Vakantie Kralendijk

Kralendijk fungeert als het regionale centrum van Bonaire. Het is tevens de zetel van het eilandbestuur. De nederzetting ontstond in 1810 rond de op deze plek aanwezige natuurlijke haven. Hier hadden de Nederlanders een klein fort gebouwd, Fort Oranje, om het eiland tegen invallers te beschermen. Het fort dat aan het eind van de achttiende eeuw was gebouwd, huisvestte tot 1837 de commandeur. Daarna deed het lange tijd dienst als opslagplaats van gouvernementsgoederen en het heeft ook een tijd als gevangenis dienst gedaan.

Rond 1868 werd er een houten vuurtoren in het fort bijgebouwd en deze werd in 1932 door een stenen toren vervangen. Momenteel zijn het havenkantoor en de reinigingsdienst in het fort gehuisvest.

De naam Kralendijk is een afgeleide van de officiële naam Koralendijk, dat verwijst naar de bodem die uit koralen bestaat. De eilandbewoners duiden Kralendijk aan met de naam Playa (strand). Lange tijd was het kolonisten verboden om zich op het eiland te vestigen. Ondanks dit verbod kwamen er toch van buiten het eiland nieuwe bewoners om zich hier te vestigen. Playa groeide langzaam maar zeker uit tot een klein stadje. Er werden diverse huizen gebouwd waaronder in 1837 het huis van de gouverneur. Dit fraaie huis werd in 1973 gerestaureerd en biedt momenteel onderdak aan de eilandsraad. Hier zetelt het eilandsbestuur.

Een leuke bezienswaardigheid in Kralendijk is ongetwijfeld het Plaza Wilhelmina, het centrum van de stad. De bankjes nodigen allen uit tot een momentje van rust onder de lekkere schaduw van de prachtig hoge bomen. Ga heerlijk wat winkeltjes afstruinen op de Kaya Grandi, dé winkelstraat van Kralendijk, of wandel langs het water over de gezellige promenade Kaya J. N. E. Craane.