Canada informatie

Landeninformatie Canada

Een extreem vriendelijke bevolking, een bruisende entertainmentindustrie en een oneindig aanbod aan natuurlijke schoonheid – Canada is een smeltkroes van ervaringen. Van de adembenemende Rocky Mountains tot de hippe theatervoorstellingen in Toronto en van de gure toendra tot het charmante Montreal: dit is een bestemming die je vastgrijpt en niet meer loslaat.

Bevolking

Canada is een multicultureel land in de ware zin van het woord. Een lappendeken van volkeren die voor 96% uit immigranten en voor slechts 4% uit de oorspronkelijke bevolking bestaat. De meerderheid van de immigranten is uit Europa afkomstig, met name uit Groot-Brittannië en Frankrijk, maar in de loop der jaren zijn ook veel Aziaten naar Canada getrokken. Zo is er een grote Chinese minderheid.

De oorspronkelijke bevolking bestaat uit 3 hoofdgroepen: de Indianen, de Inuit en de Métis, de mensen geboren uit een Indiaanse - Europese verbintenis. Canada is officieel tweetalig: Engels en Frans. Québec is een uitzondering, hier is alleen Frans de officiële taal. In Nunavut wordt naast Engels ook Inukitut gesproken.

Bevolking, taal en cultuur

De ruim 11 miljoen inwoners van Cuba zijn extreem divers op het gebied van achtergrond en etniciteit. Een meerderheid van de Cubaanse bevolking stamt af van de Spaanse kolonisten die het land vanaf de vijftiende eeuw bezetten. Daarnaast zijn er significante minderheden die etnisch verbonden zijn aan Afrikaanse tot slaaf gemaakten die naar Cuba werden gebracht of aan de inheemse volkeren die Cuba bewoonden voor de komst van de Spanjaarden. Amerikaanse en Europese migranten vormen eveneens een flinke bevolkingsgroep op het eiland.

Met zo’n gevarieerde bevolking vormt ook de cultuur van Cuba een ingewikkelde mix. De gebruiken en tradities van Cubanen komen voort uit een combinatie van Europeaanse, Afrikaanse en inheemse invloeden. De voertaal op het eiland in Spaans, hoewel ook zo’n 4 procent van de Cubaanse bevolking Haïtiaans Creools spreekt. In de grote steden komt het ook vaak voor dat men Engels spreekt.

Muziek en dans zijn belangrijke elementen van de cultuur op het eiland. Veel muziekstijlen van Cuba komen voort uit een mix van internationale invloeden. Afrikaanse drumritmes worden gecombineerd met Europeaans klinkende melodieën en zang. Bekende voorbeelden van traditioneel Cubaanse muziekstijlen zijn danzon, son, charanga, mambo, rumba en salsa. Deze opzwepende muziekstijlen kunnen bijna niet gespeeld worden zonder dat daar ook bij gedanst wordt. Cubanen staan dan ook bekend om de onvergetelijke livemuziek- en dansvoorstellingen – voor veel bezoekers een hoogtepunt van hun reis.

Een ander opvallend fenomeen op Cuba zijn de iconische oude auto’s, die overal op het eiland voorbijkomen. De klassieke Amerikaanse wagens waren in de jaren vijftig van de rijke elite van Cuba. Velen van hen vluchtten direct van het eiland toen Fidel Castro aan de macht kwam, waardoor hun voertuigen in handen kwamen van de lokale bevolking. Omdat er een lange tijd geen nieuwe auto’s geïmporteerd werden, zat er niets anders op dan de aanwezige voertuigen zo goed mogelijk te onderhouden.

Tegenwoordig worden er weer nieuwe modellen geïmporteerd, maar de Amerikaanse wagens zijn een onmisbaar onderdeel geworden van het straatbeeld in de Cubaanse steden. Zowel de locals als bezoekers zijn dol op de opvallende vintage voertuigen!


Bevolking, taal en cultuur

Canada heeft ruim 36 miljoen inwoners, wat neerkomt op ongeveer twee keer de bevolking van Nederland. Het land is echter 240 keer zo groot als Nederland, wat betekent dat het erg dunbevolkt is. Het grootste deel van de Canadese bevolking woont in stedelijke gebieden in het zuiden van het land – het klimaat in de noordelijke provincies is immers erg koud en guur.

 

De cultuur van Canada wordt regelmatig over één kam geschoren met die van de Verenigde Staten. Ten onrechte: de buurlanden verschillen cultureel gezien sterk van elkaar. Een van de grootste verschillen is dat Canada officieel tweetalig is – het Engels en het Frans hebben voor de wet een gelijkwaardige status. In de cultuur van Canada is deze tweesplitsing duidelijk zichtbaar.

 

Quebec is het hart van Franstalig Canada. Hier spreekt de meerderheid van de bevolking Canadees-Frans als eerste taal. Een onmisbare stop is Montreal, de grootste Franssprekende stad na Parijs en een culturele mengelmoes binnen Canada. De stad is een wereldleider op het gebied van muziek, theater, opera en dans. In het Quartier des Spectacles, het entertainmentdistrict in het hart van Montreal, is altijd wel een festival of cultureel evenement gaande. Hier liggen tal van concerthallen, theaters, musea en uitgaansgelegenheden bij elkaar.

 

In alle provincies buiten Quebec spreekt de meerderheid Engels als eerste taal. Canadees-Engels is een soort mix van Brits-Engels en Amerikaans-Engels, met daarbij nog unieke Canadese elementen. Het culturele epicentrum van Engelstalig Canada is volgens velen Toronto, de grootste stad van het land. Het is een multiculturele miljoenenstad met een groot aanbod van evenementen op het gebied van kunst, muziek en sport. De iconische CN Tower domineert de skyline van Toronto en is een populaire bezienswaardigheid.

 

Een bekend stereotype over Canadezen is dat zij ontzettend vriendelijk en beleefd zijn. Voor een groot deel klopt dit gelukkig ook. Veel bezoekers zijn blij verrast over de vriendelijke en behulpzame bediening in restaurants en cafés. Canada is bovendien een van de veiligste landen ter wereld. Vreemdelingen worden over het algemeen hartelijk welkom geheten.


Cultuur

Sinds de komst van de blanken is het lot van de oorspronkelijke bevolking bepaald door tragedie en droefheid. De Europeanen brachten onbekende ziektes met zich mee en men schat dat in een periode van 200 jaar 95% van de oorspronkelijke bevolking (vooral de Indianen) hierdoor het leven liet. Vervolgens verloren zij hun macht en land aan de blanken, werden vele tradities verboden en werd men teruggedrongen in reservaten.

Hoewel de Indiaanse bevolking nog steeds een gedepriveerde minderheid is en er nog veel grote problemen zijn, is er ook veel bereikt. Wat voorheen ondenkbaar was gebeurt nu wel: de overheid wordt nu gedwongen om de landrechten opnieuw te bekijken. Er is een sterke hernieuwde belangstelling van de mensen in hun eigen cultuur. Pow-wow feesten, bijna vergeten tradities en spiritualiteit herleven, waardoor ook zelfrespect en trots terugkomen. Toerisme is een snel groeiende bron van inkomsten.

Canada heeft geen officiële godsdienst en zo'n 13% van de Canadezen heeft al helemaal geen godsdienst. Rooms-katholieken maken ongeveer de helft van de bevolking uit en dit zijn vooral de Canadezen van Franse afkomst. Er zijn ook grote groepen van Protestanten, maar andere godsdiensten als het Jodendom, Boeddhisme en de Islam komen ook voor in Canada.

De Canadese feestdagen hebben veel weg van onze feestdagen. 1 januari - nieuwjaarsdag, 13 april - Goede vrijdag, 16 april - Paasmaandag, 21 mei - Victoria Day, 1 juli - Canada Day, 6 augustus - Bank Holiday, 3 september - Labor Day, 8 oktober - Thanksgiving, 11 november - Remembrance day, 25 december - Kerstmis, 26 december - Boxing Day.

Naast deze Nationale feestdagen kent bijna iedere streek, elk dorp en elke gemeenschap nog vele feestdagen, die vaak op een uitbundige manier worden gevierd.

Flora en Fauna

In Canada vind je prachtige natuurgebieden en natuurparken. Een lust voor het oog van elke natuurliefhebber of fotograaf. De flora en fauna is zo divers dat het te ver gaat om alles op te noemen.
Veel voorkomende bomen zijn: berk, beuk, ceder, den, eik, esdoorn, levensboom, spar en zwepenboom . Tot de fauna behoren baribal, bizon, eland, grizzly, ijsbeer, kariboe, poema, vos en wapiti.

Geografie

Canada heeft een oppervlakte van bijna 10 miljoen km2 en omspant hiermee een kwart van alle tijdzones van de wereld. Het is het op een na grootste land ter wereld. In Canada vind je vele natuurwonderen, zoals de imposante Niagara Falls, de diamantblauwe gletsjers, de Rocky Mountains en de fjorden die diepe en smalle wiggen drijven in de kustlijn.

De golven van de Atlantische Oceaan beuken in het oosten tegen het steile, rotsachtige voorgebergte. De hoge golven van de Stille Oceaan storten zich in het westen met geweld op de prachtige zandstranden die worden omgeven door dichte regenwouden. In het centrale deel van het land liggen uitgestrekte prairies, een 'gouden' zee tijdens de zonsondergang!

De grillige kustlijn van het noorden is bijna 24000 km lang en grenst aan de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee. De gigantische Hudson Baai snijdt vanuit het noordoosten diep in het land. Geen land op aarde heeft meer rivieren en zoetwatermeren dan Canada. Bijna 25 % van het totale aantal op aarde vind je in Canada. 's Werelds grootste (sterk vervuilde) zoetwaterbassins, de Grote Meren, deelt het met de Verenigde Staten en het heeft tevens nog 32 andere meren die groter zijn dan 1300 km2.

Geschiedenis

Canada werd aanvankelijk door de Fransen verkend en gekoloniseerd. Na de Franse en Indiaanse oorlog kwam het gebied in 1763 geheel in Britse handen. Tijdens de Oorlog van 1812 tussen Engeland en de Verenigde Staten werden op Canadese bodem enkele belangrijke veldslagen geleverd. Canada in zijn huidige vorm ontstond op 1 juli 1867 toen Boven Canada (Ontario) en Beneden Canada (Québec) werden verenigd in de Dominion of Canada met John A. Macdonald als eerste minister president.

Tot in 1932 het Statuut van Westminster werd aangenomen door het Britse Parlement had Canada slechts beperkte zelfstandigheid en pas in 1982 verdween het laatste restje Britse controle over het land. Canada leverde belangrijke bijdragen aan geallieerde zijde in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. In de naoorlogse periode wisselden lange periodes van liberale kabinetten en kortere conservatieve regeringen elkaar af. Canada heeft een hechte economische band met het buurland de Verenigde Staten hoewel het politiek soms sterk van mening verschilt met de VS, met name onder liberale regeringen.

Na 13 jaar liberaal bewind werden bij verkiezingen in 2006 het conservatie kabinet onder leiding van de minister president Stephen Harper in het zadel geholpen. Inmiddels is hij weer opgevolgd door liberaal Justin Trudeau.

De geschiedenis van Canada kent geen duidelijk samenhangend patroon, het is eerder een lappendeken, samengesteld uit verschillende verhalen die geen relatie met elkaar hebben. De verschillende volkeren ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar in ver uit elkaar liggende, afgelegen gebieden.

De feitelijke grenzen werden pas in het jaar 1949 vastgelegd, toen New Foundland aan het grondgebied werd toegevoegd. De grote verscheidenheid aan volkeren en landschappen maakt Canada zo interessant en levendig.


Geschiedenis, economie en politiek

De geschiedenis van Canada begint met de komst van mensen die duizenden jaren geleden via de Beringlandbrug van Azië naar Noord-Amerika trokken. Hun afstammelingen werden de inheemse bewoners van Canada, een bevolkingsgroep waaronder tegenwoordig nog ruim 1,6 miljoen Canadezen vallen. Rond het jaar 1000 werden delen van het huidige Canada verkend door Vikingen die in diezelfde periode vestigingen stichtten op IJsland en Groenland. Op het eiland Newfoundland zijn bijvoorbeeld nog overblijfselen te zien van een Vikingnederzetting uit die tijd.

Een belangrijke gebeurtenis die de huidige cultuur van het land vormde, was de Europese kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika. Aan het einde van de vijftiende eeuw werd de Italiaanse ontdekkingsreiziger John Cabot de eerste Europeaan die sinds de Vikingen voet aan land zette in Canada. Hij claimde het land in naam van Hendrik VII van Engeland. Enkele jaren later waren het echter de Fransen die het grondgebied begonnen te koloniseren. In 1534 claimde een Franse ontdekkingsreiziger een deel van het huidige land onder de naam “Canada”.

Al snel ontstonden er conflicten tussen de Fransen en de Engelsen, die zich in Newfoundland en Nova Scotia hadden gevestigd. Bovendien bevochten de Europese kolonisten de oorspronkelijke indianenstammen die al eeuwenlang het land bewoonden. In de zeventiende en achttiende eeuw waren er verschillende oorlogen en conflicten tussen deze verschillende partijen, waardoor de Engelsen de macht kregen in Canada.

Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werden enkele steden in Quebec bezet door onafhankelijkheidsstrijders, maar er was niet genoeg steun van de Canadese bevolking om betrokken te raken bij de strijd tegen de Britse Kroon. Toch waren er steeds meer Canadezen die geïnspireerd werden door hun onderburen en behoefte hadden aan meer onafhankelijkheid. In de negentiende eeuw ontstonden er steeds meer opstanden tegen de Britse Kroon, met name vanuit de Franstalige gemeenschap. De Britten probeerden in eerste instantie de Franstalige bevolking te onderdrukken en het Engels als voertaal af te dwingen, waardoor de kloof tussen de Engelstalige en Franstalige bevolking verbreedde.

In 1867 werden de Britse koloniën Nova Scotia, New Brunswick, Ontario en Quebec verenigd in de Canadese Confederatie. In de jaren daarop werden hier de andere provincies aan toegevoegd. Hoewel Canada in de praktijk nog altijd onder invloed van de Britse politiek staat, is het land sinds 1982 volledig onafhankelijk.

Het politieke systeem van Canada is een parlementaire monarchie, gebouwd op sterk democratische tradities. De Britse Koningin Elizabeth II is tevens de Koningin van Canada. Het parlementaire systeem lijkt in veel opzichten op dat van het Verenigd Koninkrijk, met meerdere politieke partijen, een Lagerhuis, een Huis van Afgevaardigden en een Senaat.

De economie van Canada is sterk ontwikkeld. Canada heeft een grote rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen, zoals aardgas en aardolie, en is een van ’s werelds grootste exporteurs van landbouwproducten. Ongeveer drie kwart van de Canadezen werkt in de dienstensector, maar ook de vis- en houtindustrie zijn niet weg te denken uit de economie van het land.


Klimaat

Omdat Canada zo'n uitgestrekt land is, varieert het klimaat sterk en geven wij u enkel de klimaten van British Columbia. Voorjaar (half maart tot half mei) kunt u temperaturen verwachten van rond de 8 en 17 graden Celcius. De zomer ( half mei tot half september) is een stuk warmer en dan kan het kwik stijgen tot 22 graden.

In de maanden september en oktober daalt de temperatuur naar de 17 graden en de wintermaanden zijn koud. Vooral als u noordelijker gaat in deze staat: Temperaturen rond het vriespunt zijn dan niet ongewoon.

In de staat Alberta (waar de Rocky Mountains liggen) ligt de temperatuur een stuk lager en vindt u enkel in de maanden juni, juli augustus echt zomerweer met temperaturen van 12 – 19 graden.

Klimaat

Omdat Canada een gigantisch land is, verschilt het klimaat sterk afhankelijk van de locatie. Het grootste deel van Canada heeft een landklimaat, dat in het zuiden milder is en richting het noorden steeds koeler wordt. Afgezien van de westkust van Brits-Columbia zijn de winters in Canada erg koud. De zomers zijn in de zuidelijke streken behoorlijk zonnig en warm, vergelijkbaar met die in Nederland.

In het noordelijkste deel van het land heerst een toendraklimaat, met zeer koude winters, koele zomers en amper neerslag. De Rocky Mountains hebben een hooggebergteklimaat, waarbij veel plaatselijke regenbuien kunnen voorkomen.


Natuur

Na Rusland is Canada het grootste land ter wereld, maar tegelijkertijd is het land erg dunbevolkt. Op enkele steden na bestaat Canada dus uit enorme gebieden van wildernis en ongerepte natuur. In de bijna 50 nationale parken van Canada worden de majestueuze bergketens, kristalheldere meren, uitgestrekte toendra’s en zeldzame diersoorten van het land beschermd.

Ongeveer de helft van het landoppervlak van Canada is bedekt met bossen. Deze groenrijke natuurgebieden vormen het leefgebied van diverse grote zoogdieren, zoals rendieren, beren, elanden en wolven. De indrukwekkende bomen waartussen deze dieren leven, zijn vaak vele eeuwen oud. Niet alleen zoogdieren floreren in deze natuurlijke omgeving; ook migreren elk jaar zo’n vijf miljard vogels van de noordelijke bossen naar het zuiden en terug.

Een uniek landschap dat overheerst in het noorden van Canada is de toendra. Dit koude woestijngebied is een barre plek waar maar weinig planten, dieren en mensen kunnen overleven. Rendieren, poolvossen, sneeuwuilen en poolwolven behoren tot de fauna van deze fascinerende omgeving.

In het zuidwesten van Canada liggen de Rocky Mountains, een gigantische bergketen die van Brits-Columbia tot het zuiden van de Verenigde Staten loopt. Het Canadese deel van dit hooggebergte wordt gekenmerkt door imposante, steile rotspartijen met besneeuwde pieken en heldere, spiegelende bergmeren. Nationaal park Banff in Alberta bevat een groot aantal van deze adembenemende vergezichten, zoals bij het Peytomeer en het Minnewankameer.

In zuidoost-Canada, op de grens met de Verenigde Staten, liggen de Grote Meren. Deze enorme waterpartijen hebben een totale oppervlakte van 244.106 vierkante kilometer. Het absolute hoogtepunt van dit weidse natuurgebied zijn de Niagarawatervallen, gelegen precies op de grens tussen de twee landen. De Horseshoe Falls, het deel van de watervallen dat op Canadees grondgebied ligt, zijn de perfecte plek voor een onvergetelijke vakantiefoto!


Politiek/Economie

Canada is een parlementaire monarchie binnen het Britse Gemenebest met aan het hoofd koningin Elizabeth II. De hoofdstad is Ottawa (1.000.000 inwoners). De monarchie is toegetreden tot de VN (op 9 november 1945) en de Organisatie van Amerikaanse Staten en de politiek speelt zich af in twee politieke partijen: de Liberal Party of Canada (LPC) en de Reform Party (RP).

Canada is geen eenheidsstaat te noemen. Het land bestaat uit een verzameling naties met verschillende karakters die in redelijke harmonie naast elkaar bestaan. Deze vele naties vieren allen dezelfde nationale feestdag, de Dag van Canada op 1 juli. Deze dag is in 1867 tot nationale feestdag uitgeroepen, toen Canada werd opgericht.

Verreweg de belangrijkste economische en culturele invloeden komen van over de grens. De goedgezinde, maar overmachtige en gigantische buurman, de Verenigde Staten, speelt een dominerende rol in alle aspecten van het dagelijks leven van Canada en deze invloed zal alleen nog maar toenemen door het vrijhandelsakkoord dat aan het einde van de jaren tachtig met de VS werd gesloten.

Het grootste gedeelte van de bevolking (71%) werkt in de dienstensector en het overige gedeelte werkt in de industriesector (25%) en in de landbouw (3%). De belangrijkste inkomstenbronnen voor Canada zijn goud, koper, lood, kaliumcarbonaat, molybdeen, nikkel en zink.