Vakantie Calgary

Het gouden Calgary
Quizvraag: wie wordt ook wel ‘De IJskoningin Van Calgary’ genoemd? Voor de schaatsfans is dit een inkoppertje: onze eigen Yvonne van Gennip. Ze gleed in 1988 tijdens de Olympische Spelen tegen alle verwachtingen in naar drie gouden medailles en schreef op die manier schaatshistorie. De Spelen zetten deze modern ogende metropool met een hoog pioniersgehalte definitief op de wereldkaart. Calgary, toegangspoort tot de Rocky Mountains, is dan ook populair bij wintersporters.

'Cowtown' aan de Bow rivier was een stip op de kaart tot het in de negentiende eeuw met de buitenwereld verbonden werd en aangesloten op de Canadian Pacific Railway. Na de Tweede Wereldoorlog werd het zwarte goud opgeboord uit de bodem van Alberta en de kale prairievlakten van Calgary vulden zich dankzij de olie-inkomsten met indrukwekkende stadssilhouetten. Vandaag de dag is Calgary na Toronto en Montreal de op drie na grootste metropool van het land.

Calgary Tower

Het mooiste uitzicht over de stad heb je vanuit deze 200 meter hoge toren.

Bekend om haar flitsende en futuristische skyline, contrasterend tegen de in de verte opdoemende, machtige bergpieken van de Rocky Mountains. Absolute blikvanger: de Calgary Tower. De snelle lift schiet je als een komeet omhoog naar de bijna 200 meter hoge top. Mocht je nog geen knikkende knieën hebben, krijg je deze wel wanneer je door de glazen vloer naar beneden kijkt. Geniet van het magistrale panorama over de door de Rockies omarmde stad. Rond lunchtijd is het goed toeven in Olympic Plaza, hartje downtown, waar werkend Calgary even lekker rond kuiert en nieuwe energie opdoet. Dit park is verrassend groot en aangenaam, met centraal een waterpark waar jong en oud zich prima vermaakt. 

Wanneer je in de gelegenheid bent, raden wij een bezoek aan de Calgary Stampede aan. Ofwel 'The Greatest Outdoor Show on Earth'. Dit wildwestfestival met rodeo's, live-shows, concerten en nog veel meer entertainment, is één groot spektakelstuk en brengt het Wilde Westen tien dagen lang tot leven. Zonder cowboyhoed val je hier uit de toon! 

Zo is het moderne Calgary de sportieve poort tot de Rocky Mountains en vormt de ideale uitvalsbasis om West-Canada met al haar natuurwonderen te verkennen. En voor ons Nederlanders voor altijd verbonden met dat andere wonder. Op schaatsen welteverstaan.