Praktische informatie Bonaire

Praktische info Bonaire

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

Beste reistijd

Bonaire is een tropisch eiland waar de temperaturen heel het jaar door hoog liggen. Gemiddeld is het er 30 graden. In combinatie met een koel briesje voelt dit heerlijk aan. In januari en februari is het iets frisser. In september, oktober en november valt iets meer regen dan in de rest van het jaar. Het zijn meestal korte, hevige buien, wat ervoor zorgt dat het eiland een stuk groener wordt.

Bonaire is dus heel het jaar door goed te bezoeken, alleen maart tot en met augustus wordt als de beste reistijd gezien, omdat het dan iets warmer en droger is.


Duiken

Wat de ‘onder-water-natuur’ betreft is Bonaire één van de mooiste eilanden in het gehele Caribische gebied en ver daarbuiten. Voor duikers en snorkelaars zijn de wateren rondom Bonaire dan ook een waar paradijs. Maar niet alleen voor hen, Bonaire behoort tot de 10 beste surfplekken ter wereld.

Elektriciteit

De netspanning op Bonaire bedraagt 110-130V/50Hz, hoewel sommige hotels en appartementen 220 volt hebben. Elektrische apparaten met een knopje voor dubbele voltage kunnen na instelling worden aangesloten. Aangezien de meeste stopcontacten volgens het Amerikaanse model zijn, is een verloopstekker of adapter nodig. Deze zijn gemakkelijk op het eiland te verkrijgen. Alhoewel de netspanning vrij constant is, wordt bij te gevoelige elektronische apparatuur en computers het gebruik van een spanningregelaar aanbevolen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

De Antilliaanse keuken is een samensmelting van verschillende invloeden. De zogenoemde kushina krioyo ofwel de creoolse keuken bepaalt op Bonaire in grote mate de manier en wijze van koken. De Antilliaanse keuken vertoont veel gelijkenis met die van de overige Caribische eilanden en het vasteland van Zuid-Amerika, waarbij je vooral aan Venezuela moet denken. Veel eigen producten heeft het eiland niet, vanwege de droogte moeten veel producten geïmporteerd worden.

Op Bonaire vind je zeer veel verschillende soorten restaurants van verschillende prijsklassen. Een typisch Antilliaans gerecht is funchi, wat bestaat uit maïsgriesmeel, zout, boter en water. Het is een soort brij die met een klontje boter bij het hoofdgerecht de plaats van onze rijst of aardappels inneemt. Ook de zogenaamde stobà gerechten zijn favoriet op het eiland. Het zijn stoofschotels met als basis geiten- of schapenvlees gemengd met groenten en kruiden. Gezien de ligging van de eilanden, omringd door de visrijke wateren, zal het duidelijk zijn dat vis een belangrijke plaats inneemt op het dagelijkse menu van de Antilliaan. Er wordt dan ook meer vis dan vlees gegeten.

Een populair drankje op Bonaire is awa di sorsaka , een drank samengesteld uit het vocht van de vrucht soursop (zuurzak), ijsblokjes, suiker, melk en vanille. Op warme dagen is dit een geliefde dorstlesser bij de bewoners van het eiland.

Kraanwater wordt gedestilleerd uit zeewater en is veilig om te drinken. Melk is gepasteuriseerd en bederfelijke voedingsmiddelen zijn veilig voor consumptie. Vlees, gevogelte, vissoorten, fruit en groente zijn over het algemeen veilig om te eten.


Fooien

Het is gebruikelijk kruiers een fooi te geven van een dollar per koffer en taxichauffeurs 10% van de ritprijs. Restaurants berekenen meestal een servicetoeslag op de rekening van 10%; als je wilt, kun je nog een paar dollar fooi achterlaten. Bij de meeste hotels is een servicetoeslag van 12% in de rekening inbegrepen.

Fotograferen

Er valt genoeg te fotograferen op Bonaire. Indien je gaat duiken of snorkelen is het leuk een onderwatercamera mee te nemen. Je kunt in Nederland een wegwerponderwatercamera kopen bij de bekende grote drogisterijen.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming.

Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De officiële munteenheid van Bonaire is de Amerikaanse dollar.

Pinnen is op het eiland mogelijk. Je kunt gebruik maken van alle geldautomaten waarop het EuroCard/MasterCard en/of het CIRRUS symbool staat afgebeeld. Let er overigens wel op dat je pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kun je je pinpas niet gebruiken. Ook kun je Euro’s bij de banken wisselen. De openingstijden kunnen variëren per bank, maar zijn in de regel: maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur. Met de belangrijkste creditcards, te weten EuroCard/MasterCard, Visa en American Express, kun je bij vrijwel alle hotels, grote restaurants en winkels terecht. Ook travellercheques worden overal geaccepteerd. Meestal wordt bij gebruik van de creditcard gevraagd naar een geldig legitimatiebewijs, het hotel en het kamernummer.

Producten die geïmporteerd worden van het vasteland zijn vaak prijzig. Over het algemeen ligt het prijsniveau van Bonaire hoger dan Nederland.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Houd er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met je bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Bonaire Tourist Office
Mariettahof 27/29
2033 WS Haarlem
Tel. :023-5430705

Paspoort en Visum

FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Bonaire beschikt niet over het grote aanbod aan (tax-free) winkels zoals aanwezig op de eilanden Aruba en Curaçao. In Kralendijk vind je wat kleine winkeltjes. De perfecte souvenirs van Bonaire zijn onderwater- en landschapsfoto’s, posters, ansichtkaarten en boeken. Koop geen ‘souvenirs’ gemaakt van schildpadden; schildpadden zijn een beschermde diersoort.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs bij de Douane.


Telefoon, internet en post

Het telefoonnummer voor noodgevallen is 191.

De internationale toegangscode voor Bonaire is +599. Alle telefoonnummers op Bonaire beginnen met een 7. Sinds April 2000 bestaan de telefoonnummers op Aruba uit 7 cijfers. Indien je nog over een oud nummer met 4 cijfers beschikt, dien je 717 voor de 4 cijfers te draaien.

Sommige hotels bieden Wi-Fi aan (soms tegen aanbetaling). Daarnaast zijn er ook internetcafés in Kralendijk.


Tijdsverschil

Op Bonaire is het in vergelijking met Nederland, afhankelijk van onze zomer- of wintertijd, 5 uur (winter) of 6 uur (zomer) eerder.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor Bonaire zijn geen vaccinaties vereist, alsmede enige andere voorbereidingen op het gebied van de gezondheidszorg. Gebruik wel een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor tegen verbrandingen. Daarnaast is het verstandig veel te drinken ter voorkoming van uitdrogingsverschijnselen. Voor eventuele noodgevallen beschikt Bonaire over een ziekenhuis met 60 bedden gevestigd in Kralendijk, waar de eerste benodigde hulp geleverd kan worden. Bij gecompliceerde verwondingen kan per air ambulance eventueel naar Curaçao worden uitgeweken.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Zie voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wil je met betrekking tot mogelijke andere risicofactoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij je graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.


Veiligheid

Bonaire staat bekend als een veilige bestemming. Natuurlijk dien je altijd voorzichtig te zijn op straat en niet te paraderen met luxe artikelen. In je hotel raden wij je aan de safe te gebruiken, sinds het hotel zich meestal niet aansprakelijk stelt voor ‘verloren’ items.

Vervoer

Bonaire is 39 km lang en maximaal 12 km breed. Bussen op Bonaire zijn een prima vervoersmiddel om het eiland te bezichtigen. Er zijn busdiensten tussen Kralendijk en Rincón en Kralendijk en omliggende wijken, maar er is geen vaste dienstregeling. Ook taxi’s zijn zeer geschikt. Op Bonaire hebben de taxi's geen meters en gelden er vaste prijzen voor bepaalde ritten. Taxi's zijn herkenbaar aan de letters 'TX' op het nummerbord. De vastgestelde prijzen kun je onder andere vinden op een bordje bij de luchthaven.

Ben je in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs (of een internationaal rijbewijs) dan kun je op Bonaire bij een van de vele verhuurbedrijven een auto huren. De minimale leeftijd hiervoor bedraagt 21 jaar, bij sommige maatschappijen 23 jaar). Fietsen kun je huren in Kralendijk of bij een van de hotels. Kosten zijn ca. $5-10 per dag. Voor het huren van een brommer of scooter dien je minimaal in het bezit te zijn van een brommerrijbewijs en dien je een borgsom te betalen.


Vlucht

De gemiddelde vliegduur vanaf Amsterdam naar Bonaire bedraagt 11 uur. Bonaire heeft een modern vliegveld, met de toepasselijke naam Flamingo Airport. De luchthaven ligt aan de westkust van het eiland, enkele kilometers ten zuiden van Kralendijk. KLM vliegt non-stop naar Bonaire. Daarnaast worden er geregelde vluchten onderhouden met Bonaire via Curaçao vanuit een groot aantal steden en Caribische eilanden.