Botswana informatie

Landeninformatie Botswana

Van de stoffige Kalahariwoestijn tot de overweldigend groene Okavangodelta: Botswana is een bestemming met onvergetelijke landschappen. Ga op safari om kennis te maken met olifanten, nijlpaarden en leeuwen, en leer over de geschiedenis en cultuur van dit bijzondere land.

Bevolking taal en cultuur

Botswana kent een groot aantal etnische groepen, zoals de Tswana, Kalanga, Basarwa en Kgalagadi. Binnen die etnische groepen bestaan er vaak nog een aantal verschillende stammen. Dit kan wel eens verwarring veroorzaken bij bezoekers, maar in Botswana doet men daar niet moeilijk over. Inwoners van het land, ongeacht hun etniciteit, worden allemaal ‘Batswana’ genoemd, wat ‘mensen van Botswana’ betekent.

Er leven zo’n 2,3 miljoen mensen in Botswana, van wie het merendeel tot de Tswana behoort. Het land kent twee officiële talen: Engels, dat als een lingua franca wordt gebruikt, en Tswana, een Bantoetaal die door de meerderheid van de bevolking gesproken wordt. Daarnaast zijn er nog verschillende talen die door specifieke groepen of stammen gesproken worden, zoals Kalanga en Kgalagadi. 

De populairste religie in Botswana is het christendom, dat voor zo’n tachtig procent van de bevolking het geloof is. Ongeveer vier procent van de bevolking zegt aanhanger te zijn van het Badimo, een inheemse religie van Botswana. Badimo is een onderdeel van de culturele identiteit van veel Botswanezen. Een groot deel van de bevolking neemt deel aan tradities die hun oorsprong vinden in deze religie, ook wanneer zij zich identificeren als christenen.

Muziek speelt een belangrijke rol in de cultuur van Botswana. Zowel traditionele volksmuziek en kerkkoren zijn erg populair door het hele land heen. Traditionele muziek van de Tswana maakt over het algemeen veel gebruik van zang en snaarinstrumenten, zoals de gitaar. De Kwasa Kwasa, een dans afgeleid van de rumba, is een van de populairste dansen in Botswana.

Natuur

Op geografisch gebied is Botswana een vrij uniek land, met een oppervlakte ongeveer zo groot als Frankrijk. Het grootste deel van het land bestaat uit het vlakke plateau waar ook Zuid-Afrika op ligt. Hierdoor is het laagste punt in Botswana nog steeds hoger dan 500 meter. De hoogste punten van het land zijn allemaal minder dan 1500 meter. Een daarvan ligt in Tsodilo, in het noordwesten van Botswana. Hier zijn duizenden rotsschilderingen bewaard gebleven van vroegere menselijke bewoners van het gebied. 

Een groot deel van Botswana wordt bedekt door de Kalahariwoestijn. Op het eerste gezicht lijken deze stoffige woestijn en savanne niet geschikt om veel leven te ondersteunen, maar de Kalahari is juist een van de beste plekken in Botswana voor een safari. Leeuwen, giraffes, antilopen, luipaarden en olifanten zijn enkele van de vele dieren die hier te bewonderen zijn. Ook is dit het oorspronkelijke leefgebied van de San, een volk van jagers-verzamelaars die al eeuwenlang op eenzelfde manier in het gebied wonen. 

In groot contrast met de woestijn is de Okavangodelta, de grootste binnenlandse delta ter wereld. De wateren van deze enorme rivierdelta maken het natuurgebied een aantrekkelijke plaats voor dieren. Onder meer olifanten, nijlpaarden, krokodillen, zebra’s en bavianen genieten van het verkoelende water en de beschutting van de vegetatie eromheen. Ook leven er honderden vogelsoorten in deze noordelijke regio van Botswana, waaronder de heilige ibis, de Afrikaanse zeearend en de flamingo.  

Het oosten van Botswana bestaat voor een groot deel uit groene grasvelden. Dit is het dichtstbevolkte deel van het land, maar ook hier is nog steeds een rijkdom aan natuur te vinden. Vlakbij Serowe ligt bijvoorbeeld het Khama Rhino Sanctuary, een beschermd gebied waar locals proberen het bestaan van de neushoorn in Botswana in stand te houden. 
 

Geschiedenis economie en politiek

Mensen en mensachtigen hebben al miljoenen jaren geleefd in de omgeving van hedendaags Botswana. De inheemse bewoners van het gebied zijn de Khoi en de San. De menselijke geschiedenis van Botswana ligt deels verscholen in de naam van het land. De Tswana zijn een volk dat zo’n 1500 jaar geleden van het noorden naar zuidelijk Afrika migreerde. Zij leefden voornamelijk als herders en boeren in stammen. Over de eeuwen heen zouden verschillende culturen en stammen de regio bewonen, maar er is weinig duidelijk over hoe deze mensen leefden en met elkaar omgingen.
 
Aan het einde van de negentiende eeuw brak er een conflict uit tussen het Shona-volk dat al in Botswana woonde en de Ndebele-stammen die vanuit de Kalahariwoestijn naar ditzelfde territorium migreerden. Bovendien ontstonden er spanningen met de Boeren, afstammelingen van Nederlandse kolonisten die een eigen republiek stichtten om onafhankelijk van de Britten te blijven. Tswana-leiders zochten hulp in Londen en in 1885 werd het gebied een Britse kolonie onder de naam Beetsjoenaland.

In de vroege twintigste eeuw kregen stamhoofden in Botswana steeds meer zeggenschap van de Britse regering. In 1966 accepteerden de Britten een voorstel voor democratische autonomie van Botswana. Na de eerste presidentsverkiezingen in het land werd Botswana nog datzelfde jaar officieel onafhankelijk. Sindsdien zijn de verkiezingen in het land telkens vrij probleemloos verlopen. Minderheden kunnen deelnemen aan de politiek en er zijn meerdere politieke partijen.

Sinds de onafhankelijkheid van Botswana is de economie van het land in een rap tempo gegroeid. Botswana wordt regelmatig geprezen, omdat het een van de langste economische expansies ter wereld weet vast te houden. Het feit dat het land rijk is aan verschillende grondstoffen en beschikt over een van ’s werelds grootste diamantenmijnen, heeft hier ongetwijfeld aan bijgedragen. Daarnaast is het toerisme een snelgroeiende industrie binnen de economie van het land.

Klimaat

Bijna heel Botswana heeft een steppeklimaat, met enkele delen in de Kalahari waar een warm woestijnklimaat heerst. De zomers in Botswana zijn erg heet, met temperaturen die regelmatig rond de 40 °C liggen. In de winter is het over het algemeen nog steeds warm overdag, maar kan de temperatuur ’s nachts sterk dalen, soms tot beneden het vriespunt. 

Het land kent een kort regenseizoen en een droog seizoen van april tot oktober. In het noorden van het land duurt het droge seizoen nog een maand langer, hoewel in dit gebied gemiddeld juist meer neerslag valt gedurende een jaar. Tijdens het regenseizoen kunnen regenbuien erg heftig en lokaal voorkomen.