Vakantie Victoria

Victoria is my cup of tea!

Waar je zou verwachten dat miljoenenstad Vancouver de hoofdstad is van de staat British Columbia (in de volksmond BC genoemd), is dit verrassend genoeg het op en top Brits ogende Victoria op Vancouver Island. Tijd om eens na te pluizen hoe dat zit onder het genot van een kopje ‘Lady Diana tea’!

Vancouver Island, qua grootte net een stukje kleiner dan Nederland, was in de hoogtijdagen van het British Empire, ook wel het Victoriaanse tijdperk genoemd, een aparte kolonie. Met Queen Victoria aan het hoofd. Klein van stuk (ze stak niet boven de 1,50 meter uit), maar groot van naam. Zo zijn o.a. de Victoria Falls, Lake Victoria in Afrika en de Australische staten Victoria en Queensland naar haar vernoemd. En dus ook Victoria op het zuidpunt van Vancouver Island, dat aanvankelijk alleen de hoofdstad van Vancouver Island was en later in de negentiende eeuw van geheel BC.

Dit is de ideale uitvalsbasis voor een walvisexcursie!

De oude zeeliedenbuurt aan de binnenhaven is niet te missen. Drink een lekkere pint in de Engelse pub, waar de serveersters in een kilt rondlopen en bestel een portie fish & chips in een van de vele viswinkeltjes. 

Meer weten over de geschiedenis? Neem dan een kijkje in het interactieve Royal Brits Columbia Museum aan de oostzijde van de haven. In de ijstijd nog bewoond door mammoeten en lang het territorium van indianenstammen, totdat de eerste pioniers zoals James Cook en Vancouver eind achttiende eeuw voet aan wal staken en de regie overnamen. Zeer de moeite waard!

Ach, de oude binnenstad zelf is ook een museum. In de openlucht dan wel en met Britse charme. De pionierstijd komt hier tot leven. Kleurige houten huisjes, strakke industriële gebouwen, rijzige landhuizen en de typische rode dubbeldekkers sieren het straatbeeld. De souvenirwinkeltjes in de gezellige winkelstraten doen hier goede zaken. De oude zeeliedenbuurt aan de binnenhaven is niet te missen. Drink een lekkere pint in de Engelse pub, waar de serveersters in een kilt rondlopen en waarom ook niet, bestel een portie fish & chips in een van de vele viswinkeltjes en slenter lekker over de boulevard. Hier weerspiegelen fleurige woonboten in het water. Typisch zijn hier de watertaxi's en het vliegveldje met haar watervliegtuigen. Dit is de ideale uitvalsbasis voor een walvisexcursie! Even aan de noordzijde domineert het groteske parlementsgebouw uit 1898 met het standbeeld van koningin Victoria.

En ja, dan komt de onvermijdelijke vraag: ‘Is it tea time already’? Treed in de voetsporen van de koninklijke familie en geniet van een heerlijke Royal Afternoon High Tea in de smaakvolle lobby lounge van het chique Fairmont Empress Hotel. Een unieke - maar ook prijzige - theebelevenis! Je wordt keurig bediend door een butler, drinkt uit royal blue en english rose porseleinenkopjes misschien wel een Lady Di tea, krijgt een zandlopertje voor de sterkte van je thee en wordt verwend met goedgevulde etagères met versgebakken scones, exclusieve en rijk belegde toast en sandwiches en verrukkelijke chocoladebonbons toe.

Heimwee naar de V&D? Dan kun je hier naar de Hudson’s Bay winkelketen. Die is overigens niet Brits. Evenmin als zangeres Nelly Furtado, die hier weer is geboren. Zo raken wij nooit uitgesproken over Forza Victoria!

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen