Canada informatie

Landeninformatie Canada

Een extreem vriendelijke bevolking, een bruisende entertainmentindustrie en een oneindig aanbod aan natuurlijke schoonheid – Canada is een smeltkroes van ervaringen. Van de adembenemende Rocky Mountains tot de hippe theatervoorstellingen in Toronto en van de gure toendra tot het charmante Montreal: dit is een bestemming die je vastgrijpt en niet meer loslaat.

Bevolking, taal en cultuur

Canada heeft ruim 36 miljoen inwoners, wat neerkomt op ongeveer twee keer de bevolking van Nederland. Het land is echter 240 keer zo groot als Nederland, wat betekent dat het erg dunbevolkt is. Het grootste deel van de Canadese bevolking woont in stedelijke gebieden in het zuiden van het land – het klimaat in de noordelijke provincies is immers erg koud en guur.

 

De cultuur van Canada wordt regelmatig over één kam geschoren met die van de Verenigde Staten. Ten onrechte: de buurlanden verschillen cultureel gezien sterk van elkaar. Een van de grootste verschillen is dat Canada officieel tweetalig is – het Engels en het Frans hebben voor de wet een gelijkwaardige status. In de cultuur van Canada is deze tweesplitsing duidelijk zichtbaar.

 

Quebec is het hart van Franstalig Canada. Hier spreekt de meerderheid van de bevolking Canadees-Frans als eerste taal. Een onmisbare stop is Montreal, de grootste Franssprekende stad na Parijs en een culturele mengelmoes binnen Canada. De stad is een wereldleider op het gebied van muziek, theater, opera en dans. In het Quartier des Spectacles, het entertainmentdistrict in het hart van Montreal, is altijd wel een festival of cultureel evenement gaande. Hier liggen tal van concerthallen, theaters, musea en uitgaansgelegenheden bij elkaar.

 

In alle provincies buiten Quebec spreekt de meerderheid Engels als eerste taal. Canadees-Engels is een soort mix van Brits-Engels en Amerikaans-Engels, met daarbij nog unieke Canadese elementen. Het culturele epicentrum van Engelstalig Canada is volgens velen Toronto, de grootste stad van het land. Het is een multiculturele miljoenenstad met een groot aanbod van evenementen op het gebied van kunst, muziek en sport. De iconische CN Tower domineert de skyline van Toronto en is een populaire bezienswaardigheid.

 

Een bekend stereotype over Canadezen is dat zij ontzettend vriendelijk en beleefd zijn. Voor een groot deel klopt dit gelukkig ook. Veel bezoekers zijn blij verrast over de vriendelijke en behulpzame bediening in restaurants en cafés. Canada is bovendien een van de veiligste landen ter wereld. Vreemdelingen worden over het algemeen hartelijk welkom geheten.


Natuur

Na Rusland is Canada het grootste land ter wereld, maar tegelijkertijd is het land erg dunbevolkt. Op enkele steden na bestaat Canada dus uit enorme gebieden van wildernis en ongerepte natuur. In de bijna 50 nationale parken van Canada worden de majestueuze bergketens, kristalheldere meren, uitgestrekte toendra’s en zeldzame diersoorten van het land beschermd.

Ongeveer de helft van het landoppervlak van Canada is bedekt met bossen. Deze groenrijke natuurgebieden vormen het leefgebied van diverse grote zoogdieren, zoals rendieren, beren, elanden en wolven. De indrukwekkende bomen waartussen deze dieren leven, zijn vaak vele eeuwen oud. Niet alleen zoogdieren floreren in deze natuurlijke omgeving; ook migreren elk jaar zo’n vijf miljard vogels van de noordelijke bossen naar het zuiden en terug.

Een uniek landschap dat overheerst in het noorden van Canada is de toendra. Dit koude woestijngebied is een barre plek waar maar weinig planten, dieren en mensen kunnen overleven. Rendieren, poolvossen, sneeuwuilen en poolwolven behoren tot de fauna van deze fascinerende omgeving.

In het zuidwesten van Canada liggen de Rocky Mountains, een gigantische bergketen die van Brits-Columbia tot het zuiden van de Verenigde Staten loopt. Het Canadese deel van dit hooggebergte wordt gekenmerkt door imposante, steile rotspartijen met besneeuwde pieken en heldere, spiegelende bergmeren. Nationaal park Banff in Alberta bevat een groot aantal van deze adembenemende vergezichten, zoals bij het Peytomeer en het Minnewankameer.

In zuidoost-Canada, op de grens met de Verenigde Staten, liggen de Grote Meren. Deze enorme waterpartijen hebben een totale oppervlakte van 244.106 vierkante kilometer. Het absolute hoogtepunt van dit weidse natuurgebied zijn de Niagarawatervallen, gelegen precies op de grens tussen de twee landen. De Horseshoe Falls, het deel van de watervallen dat op Canadees grondgebied ligt, zijn de perfecte plek voor een onvergetelijke vakantiefoto!


Geschiedenis, economie en politiek

De geschiedenis van Canada begint met de komst van mensen die duizenden jaren geleden via de Beringlandbrug van Azië naar Noord-Amerika trokken. Hun afstammelingen werden de inheemse bewoners van Canada, een bevolkingsgroep waaronder tegenwoordig nog ruim 1,6 miljoen Canadezen vallen. Rond het jaar 1000 werden delen van het huidige Canada verkend door Vikingen die in diezelfde periode vestigingen stichtten op IJsland en Groenland. Op het eiland Newfoundland zijn bijvoorbeeld nog overblijfselen te zien van een Vikingnederzetting uit die tijd.

Een belangrijke gebeurtenis die de huidige cultuur van het land vormde, was de Europese kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika. Aan het einde van de vijftiende eeuw werd de Italiaanse ontdekkingsreiziger John Cabot de eerste Europeaan die sinds de Vikingen voet aan land zette in Canada. Hij claimde het land in naam van Hendrik VII van Engeland. Enkele jaren later waren het echter de Fransen die het grondgebied begonnen te koloniseren. In 1534 claimde een Franse ontdekkingsreiziger een deel van het huidige land onder de naam “Canada”.

Al snel ontstonden er conflicten tussen de Fransen en de Engelsen, die zich in Newfoundland en Nova Scotia hadden gevestigd. Bovendien bevochten de Europese kolonisten de oorspronkelijke indianenstammen die al eeuwenlang het land bewoonden. In de zeventiende en achttiende eeuw waren er verschillende oorlogen en conflicten tussen deze verschillende partijen, waardoor de Engelsen de macht kregen in Canada.

Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werden enkele steden in Quebec bezet door onafhankelijkheidsstrijders, maar er was niet genoeg steun van de Canadese bevolking om betrokken te raken bij de strijd tegen de Britse Kroon. Toch waren er steeds meer Canadezen die geïnspireerd werden door hun onderburen en behoefte hadden aan meer onafhankelijkheid. In de negentiende eeuw ontstonden er steeds meer opstanden tegen de Britse Kroon, met name vanuit de Franstalige gemeenschap. De Britten probeerden in eerste instantie de Franstalige bevolking te onderdrukken en het Engels als voertaal af te dwingen, waardoor de kloof tussen de Engelstalige en Franstalige bevolking verbreedde.

In 1867 werden de Britse koloniën Nova Scotia, New Brunswick, Ontario en Quebec verenigd in de Canadese Confederatie. In de jaren daarop werden hier de andere provincies aan toegevoegd. Hoewel Canada in de praktijk nog altijd onder invloed van de Britse politiek staat, is het land sinds 1982 volledig onafhankelijk.

Het politieke systeem van Canada is een parlementaire monarchie, gebouwd op sterk democratische tradities. De Britse Koningin Elizabeth II is tevens de Koningin van Canada. Het parlementaire systeem lijkt in veel opzichten op dat van het Verenigd Koninkrijk, met meerdere politieke partijen, een Lagerhuis, een Huis van Afgevaardigden en een Senaat.

De economie van Canada is sterk ontwikkeld. Canada heeft een grote rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen, zoals aardgas en aardolie, en is een van ’s werelds grootste exporteurs van landbouwproducten. Ongeveer drie kwart van de Canadezen werkt in de dienstensector, maar ook de vis- en houtindustrie zijn niet weg te denken uit de economie van het land.


Klimaat

Omdat Canada een gigantisch land is, verschilt het klimaat sterk afhankelijk van de locatie. Het grootste deel van Canada heeft een landklimaat, dat in het zuiden milder is en richting het noorden steeds koeler wordt. Afgezien van de westkust van Brits-Columbia zijn de winters in Canada erg koud. De zomers zijn in de zuidelijke streken behoorlijk zonnig en warm, vergelijkbaar met die in Nederland.

In het noordelijkste deel van het land heerst een toendraklimaat, met zeer koude winters, koele zomers en amper neerslag. De Rocky Mountains hebben een hooggebergteklimaat, waarbij veel plaatselijke regenbuien kunnen voorkomen.