23-daagse groepsrondreis Laos & Cambodja

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

 • Beste reistijd

  Het weer in Cambodja kan verdeeld worden in twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen is van mei tot en met november en wordt ook wel de moessontijd genoemd. Deze tijd heeft een hoge luchtvochtigheid en er valt veel regen, meestal in de namiddag in de vorm van een korte, hevige bui. De gemiddelde temperaturen liggen tussen de 30 en 33 graden.

  De droge tijd is van december tot en met april, deze periode is iets minder warm dan het regenseizoen. Het is gemiddeld 30 graden.

 • Duurzaamheid

  Wegwerp plastic tijdens jouw reis 

  Vanuit onze doelstelling het reizen daar waar mogelijk te verduurzamen zet FOX zich o.a. in voor het reduceren van wegwerpplastic op de bestemmingen en tijdens haar reizen. 
  Op deze bestemming adviseren wij onze reizigers daarom te reizen met eigen navulbare waterflessen en eigen linnen tas.
  De navulpunten voor jouw waterfles worden tijdens de rondreis verzorgt door watertanks in de bus. De meeste hotels bieden ook navulpunten voor je eigen navulbare waterfles. 
  Door het gebruik van een eigen tas reduceer je het gebruik van plastic tasjes.

  Samen onderweg naar een bewustere reiswereld: reis plastic vrij!

   

 • Elektriciteit

  Cambodja heeft, net als in Nederland 220V / 50Hz. De stekkers van je apparatuur passen (over het algemeen, maar zeker niet altijd!) in de daar gebruikte stopcontacten. Helaas kan de stroomvoorziening van tijd tot tijd nog wel eens onderbroken worden.

  In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar daar is hier een “wereldstekker” voor nodig.

  Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

 • Eten en drinken

  De keuken in Cambodja lijkt sterk op die van de Thaise, maar met minder kruiden. Zoetwatervis, in overvloed gevangen, is de hoofdmaaltijd en ook hier kun je de Franse baguette op vele plaatsen vinden.

  Water uit de kraan is NIET drinkbaar. Het is totaal niet geschikt voor ons. Wij adviseren je om afgesloten flessen mineraalwater te kopen. Het eten en drinken in de lokale restaurantjes is niet duur, maar let goed op of alles goed gekookt en dat vlees vooral gaar is. Hetzelfde gaat op voor vis!

 • Fooien

  Fooien zijn niet verplicht maar worden zeer op prijs gesteld. De salarissen liggen over het algemeen heel erg laag. Bij de meeste hotel- en restaurantrekeningen wordt direct al 10% bediening in rekening gebracht. Verder kan men uiteraard naar eigen inzicht fooien geven.

 • Fotograferen

  Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte. Echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

  In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let bij het fotograferen in Cambodja goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming.

  Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 • Geld en Valuta

  De munteenheid van Cambodja is de Riel (KHR). Echter in geheel Cambodja kun je eigenlijk alleen maar goed terecht met Amerikaanse Dollars.
  De Riel wordt nog maar zelden gebruikt en ter plaatse worden alle prijzen aangegeven in Dollars. Wisselgeld onder USD 1 krijg je meestal wel terug in Riel.

  Ook de Thaise Baht wordt geaccepteerd. Euro’s zijn niet erg geliefd en worden vaak alleen omgewisseld tegen een slechte wisselkoers. ATM’s (pinautomaten) verschaffen US Dollars en vindt u alleen in de grote plaatsen en steden. Houd er rekening mee dat US Dollar briefjes schoon en intact moeten zijn, anders worden ze veelal niet geaccepteerd.

  Het meenemen van een hoeveelheid dollars (in kleine coupures) is verstandig, aangezien op zaterdag en zondag de banken dicht zijn. Ook met een creditcard kun je maar op een beperkt aantal plaatsen terecht.

  In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

  Klik hier om vreemde valuta te bestellen via GWK Travelex.

 • Hulp aan reizigers in niet EU-landen

  EU-burgers hebben in geval van problemen in een niet-EU-land recht op hulp van een ambassade of consulaat van een ander EU-land. Voorwaarde is dat in het niet-EU land geen eigen ambassade of consulaat is gevestigd.

  Kijk voor meer informatie op de website van European Commission.

 • Mobiliteit

  Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
  Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

  Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

  Houd er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
  Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

  Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
  Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.

 • Nuttige adressen

  Cambodja heeft geen ambassade in Nederland, andersom evenmin. De belangen worden behartigd door:

  Nederlandse ambassade Bangkok,
  106 Wireless Road,
  Bangkok 10330.
  Tel: 00-66-2-2547701

  Voor Belgie:
  Kanselarij Cambodja,
  Rue Adolphe-Yvon 4,
  F-75116 Parijs.
  Tel: 33.1.45.03.47.20

 • Paspoort en Visum

  Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
  De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

  Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

  In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

  Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

  FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

  Voor een verblijf in Cambodja is een visum verplicht. Het benodigde visum voor Cambodja wordt ter plaatse geregeld. Je hebt hiervoor twee pasfoto's nodig. De kosten voor het visum bedragen USD 35 per persoon (onder voorbehoud). Je dient in je paspoort minimaal één lege pagina te hebben voor het visum. Voor de kosten van het visum verwijzen wij je naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'.

  Reizen met kinderen
  Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die een niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen. 

  In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder jouw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

  Wat neemt je verder mee:
  Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van je reisverzekering, zeker een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!

   

 • Reisgidsen en literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

  Naar de ANWB Webwinkel

 • Souvenirs

  Koop niet te snel en kijk vooral goed rond. Anders zul je vaak zien dat je net iets gekocht hebt dat bij een naburig kraampje de helft goedkoper is. Over afdingen kunnen wij geen advies geven. Bied wat je voor het voorwerp wilt betalen en hou het daarbij redelijk. Je zal zien dat je dan een goede koop doet.

  Siem Reap beschikt over twee leuke souvenirmarkten. De "Psah Chas", wat betekent "Oude Markt" en de "Psah Leu" (hogere markt), die even buiten de stad ligt.

  Phnom Penh beschikt over drie markten: De centrale markt, de Russische markt, en de Tual Tum Pong markt. De laatste is de goedkoopste markt in Phnom Penh.

  Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

 • Telefoon, internet en post

  Wanneer je naar Nederland wilt bellen, dan draai je 0031 en vervolgens het abonneenummer. Voor België draai je 0032 en vervolgens het abonneenummer. Houd er rekening mee dat in de hotels een behoorlijk bedrag aan bemiddelingskosten wordt gerekend, internationaal bellen gaat het makkelijkst via speciale kantoren.

  Steden en toeristische plaatsen hebben bijna allemaal een internetcafé. De verbinding kan langzaam zijn. Prijzen variëren van US$1.50 tot US$7.75 per uur. Veel hotels, maar ook barretjes en restaurants, beschikken over een (soms tegen betaling) Wi-Fi netwerk.

  Ansichtkaarten versturen vanuit Cambodja kan enkele weken in beslag nemen voordat deze aankomen. Post vanuit Nederland naar Cambodja duurt ongeveer 7 tot 14 dagen voordat het arriveert.

 • Tijdsverschil

  Het is in Cambodja tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben is het tijdsverschil 6 uur.

 • Vaccinaties/Gezondheid


  Advies van de Reisdokter:
  Malariaprofilaxe
  wordt voor het hele land en het hele jaar door aangeraden. Uitzonderingen zijn de gebieden Phnom Penh, Siem Reap/Angkor Wat en rond het Tonle Sap Meer.

  Daarnaast vaccinaties voor: DTP, Hepatitis A en B en Buiktyfus.

  In Cambodja komt het Zika virus voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. De mug is overdag actief. De aanwijzingen dat het Zika-virus, als zwangere vrouwen worden besmet met dit virus, een ernstige afwijking kan veroorzaken bij de ongeboren vrucht zijn alleen maar sterker geworden. De adviezen van RIVM aan zwangere vrouwen en hun partner zijn dan ook nog steeds van kracht, zie www.rivm.nl/zikavirus voor meer informatie.

  Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
  • Dragen van bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
  • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.

  In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om
  up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen.Op de website van de GGD vind je een GGD bij jouw in de buurt.

  Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van je reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.

  Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.

  Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.   

  Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op jouw reis noodzakelijk zijn.

  Je kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD.

  Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

  Wil je de meest actuele informatie m.b.t. je bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

 • Veiligheid

  Door de vele oorlogen zijn er nogal wat landmijnen en ander explosief materiaal achtergebleven in Cambodja. Veel is reeds met hulp van de Verenigde Naties opgeruimd, maar nog steeds is voorzichtigheid geboden.

  Negeer NOOIT de waarschuwingsborden en ga nooit zonder begeleiding van de gangbare routes af. De wegen en paden, die met enige regelmaat gebruikt worden door de bevolking, zijn absoluut veilig.

  De afgelopen jaren heeft de overheid veel ondernomen om de criminaliteit terug te dringen om Cambodja geschikt te maken voor toeristisch bezoek. Dit heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen.

  Het is echter wel verstandig om geen grote bedragen geld of andere kostbaarheden te laten zien. Het is aan te bevelen om je kostbaarheden op te bergen in een kluisje bij het hotel. Ook 's nachts alleen door de armste wijken van Phnom Penh lopen is sterk af te raden. Beter is het om een taxi terug naar het hotel te nemen.

  Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

 • Vervoer

  In Cambodja laat de kwaliteit van de wegen buiten de grote steden zeer veel te wensen over. Vervoer tussen steden per bus of trein is mogelijk, maar is zeer oncomfortabel en de ritten duren vaak lang en zijn niet airconditioned.

  In Cambodja (Siem Reap) kun je een auto met chauffeur huren, maar zelf de weg op gaan wordt sterk afgeraden.

  Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

  In de steden zijn weinig taxi’s te vinden. Je kunt je per driewielige brommertaxi’s met een bankje laten vervoeren, maar dat kan stoffig zijn.
  Vergeet niet, voor vertrek een prijs af te spreken en dus fors op de prijs af te dingen, aangezien toeristen standaard gezien worden als een wandelende portemonnee met Euro's.

 • Visum (extra informatie)

  Indien je een combireis hebt geboekt naar Thailand, ongeacht de reisduur, is een visum vereist:

  LET OP: Wanneer je langer dan 30 dagen in Thailand verblijft, is een visum verplicht. Let er op dat deze regel enkel van toepassing is wanneer je in Thailand aankomt met een internationale vlucht.

  Heb je een reis geboekt waar je tijdens de reis over land Thailand binnenkomt, dan geldt dat je maar maximaal 30 dagen in Thailand mag verblijven zonder kosten. Heb je een verlenging geboekt dan kun je uiteraard langer in Thailand verblijven, echter dien je hiervoor in Bangkok je visum te verlengen bij het immigratie kantoor. De kosten voor het visum bedragen 1900 Baht per persoon voor 7 extra dagen en wordt éénmalig verstrekt. Je kunt je visum dus maximaal 7 dagen verlengen!

  Adres:
  Immigration Bureau Head office
  507 Soi SuanPlu
  Sathorn Thai Road
  Tel. 02-287-3101-10 
  Website Immigration Bureau Head office


  Wij wijzen je op het feit dat je zelf verantwoordelijk bent voor het in bezit en bij je hebben van de vereiste geldige documenten. Indien je reisdocumenten niet in orde zijn, waardoor je reis niet kan plaatsvinden, kun je geen aanspraak maken op FOX.

   

clock
Het is nu: 13 juni 2021 02:38 Tijdzone: SE Asia Standard Time

Lees alles over