ernstige droogte waarschijnlijk een van de redenen dat Tiwanaku ten onder ging. Daarna werd het gebied een lange tijd niet door mensen bewoond. In de vijftiende eeuw breidde het machtige Inca-rijk uit tot een groot deel van hedendaags Bolivia. Deze regio, die ongeveer dezelfde grenzen had als het voormalige Tiwanaku-rijk, werd onderdeel van het Inca-rijk als de provincie Collasuyu.

In de zestiende eeuw kwamen de eerste Spaanse kolonisten aan in het Inca-rijk. Zij grepen op gewelddadige wijze de macht in het gebied en koloniseerden steeds meer delen van Zuid-Amerika. Hoewel de koloniale periode in Bolivia eeuwen stand zou houden, vonden er in deze tijd ook regelmatige opstanden plaats van de lokale bevolking.

Aan het einde van de achttiende eeuw begon de onvrede ten opzichte van de Spaanse bezetters steeds groter te worden. Een grote factor hierin was dat de criollos, mensen die in Zuid-Amerika waren geboren maar Spaanse voorouders hadden, zich gediscrimineerd voelden ten opzichte van de Spanjaarden die in Europa waren geboren. Een andere groep die in opstand kwam, waren mestizos, mensen met een gemengde achtergrond van inheemse en Europese voorouders. Deze twee groepen – en als derde groep in het bijzonder de inheemse bevolking – hadden in de kolonie een lagere status en minder mogelijkheden dan de Spaanse bezetters.  

In 1809 begon een zestien jaar durende onafhankelijkheidsoorlog, die leidde tot de Boliviaanse Onafhankelijkheidsverklaring in 1825. De nieuwe staat werd vernoemd naar Simon Bolivar, een Venezolaanse criollo die een grote opstand in Zuid-Amerika leidde. Hoewel vooral de criollo’s erop vooruitgingen, bleven de leefomstandigheden voor de inheemse bewoners nog een lange tijd dramatisch slecht. De politieke situatie in het land bleef onstabiel en werd getekend door burgeroorlogen, militaire coups en corruptie.

De afgelopen jaren is in de politieke en economische situatie in Bolivia redelijk stabiel geweest. Desondanks zijn er regelmatig protesten en zijn er regio’s die autonomie van de centrale regering ambiëren. Economisch gezien heeft het land de afgelopen jaren een constante groei doorgemaakt. Hoewel er nog steeds veel armoede in het land is, neemt dit geleidelijk af. Belangrijke sectoren zijn mijnbouw, landbouw, tabak en handnijverheid. 


Klimaat

Door de bijzondere diversiteit in landschappen, heeft Bolivia ook een groot aantal klimaattypen. Het noordoosten van het land wordt gekenmerkt door tropische klimaten. De temperatuur blijft hier vrijwel het hele jaar stabiel, zo tussen de 20 °C en 30 °C. Op sommige plaatsen loopt de gemiddelde temperatuur op tot boven de 35 °C. 

Over het algemeen valt er in de noordoostelijke regenwouden van Bolivia het hele jaar door veel neerslag. Sommige regio’s hebben te maken met een duidelijk regenseizoen en droger seizoen, maar dit verschilt per gebied. In het plaatsje Trinidad loopt het droge seizoen bijvoorbeeld van juni tot en met september. 

In het Andesgebergte is een groot aantal verschillende klimaten waar te nemen in een relatief klein gebied. De temperaturen in de Andesregio verschillen afhankelijk van het seizoen, maar vooral ook afhankelijk van de hoogte. Weersomstandigheden kunnen in het hooggebergte snel omslaan en erg regionaal zijn. In het uiterste zuidwesten van Bolivia heerst zelfs een koud woestijnklimaat. Hier valt weinig neerslag en kunnen de temperatuurverschillen tussen dag en nacht bijzonder groot zijn.

Benieuwd naar het weer en klimaat maand voor maand? Kijk dan eens naar de beste reistijd in Bolivia.


Natuur

Bolivia is volledig omgeven door land en heeft dus geen kustlijn aan een zee of oceaan. Desondanks heeft het land een onvoorstelbare variatie in natuurgebieden. De hoge pieken van de Andes, de weelderige jungle van het Amazonegebied, uitgestrekte savanne, unieke zoutvlaktes en het hooggelegen Titicacameer bieden een onvergetelijke mix aan bestemmingen binnen de grenzen van dit ene land.

Het westen van Bolivia is te herkennen aan het Andesgebergte, een uitgestrekte bergketen met extreem hoge pieken. Hier domineren besneeuwde bergtoppen, kleurrijke vulkaanhellingen en diepe valleien het landschap. Het hoogste punt van Bolivia is de 6.542 meter hoge top van de berg Nevado Sajama. De zeer zeldzame Andesflamingo leeft in dit gebied. Het Titicacameer ligt in de Andes, op de grens tussen Bolivia en Peru, op een hoogte van bijna 4.000 meter.

In het noorden van Bolivia ligt een landschap dat bijna het tegenovergestelde lijkt van de barre, ijzige pieken van de Andes: het Amazonegebied. Deze regio bestaat uit laaglanden, tientallen rivieren en natuurlijk een overweldigend groen. Het Amazoneregenwoud is een van de uniekste natuurgebieden ter wereld, met een enorme diversiteit aan dieren en planten.

Misschien wel het vreemdste landschap in Bolivia is te vinden in het zuidwesten van het land, vlakbij de grens met Chili. Salar de Uyuni, ’s werelds grootste zoutvlakte, strekt zich uit over het Boliviaanse Hoogland. Wie de zoutvlakte bezoekt, zal het gevoel hebben dat deze eindeloos doorloopt. Als het geregend heeft, verandert een laagje water de vlakte in een enorme spiegel – een onvergetelijk schouwspel van de natuur.