Vakantie Rocky Mountains

Actief genieten in de Rocky Mountains
Ogen zo groot als schoteltjes, een alleszeggende blik. Het aanzicht van de Rocky Mountains (ook wel de Rockies genoemd), is eigenlijk niet in woorden te vatten. Hier voel je je als Grizzly Adams één met de natuur. Trek eropuit en blijf je verwonderen over de grootsheid van de natuur.

Waanzinnig blauw

Het water van de turquoise meren is bij zonneschijn écht zo blauw!

Het riante decor van de Rocky Mountains, dat zich uitstrekt van New Mexico tot Alaska, was eind jaren zeventig en begin jaren tachtig wekelijks op de Nederlandse buis te bewonderen. Wie kan zich de familieserie Grizzly Adams niet herinneren met de bebaarde, zachtaardige en vals beschuldigde ‘mountain man’. Gespeeld door Dan Haggerty, die in een blokhut hoog in de Rockies schuilt, ver weg van de bewoonde wereld. Vergezeld door Ben, de grizzly weesbeer. Hij sluit een verbond met de inheemse dieren, zoals wasberen, uilen, herten, haviken, dassen en poema’s en beleeft onvergetelijke avonturen.

De ruige beelden van de Rockies, met haar zeeën aan bergen, duizelingwekkend hoge bergspitsen, traag kruipende gletsjerwanden, canyons, maagdelijk ogende dennenbossen, klaterheldere bergmeren, kletterende watervallen, warmwaterbronnen, alpendorpjes en een overvloed van ‘wildlife’ zijn tijdloos. De mogelijkheden zijn hier onmetelijk en de rust is ongekend. De Canadese Rockies vormen de natuurlijke grens tussen Alberta en British Columbia. Grote trekpleisters zijn de vier aaneenschakelde nationale bergparken, aangevuld met provinciale parken.

Banff National Park

Dit is het oudste nationale park van Canada. Hier lonken het gelijknamige dorpje Banff, met de nabijgelegen ‘hot springs’, de Bow Watervallen, de Hoodoo Lookout, het Minnewanka meer en de Surprise Corner. De kers op de taart is hier Lake Louise, het kroonjuweel van de Canadese Rockies, aan de voet van Mount Victoria.

 

Jasper National Park
Dit park is de overtreffende trap van Banff NP met haar pallet aan natuurschoon en waar Mount Robson, de hoogste berg (bijna 4.000 meter), over de Rockies waakt. De ideale uitvalsbasis is het sfeervolle dorpje Jasper.

 

Kootenay National Park
Met haar cactusrijke valleien, canyons, gletsjer bedekte toppen en warmwaterbronnen.

Yoho National Park
Bekend om haar enorme watervallen en kristalheldere meren. In dit gebergte, dat misschien wel zo populair is omdat hier niets lijkt op ons vlakke, dichtbevolkte  Nederland, spot je tal van dier- en vogelsoorten, zoals grijze en zwarte beren, rendieren, elanden, bighorn-schapen, wapiti’s en machtige adelaars.

De uitsmijter bewaren wij graag voor het laatst. Wist je dat Canada in 2017 haar ‘sesquicentennial’ (wij hebben lang moeten oefenen om het woord uit te spreken en wilden je dit niet onthouden), oftewel haar 150ste verjaardag vierde? En wie jarig is trakteert. Je bezoekt gratis alle nationale parken! Dus bij deze: van harte gefeliciteerd Canada!