Vakantie Niagara Falls

Gillende keukenmeiden, Lelawala en blauwe en rode poncho’s op Niagara Falls

Wat is de overeenkomst tussen Marilyn Monroe, Michael Gorbatsjov, Brad Pitt en prinses Diana? Alle vier kregen ze een nat pak bij het bevaren van de Niagara op de Maid of the Mist. Deze iconische boot is de oudste schroef aangedreven attractie in Noord-Amerika. De naam alleen al is even mythisch als de wereldberoemde watervallen.

Maid of the Mist

Vaar met de boot tot bijna onder de Niagara Watervallen!

De Maid of the Mist is vernoemd naar het indianenmeisje Lelawala uit de legende, die verschillende variaties kent. Na de dood van haar geliefde man, ziet ze het niet meer zitten en stapt in haar kano. De machtige Niagara rivier sleurt haar naar de afgrond. De god van de donder, Heno, ziet haar net op tijd en redt haar wanneer ze naar beneden stort. Achter de watervallen vindt ze nieuw geluk en ze trouwt met Heno’s jongste zoon. Totdat het kwaad in de vorm van een slang de rivier onveilig maakt en van plan is de indianenstam te vergiftigen en op te eten. Lelawala keert terug naar haar volk om haar mensen zo net op tijd te waarschuwen.

Wanneer de slang merkt dat iedereen gevlucht is, gaat hij achter ze aan. Heno steekt hier echter een stokje voor en doodt hem met een bliksemschicht. De enorme, dode slang verstopt de rivier en bedreigt nu Heno’s onderkomen. Net op tijd vindt de familie een nieuw thuis in de hemel, terwijl haar geest nog tussen de mistflarden van de Niagara Falls ronddwaalt.

De geschiedenis van de gelijknamige boot brengt ons terug naar 1834. Tot de komst van een brug vervoerde het passagiers over de Niagara rivier. Al snel ontstond het idee om een nieuwe, grotere maar gelijknamige variant in de vaart te brengen om zo het groeiende toerisme te bedienen. Vandaag de dag heeft de rederij concurrentie van de Hornblower, die vanaf de Canadese zijde van de Falls afvaart, terwijl de Maid of the Mist vanaf Amerikaanse zijde het ruime sop kiest. De boten zijn vanaf de kade heel makkelijk aan de kleur van de poncho’s te herkennen: tomaatrood vertegenwoordigt Canada en smurfblauw Amerika.

Het Canadese deel met uitzicht over de drietrapswatervallen wordt algemeen beschouwd als het meest spectaculaire maar ook toeristische. Maar al dit Vegas-achtige entertainment kan niet tippen aan het natuurgeweld van de watervallen. Wij raden je vooral aan de Falls vanaf het water te beleven. In de geest van Lelawala. Alsof je tegen de watervallen aanvaart, zo dichtbij kruip je. Bulderend geraas als een rollende donder, vrouwen die gillen als keukenmeiden en een bedwelmde mist maken de tocht tot een wel heel spectaculaire en unieke ervaring. Gewoon doen dus!

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen