Canada informatie

Landeninformatie Canada

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Canada is een multicultureel land in de ware zin van het woord. Een lappendeken van volkeren die voor 96% uit immigranten en voor slechts 4% uit de oorspronkelijke bevolking bestaat. De meerderheid van de immigranten is uit Europa afkomstig, met name uit Groot-Brittannië en Frankrijk, maar in de loop der jaren zijn ook veel Aziaten naar Canada getrokken. Zo is er een grote Chinese minderheid.

De oorspronkelijke bevolking bestaat uit 3 hoofdgroepen: de Indianen, de Inuit en de Métis, de mensen geboren uit een Indiaanse - Europese verbintenis. Canada is officieel tweetalig: Engels en Frans. Québec is een uitzondering, hier is alleen Frans de officiële taal. In Nunavut wordt naast Engels ook Inukitut gesproken.

Cultuur

Sinds de komst van de blanken is het lot van de oorspronkelijke bevolking bepaald door tragedie en droefheid. De Europeanen brachten onbekende ziektes met zich mee en men schat dat in een periode van 200 jaar 95% van de oorspronkelijke bevolking (vooral de Indianen) hierdoor het leven liet. Vervolgens verloren zij hun macht en land aan de blanken, werden vele tradities verboden en werd men teruggedrongen in reservaten.

Hoewel de Indiaanse bevolking nog steeds een gedepriveerde minderheid is en er nog veel grote problemen zijn, is er ook veel bereikt. Wat voorheen ondenkbaar was gebeurt nu wel: de overheid wordt nu gedwongen om de landrechten opnieuw te bekijken. Er is een sterke hernieuwde belangstelling van de mensen in hun eigen cultuur. Pow-wow feesten, bijna vergeten tradities en spiritualiteit herleven, waardoor ook zelfrespect en trots terugkomen. Toerisme is een snel groeiende bron van inkomsten.

Canada heeft geen officiële godsdienst en zo'n 13% van de Canadezen heeft al helemaal geen godsdienst. Rooms-katholieken maken ongeveer de helft van de bevolking uit en dit zijn vooral de Canadezen van Franse afkomst. Er zijn ook grote groepen van Protestanten, maar andere godsdiensten als het Jodendom, Boeddhisme en de Islam komen ook voor in Canada.

De Canadese feestdagen hebben veel weg van onze feestdagen. 1 januari - nieuwjaarsdag, 13 april - Goede vrijdag, 16 april - Paasmaandag, 21 mei - Victoria Day, 1 juli - Canada Day, 6 augustus - Bank Holiday, 3 september - Labor Day, 8 oktober - Thanksgiving, 11 november - Remembrance day, 25 december - Kerstmis, 26 december - Boxing Day.

Naast deze Nationale feestdagen kent bijna iedere streek, elk dorp en elke gemeenschap nog vele feestdagen, die vaak op een uitbundige manier worden gevierd.

Flora en Fauna

In Canada vind je prachtige natuurgebieden en natuurparken. Een lust voor het oog van elke natuurliefhebber of fotograaf. De flora en fauna is zo divers dat het te ver gaat om alles op te noemen.
Veel voorkomende bomen zijn: berk, beuk, ceder, den, eik, esdoorn, levensboom, spar en zwepenboom . Tot de fauna behoren baribal, bizon, eland, grizzly, ijsbeer, kariboe, poema, vos en wapiti.

Geografie

Canada heeft een oppervlakte van bijna 10 miljoen km2 en omspant hiermee een kwart van alle tijdzones van de wereld. Het is het op een na grootste land ter wereld. In Canada vind je vele natuurwonderen, zoals de imposante Niagara Falls, de diamantblauwe gletsjers, de Rocky Mountains en de fjorden die diepe en smalle wiggen drijven in de kustlijn.

De golven van de Atlantische Oceaan beuken in het oosten tegen het steile, rotsachtige voorgebergte. De hoge golven van de Stille Oceaan storten zich in het westen met geweld op de prachtige zandstranden die worden omgeven door dichte regenwouden. In het centrale deel van het land liggen uitgestrekte prairies, een 'gouden' zee tijdens de zonsondergang!

De grillige kustlijn van het noorden is bijna 24000 km lang en grenst aan de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Noordelijke IJszee. De gigantische Hudson Baai snijdt vanuit het noordoosten diep in het land. Geen land op aarde heeft meer rivieren en zoetwatermeren dan Canada. Bijna 25 % van het totale aantal op aarde vind je in Canada. 's Werelds grootste (sterk vervuilde) zoetwaterbassins, de Grote Meren, deelt het met de Verenigde Staten en het heeft tevens nog 32 andere meren die groter zijn dan 1300 km2.

Geschiedenis

Canada werd aanvankelijk door de Fransen verkend en gekoloniseerd. Na de Franse en Indiaanse oorlog kwam het gebied in 1763 geheel in Britse handen. Tijdens de Oorlog van 1812 tussen Engeland en de Verenigde Staten werden op Canadese bodem enkele belangrijke veldslagen geleverd. Canada in zijn huidige vorm ontstond op 1 juli 1867 toen Boven Canada (Ontario) en Beneden Canada (Québec) werden verenigd in de Dominion of Canada met John A. Macdonald als eerste minister president.

Tot in 1932 het Statuut van Westminster werd aangenomen door het Britse Parlement had Canada slechts beperkte zelfstandigheid en pas in 1982 verdween het laatste restje Britse controle over het land. Canada leverde belangrijke bijdragen aan geallieerde zijde in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. In de naoorlogse periode wisselden lange periodes van liberale kabinetten en kortere conservatieve regeringen elkaar af. Canada heeft een hechte economische band met het buurland de Verenigde Staten hoewel het politiek soms sterk van mening verschilt met de VS, met name onder liberale regeringen.

Na 13 jaar liberaal bewind werden bij verkiezingen in 2006 het conservatie kabinet onder leiding van de minister president Stephen Harper in het zadel geholpen. Inmiddels is hij weer opgevolgd door liberaal Justin Trudeau.

De geschiedenis van Canada kent geen duidelijk samenhangend patroon, het is eerder een lappendeken, samengesteld uit verschillende verhalen die geen relatie met elkaar hebben. De verschillende volkeren ontwikkelden zich onafhankelijk van elkaar in ver uit elkaar liggende, afgelegen gebieden.

De feitelijke grenzen werden pas in het jaar 1949 vastgelegd, toen New Foundland aan het grondgebied werd toegevoegd. De grote verscheidenheid aan volkeren en landschappen maakt Canada zo interessant en levendig.

Klimaat

Omdat Canada zo'n uitgestrekt land is, varieert het klimaat sterk en geven wij u enkel de klimaten van British Columbia. Voorjaar (half maart tot half mei) kunt u temperaturen verwachten van rond de 8 en 17 graden Celcius. De zomer ( half mei tot half september) is een stuk warmer en dan kan het kwik stijgen tot 22 graden.

In de maanden september en oktober daalt de temperatuur naar de 17 graden en de wintermaanden zijn koud. Vooral als u noordelijker gaat in deze staat: Temperaturen rond het vriespunt zijn dan niet ongewoon.

In de staat Alberta (waar de Rocky Mountains liggen) ligt de temperatuur een stuk lager en vindt u enkel in de maanden juni, juli augustus echt zomerweer met temperaturen van 12 – 19 graden.

Politiek/Economie

Canada is een parlementaire monarchie binnen het Britse Gemenebest met aan het hoofd koningin Elizabeth II. De hoofdstad is Ottawa (1.000.000 inwoners). De monarchie is toegetreden tot de VN (op 9 november 1945) en de Organisatie van Amerikaanse Staten en de politiek speelt zich af in twee politieke partijen: de Liberal Party of Canada (LPC) en de Reform Party (RP).

Canada is geen eenheidsstaat te noemen. Het land bestaat uit een verzameling naties met verschillende karakters die in redelijke harmonie naast elkaar bestaan. Deze vele naties vieren allen dezelfde nationale feestdag, de Dag van Canada op 1 juli. Deze dag is in 1867 tot nationale feestdag uitgeroepen, toen Canada werd opgericht.

Verreweg de belangrijkste economische en culturele invloeden komen van over de grens. De goedgezinde, maar overmachtige en gigantische buurman, de Verenigde Staten, speelt een dominerende rol in alle aspecten van het dagelijks leven van Canada en deze invloed zal alleen nog maar toenemen door het vrijhandelsakkoord dat aan het einde van de jaren tachtig met de VS werd gesloten.

Het grootste gedeelte van de bevolking (71%) werkt in de dienstensector en het overige gedeelte werkt in de industriesector (25%) en in de landbouw (3%). De belangrijkste inkomstenbronnen voor Canada zijn goud, koper, lood, kaliumcarbonaat, molybdeen, nikkel en zink.
Terug naar boven