Vakantie Uyuni

Uyuni is een prachtig stukje Bolivia, gelegen op 220 kilometer van Potosi, in het zuidwesten van het Andesgebergte en bevindt zich op een hoogte van 3665 meter. Het dorpje Uyuni is druk en gezellig. Het is de uitvalsbasis voor één van de mooiste excursies van heel Zuid-Amerika, de tocht over de grootste zoutwoestijn ter wereld (ca. 12.000 km2) van Salar de Uyuni. 


Ongeveer 40.000 jaar geleden was deze zoutvlakte een deel van het reusachtige, prehistorische, Minchin Meer, waarvan twee meren, het Poopo en Uru Uru Meer overbleven toen het droogviel. Daarnaast ontstonden twee grote zoutvlakten, Salar de Uyuni en Salar de Coipasa. Schattingen geven aan dat het meer nog circa 10 miljard ton zout bevat, waarvan jaarlijks ongeveer 25.000 ton wordt weggehaald.

Salar de Uyuni, de grootste van de twee, is een belangrijke toeristische trekpleister. Er is zelfs een spectaculair zouthotel en het heeft verschillende rotspunten, (ook wel eilanden genoemd) die boven de zoutvlakte uitsteken met als grootste, het centraal gelegen, Isla Incahuasi, dat 2 vierkante kilometer groot is. Rondom deze zoutvlakte groeien ook enorme cactussen met hoogtes tot wel 12 meter.

Kolibries overbruggen tientallen kilometers om hier honing te komen halen en in november broeden hier verschillende soorten Zuid-Amerikaanse flamingo's. Het hele jaar door zijn de flamingo’s hier te zien. In deze schitterende omgeving treffen we verder ook nog Laguna Verde, Laguna Colorada en de natuurlijke warmwaterbronnen aan. Laguna Verde is een schitterend groen gekleurd zoutmeer, dat tegen de Chileens grens aanligt. Laguna Colorada is prachtig rood gekleurd door de aanwezigheid van mineralen. Bij deze meren leven ook diverse soorten flamingo's, een unieke ervaring en prachtige plaatjes!

Op de zoutvlakte, even buiten Uyuni, bevindt zich ook nog een groot “Treinen Kerkhof” met de restanten van de meest belangrijke stoomtreinen, uit de Boliviaanse geschiedenis. Dit kerkhof is inmiddels een trekpleister voor toeristen geworden, maar wat bijna niemand weet is dat een tiental stoomlocomotieven gered werden en bewaard zijn gebleven.

Kortom; in dit prachtige gebied valt enorm veel te zien en te beleven!

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen