Praktische informatie Botswana

Praktische info Botswana

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Elektriciteit

Het hoogspanningsnet in Botswana gebruikt 220/240 volts AC 50 hertz. Stopcontacten (met 3 ronde of vierkante gaten) dragen maximaal 15 ampère. Het is belangrijk om een adapter met drie pinnen te kopen omdat de meeste buitenlandse stekkers niet in de stopcontacten van Botswana passen. Deze adapters zijn ter plaatse verkrijgbaar. De meeste hotels hebben óf stopcontacten voor electrische scheerapparaten óf adapters.


Eten en drinken

Het eten in Botswana weerspiegelt de landbouwproducten van het land. Heerlijke vleesgerechten; inclusief rundvlees en wild (van speciale privé wildfarms) zijn prominent. Er is een grote verscheidenheid aan restaurants in Gaborone met vrijwel alle belangrijke keukens van de wereld. Het kraanwater is in de meeste stedelijke gebieden chemisch behandeld en geschikt voor consumptie. Flessen mineraalwater zijn overal verkrijgbaar. Het plaatselijke gebrouwen bier is van goede kwaliteit. Zuid-Afrikaanse wijnen van zeer hoge kwaliteit zijn in de meeste restaurants verkrijgbaar tegen billijke prijzen.

Fotograferen

U zult in Botswana naar hartelust kunnen fotograferen: prachtige landschappen, vele wilde dieren, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog veel meer. Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het netjes om van tevoren toestemming te vragen. De mensen zijn vaak trots en gaan er echt voor zitten. Film- en fotomateriaal is te koop, toch is het raadzaam om voldoende materiaal en ook batterijen uit Nederland mee te nemen. In de grote steden kunt u voor weinig geld uw foto’s laten ontwikkelen.

Geld en Valuta

De geldeenheid in Botswana is de Pula (BWP). Er gaan 100 Thebe in een Pula. Op dit moment zijn er bankbiljetten van P100; P50; P20; P10; P5 en munten van P2; P1; 50t; 25t; 10t; 5t en 1t in circulatie. Voor uw verblijf in Botswana is het raadzaam om voldoende contant geld mee te nemen in Euro’s of US Dollars en eventueel een Visa card.

In Botswana worden alleen Visa kaarten geaccepteerd en is het lastig om met andere kaarten geld op te nemen. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas helemaal niet gebruiken. Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Zuid Afrikaanse Ambassade
Wassenaarseweg 40
2509 LP Den Haag
Tel. 070-3924501/2/3/4,
Fax. 070-3458226

Nederlands Consulaat in Botswana
2698 Phir Crescent
Ext. 9 Gaborone
Tel. 00267 390 2194
Fax: 00267 393 3805


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, telefoonnummer van uw bank, creditcardinstelling om bij verlies bankpas/creditcard deze te kunnen blokkeren, kopie polis reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen), telefoonnummer van FOX, geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques.
Vergeet uw pincode, ook voor uw creditcard, niet!

 

Belangrijke wijziging van de regelgeving met betrekking tot het reizen met minderjarige kinderen naar Botswana:

Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken (ofwel het Department of Home Affairs) heeft besloten om de "South African Immigration Law" aan te passen. Deze nieuwe regelgeving heeft gevolgen voor het reizen met minderjarige kinderen voor alle reizen naar Botswana met vertrek vanaf 1 juni 2015. De regels gelden voor zowel reizen in en naar Botswana als voor een transit in Botswana.

Welke documenten hebben reizigers nodig?

1. Ouders die met hun kind(eren) reizen:

 • Ouders die met kinderen reizen (jonger dan 18 jaar, of 18 jaar worden tijdens de reis) dienen naast hun paspoorten en tickets ook een origineel geboorteakte (of een gecertificeerde kopie van het origineel) van het reizende kind(eren) te kunnen tonen.

2. Alleenstaande ouders die met een kind reizen:

 • Een gecertificeerde kopie van de volledige geboorteakte;
 • Toestemming in de vorm van een getekende verklaring van de andere geregistreerde ouder die vermeld staat op de geboorteakte van het kind waarin verklaard wordt dat het kind met toestemming reist met de betreffende persoon
 • Een officieel document waarin staat dat de ouder de wettelijke voogdij heeft over het betreffende kind, of;
 • Indien van toepassing, een overlijdensakte van de andere ouder die geregistreerd staat als ouder van het betreffende kind op de geboorteakte.

3. Een volwassene, die met een kind reist waarvan hij/zij niet de biologische ouder is:

 • Een gecertificeerde kopie van de volledige geboorteakte;
 • Een verklaring van de ouders of wettelijke voogd van het kind waaruit blijkt dat er toestemming is om te reizen met het betreffende kind;
 • Kopieën van de identiteitsdocumenten van de ouder of wettelijke voogd van het kind en;
 • De contactgegevens van de ouders of wettelijke voogd van het kind.

Let op
Als de namen op de volledige geboorteakte overeenkomen met de namen op het paspoort, maakt het niet uit in welke taal de geboorteakte is. De volledige geboorteakte is er om er zeker van te zijn dat het kind reist met de juiste ouders of wettelijke voogd. Mocht het kind niet met beide ouders reizen, of met iemand anders mee zijn, dan moeten de juiste papieren meegenomen worden (zie hierboven). Deze papieren moeten wel in het Engels zijn.

Indien de benodigde documenten niet getoond kunnen worden, wordt de toegang tot Botswana geweigerd.


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

In Gaborone kunt u net als in Europa grote warenhuizen vinden. In speciaalzaken, op markten en kraampjes langs de weg komt u allerhande soorten handarbeid tegen. U ziet vele soorten houtsnijwerk, stenen beelden en kleurige houten maskers. In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op markten en in stalletjes moet u gaan afdingen, zowel voor de aankoop van een ananas of een tros bananen als voor een houten olifantje. Afdingen is een sport, waar u naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Bij postkantoren en hotelrecepties kunt u rechtstreeks telefoneren met Nederland; echter vaak niet vanaf de hotelkamer. Houdt u er rekening mee dat de hotelreceptie een behoorlijk bedrag extra rekent voor bemiddelingskosten. U kunt vaak ook ‘collect call’ gesprekken aanvragen. Verder werkt u mobiele telefoon in bijna heel Botswana. Let wel op de hoge kosten, wij adviseren u even contact op te nemen met uw provider om te zien of uw mobiele telefoon in Botswana werkt en wat de eventuele kosten bedragen.

Postzegels koopt u op het postkantoor. Post voor het buitenland kunt u het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. Ansichtkaarten en brieven zijn per luchtpost tussen de 6 dagen en 2 weken onderweg.

U kunt in Botswana op veel plaatsen internetten en e-mailen. In de grotere steden vind u internetcafés en in de kleinere plaatsen heeft het hotel vaak een internet aansluiting voor de gasten. Internetten is vrijwel de goedkoopste manier om contact te houden met het thuisfront!


Tijdsverschil

Zomers is er geen tijdsverschil met Bostwana. In de winter is het in Botswana 1 uur later.

Tips en fooien

Het is in Botswana gebruikelijk om fooi te geven. In restaurants kunt u ongeveer 10% aanhouden en voor een kofferjongen in een hotel kunt u rekenen op ongeveer P4,- per koffer.

Kamermeisjes in hotels en lodges krijgen ongeveer een fooi tussen de P4,- en P8,- per dag. Gidsen en rangers zijn voor hun inkomen voornamelijk afhankelijk van tips en fooien. Richtlijnen die u hier aan kunt houden is tussen de P25,- en P45,- per dag.


Vaccinaties/Gezondheid

In Botswana komt Malaria voor. Aanbevolen wordt om goede maatregelen te nemen tegen muggenbeten. Aanbevolen wordt om anti-malaria pillen te gebruiken. Indien u in de zeven dagen voordat u Botswana binnenkomt in een gele koorts land bent geweest, is vaccinatie tegen gele koorts verplicht.

Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GGD of uw huisarts. Tevens raden wij u aan om een uitdraai van uw programma mee te nemen zodat men u een advies op maat kan geven.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij Reisdokter.


Veiligheid

Er vindt in Botswana vrij weinig gewelddadige misdaad plaats. Maar gewone diefstal kan uw vakantieplezier in het land bederven. Om deze narigheid te vermijden moeten bezoekers op het volgende letten:
 • Vermijdt stille en verlaten plekken; vooral bij donker.
 • Sluit paspoorten en geld veilig weg in uw hotel.
 • Draag uw portemonnee en andere documenten die u nodig heeft in een ‘body belt’; bij voorkeur onder losse kleding.
 • Let op wat andere mensen in uw buurt doen; wanneer u wandelt of rijdt.
 • Als u ergens onzeker over bent vraag uw gids; hotel personeel of een plaatselijke persoon die u kent.
 • Laat geen waardevolle voorwerpen in zicht in uw auto liggen.
 • Neem geen lifters mee en houdt uw autodeuren gesloten; vooral bij stoplichten.
 • Geef uw autosleutels aan niemand behalve het personeel van het autoverhuurbedrijf.
 • De Botswana Politie is altijd beschikbaar om te helpen in geval van problemen.

 • Vervoer

  Het wegennet is goed ontwikkeld en wordt voortdurend verbeterd. De meeste grote internationale en een aantal plaatselijke autoverhuurbedrijven zijn in Botswana vertegenwoordigd. Men kan met gemak een auto huren bij de grote luchthavens en in de belangrijke centra en internationale toeristen geven hier qua vervoermiddel de voorkeur aan.

  De ontwikkelde infrastructuur en voorzieningen zorgen ervoor dat toeristen hier zonder problemen zelf kunnen rijden. Het is echter beter om uw vervoer direct met uw reisagent te reserveren; omdat het op die manier vaak goedkoper is en meer betrouwbaar. NB Particulieren betalen in veel gevallen meer dan de reisagent. Het is echter verkieslijk om naar de toeristische gebieden in het noorden van het land te vliegen; ondanks het goede netwerk van hoofdwegen; aangezien de afstanden vanuit Gaborone en Zuid-Afrika heel groot zijn.

  Openbaar vervoer bestaat praktisch niet in Botswana. Er zijn taxi’s in Gaborone. De minibus taxi’s die op de lange afstandsroutes en in de steden in Botswana rijden zijn slecht onderhouden en over het algemeen niet geschikt voor het verkeer. Er rijden treinen en luxe intercity bussen tussen Gaborone en Bulawayo in Zimbabwe en Johannesburg en Kaapstad in Zuid-Afrika.