Vakantie Montreal

Montreal is niet mis
Ahornsiroop (‘maple syrup’) en sneeuw; daar is Montreal in twee woorden mee samengevat. Wel een beetje kort door de bocht natuurlijk. Wil je meer weten over deze Frans-Canadese, na Toronto, grootste stad van Canada?

In de winter is Montreal, bedekt onder een dik pak sneeuw, sprookjesachtig mooi en biedt tal van wintersportactiviteiten. Niet voor niets werden hier al weer ruim veertig jaar geleden de Olympische Winterspelen georganiseerd. Het Olympische Park met haar immense stadion in de vorm van een schelp en voorover hangende toren van 170 meter hoogte is nog steeds een bezienswaardigheid.

Geodetische Koepel

Deze beroemde koepel is een overblijfsel van de Wereldtentoonstelling van 1967.

Let wel, wanneer de letter ‘r’ in de maand is, doet het klimaat niet onder voor dat van pakweg Moskou. Terwijl Montreal weer lager ligt dan haar grote voorbeeld, Lichtstad Parijs. Om aan de kou te ontsnappen, duiken de inwoners letterlijk onder de grond. ‘Ville intérieure’ is het ondergrondse centrum met een labyrint van winkels, bioscopen en hotels.

De zwoele hitte in de zomermaanden vormt weer het andere uiterste. In het oude centrum, Vieux- Montréal’ en aan de haven mengen toeristen zich onder de locals op de gezellige terrasjes die uitkijken op de St. Lawrence rivier, op zoek naar verkoeling. Met haar nauwe, met kasseien geplaveide straatjes, rijk gedecoreerde huizen uit de 17e eeuw en gezellige cafés en restaurants en trendy winkels aan de Rue St. Paul, een aanrader van jewelste. Is het te warm onder je voeten? Neem dan een duik onder de grond.

De Franse invloeden in de Europees aandoende stad zijn overduidelijk. Je zult merken, de jongeren zijn veelal tweetalig, terwijl de oude generatie voornamelijk Frans spreekt. Ook qua architectuur waan je je geregeld in de Franse hoofdstad. Hier vind je een kopie van de Notre Dame basiliek; met zijn kleurrijke ramen en bijzondere bouwstijl zeker een bezoek waard. 

Montreal De Mont-Royal heuvel is het groene hart van de stad. Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van het uitzicht. Voor rustzoekers is de botanische tuin een aanrader. Ben je daarentegen op zoek naar een meer spectaculair familie-uitje, bezoek dan  attractiepark Six Flags La Ronde op het eiland Saint-Hélène.

Heb je altijd al eens op een Formule 1 circuit willen racen? Treedt hier in de voetsporen van snelheidsduivel Max Verstappen en race over het parcours. Niet in een bolide, maar gewoon op de fiets of al skatend. Het circuit is gratis toegankelijk.

Zoals je mag verwachten van de Fransen, kom je hier op culinair gebied niets tekort. De staat Quebec is de producerende hoofdstad van ahornsiroop. De esdoorn, die in de wintermaanden suiker opslaat in de stam en wortels, tooit zelfs de nationale banier van Canada en vormt het nationale natuursymbool. Het zoete goed siert in de vorm van tal van culinaire hoogstandjes de menukaart van vele restaurants in Montreal. Wij raden je de ‘tire sur la neige’ aan. Gekookt esdoornsap, uitgegoten over verse natuursneeuw, dat verhardt en in het voorjaar wordt gegeten als een delicatesse. Ach, lang verhaal, maar Montreal is eenvoudigweg ahornsiroop en sneeuw!

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen