Vakantie Québec City

Ambiance in het sfeervolle Quebec City
We zijn lyrisch over Quebec City. Maar eerst even een misverstand uit de weg ruimen. Wie het over Quebec heeft, bedoelt vaak niet de stad Quebec, maar de gelijknamige staat aan de oostkust van Canada. Dit leidt nog al eens tot verwarring. In de volksmond wordt dan ook de staat aangeduid met vermelding van een lidwoord (the Quebec) en de stad zonder (Quebec). Of gewoon Quebec City dus.

Historisch Quebec City

De eerste nederzetting van de Fransen in Canada en dat is in het centrum goed terug te zien!

Niet de bekendste en grootste stad van Canada, maar wat ons betreft wel de mooiste, meest aangename en prettigste. Je wordt als in een teletijdmachine gekatapulteerd naar lang vervlogen tijden. Het koloniale stadshart met haar enige en unieke stadsmuur en citadel staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Enig historisch besef maakt de stad nog interessanter.

Quebec City was de eerste nederzetting van de Franse kolonie Nieuw-Frankrijk en werd al in het begin van de zeventiende eeuw gesticht. Het lag gunstig aan een versmalling van de St. Lawrence rivier, die verderop uitmondt in de Atlantische Oceaan en aan de voet van Kaap Diamant. Al snel lagen de Fransen in de clinch met de Engelsen en in 1763 werd het pleit in het voordeel van de Engelsen beslecht. De Fransen werden enkele jaren daarvoor vlak buiten de stadspoorten verslagen tijdens een beslissende slag op de Abraham-vlaktes, dat nu een prachtig recreatiegebied vormt. De hoofdstad van Nieuw-Frankrijk werd zo de nieuwe hoofdstad van de Britse kolonie Quebec.

De taal bleef wel Frans en je zult zien dat 'Le vieux Québec', met haar oude boven- en nog oudere benedenstad, nog vele Franse invloeden kent. In het onderste deel waan je je in Parijs met haar smaakvolle boetiekjes vol kunst, romantische restaurants, schattige straatjes en straattheaters en -artiesten die overal voor ambiance zorgen. Oude ambachten herleven hier en het is goed toeven tussen de eeuwenoude panden met muurschilderingen en gedecoreerde pleinen. 

Hoe prachtig de ligging is, ervaar je vanaf de bovenstad, met uitzicht over de meanderende oevers van de St. Lawrence rivier. Dit deel heeft zich ontwikkeld tot het levendige en knusse stadscentrum en is met een kabeltrein verbonden met de benedenstad. Hier waakt het fotogenieke Château Frontenac over de stad, het hotel uit 1893 in de stijl van een kasteel, op de punt van de kaap Diamant.

Quebec City bruist het hele jaar door. Het wintercarnaval in februari is de absolute topattractie. Met jaarlijks een miljoen bezoekers, die genieten van een waaier aan evenementen, zoals concerten, sportactiviteiten, een heus winterpaleis, optochten en heel veel meer.

Naast Franse invloeden, vonden wij ook een lekkere Ierse invloed op de menukaart van zo’n typisch gezellig restaurantje. Of beter gezegd: een Frans-Ierse invloed. Het gastronomische hoogstandje Guinness Poutine. Oftewel Franse frietjes met kwarkkaas gesmoord in donkere Guinness Draught gravy. Bon appétit en cheers. Op je verblijf in Quebec City!

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen