Het land waar de aarde ophoudt

Chili informatie

Landeninformatie Chili

Van stranden tot gletsjers en van de besneeuwde pieken van de Andes tot de extreme droogte in de Atacama: Chili kent een onvoorstelbare diversiteit aan landschappen. Ontdek een land met een unieke vorm, onweerstaanbare wijnen en een lange geschiedenis.

Bevolking taal en cultuur

De Chileense bevolking bestaat voor het grootste deel uit mensen die afstammen van Europese immigranten. Daarnaast is er een grote groep die een gemengde afkomst heeft en een kleine minderheid (zo’n 3 procent) die afstamt van de inheemse bewoners van het gebied. Er leven negen verschillende inheemse groepen in Chili. De grootste zijn de Mapuche en de Aymara. 

De Chileense cultuur bestaat uit een mengelmoes van Spaanse koloniale en inheemse invloeden. De nationale dans is de Zamacueca, of cueca: in deze parendans dansen een huaso (cowboy) en china (boerenvrouw) op romantische wijze met elkaar. Het belangrijkste muziekinstrument om deze dans te begeleiden is de gitaar. Ook is het gewoonte dat het publiek meeklapt met de muziek. 

In hoofdstad Santiago staan futuristische wolkenkrabbers zij aan zij met de koloniale bouwwerken die de aardbevingen door de eeuwen heen hebben overleefd. Wie een wandeling door de stad maakt, zal een groot aantal verschillende bouwstijlen herkennen. Een hoogtepunt is de kathedraal op het Plaza de Armas, die meer dan 260 jaar geleden gebouwd is.

De officiële taal in Chili is – zoals in de meeste landen van Zuid-Amerika – het Spaans. Vrijwel iedereen in Chili spreekt deze taal, die door de Spaanse kolonisten geïntroduceerd werd. Daarnaast gebruiken de inheemse gemeenschappen vaak hun eigen talen, zoals het Mapudungun van de Mapuche. 

Geschiedenis, economie en politiek

Al zo’n 10.000 jaar geleden begonnen inheemse Amerikaanse indianen de vruchtbare kustlijn van hedendaags Chili te bewonen. De diverse stammen waarin deze mensen leefden, hadden hun eigen cultuur, talen en religies. Zij zijn grofweg over drie groepen te verdelen: de noordelijke stammen van vóór de Incatijd, de stammen in centraal Chili zoals de Mapuche en Kawésqar, en de Patagonische culturen in het zuiden. Aan het eind van de vijftiende en begin van de zestiende eeuw werd een deel van noordelijk Chili veroverd door de Inca-keizer Huayna Capac. De Inca’s bleven enkele decennia aan de macht in dit gebied, maar ondervonden een hevig verzet van de Mapuche-stam. 

In de zestiende eeuw begonnen Europese kolonisten Zuid-Amerika te bezetten. De Spanjaarden, die al delen van Peru hadden veroverd, kozen dezelfde route richting Chili als de Inca’s tientallen jaren eerder hadden genomen. De Spanjaarden stichtten steden zoals Santiago, wat nog altijd de hoofdstad van Chili is. Gedurende de ruim drie eeuwen durende koloniale periode bleven de inheemse Mapuche zich verzetten. Zij wisten voor een groot deel hun eigen leefgebieden en onafhankelijkheid van de Spanjaarden te behouden. 

Toen Spanje in de problemen kwam tijdens de napoleontische oorlogen, begon de bevolking van Chili zich in te zetten voor onafhankelijkheid van de Spaanse Kroon. In 1818 werd het land onafhankelijk. Sindsdien zijn er meerdere dictatoriale regimes aan de macht geweest in Chili, en is het land bij verschillende oorlogen betrokken geraakt. Desondanks was het een van de meest stabiele landen van Latijns-Amerika tijdens de negentiende eeuw. 

Dit veranderde tijdens de Chileense burgeroorlog in 1891, waarbij president Balmaceda en het Nationaal Congres van Chili tegenover elkaar stonden. Uiteindelijk pleegde Balcameda zelfmoord, waarmee de politieke macht van het land verschoof van de president naar het Congres. Sindsdien is de politiek van Chili in de meeste gevallen gevoerd rond democratische verkiezingen. In 1973 werd de democratisch gekozen president Salvador Allende gedood tijdens een staatsgreep geleid door Augusto Pinochet. Na een 17 jaar durende militaire dictatuur werd Chili in 1990 weer democratisch.

Sindsdien is de Chileense politiek redelijk stabiel gebleven. Ook de economie van het land staat bekend als een van de betrouwbaarste van Zuid- en Centraal-Amerika. Een belangrijke bron van inkomsten is de export van grondstoffen, zoals koper zilver en goud, en voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, wijn en vis. 
 

Klimaat

Vanwege de uitgestrekte vorm en lange kustlijn van Chili, kent het land een grote variatie aan klimaten. In het uiterste noorden van het land ligt de Atacamawoestijn, een van de droogste plekken op aarde. In dit gebied heerst een koud woestijnklimaat. Het hele jaar door is er vrijwel geen neerslag en de gemiddelde temperatuur ligt tussen de 13 en 22 °C.

In het middelste deel van Chili is er sprake van een mediterraan klimaat. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur in Santiago rond de 20 °C. In de winter koelt het af tot gemiddeld zo’n 7 °C. Let wel op: omdat Chili in het zuidelijk halfrond ligt, zijn januari en februari zomermaanden en is het juist winter in juli en augustus! Er is een groot regionaal verschil in de hoeveelheid neerslag: hoe verder je naar het zuiden reist, hoe meer neerslag er over het algemeen valt.

In het zuiden van Chili heerst met name een gematigd en subpolair zeeklimaat. Hier geldt: hoe zuidelijker, hoe lager de gemiddelde temperatuur. In Punta Arenas ligt de gemiddelde temperatuur in de zomer rond de 11 °C en ’s winters rond het vriespunt. Er valt weinig neerslag. Het zuidelijkste puntje van het land kent overwegend een toendraklimaat.

Natuur

Chili heeft een van de herkenbaarste vormen ter wereld: het langwerpige land is letterlijk gevormd als een chilipeper. Deze unieke vorm is ontstaan omdat het land ligt ingeklemd tussen het water van de Stille Oceaan en het Andesgebergte, dat de grens met Bolivia en Argentinië vormt. De besneeuwde pieken van de Andes zijn vrijwel overal in het land aan de horizon – of soms dichterbij – te zien.

In het uiterste noorden van Chili ligt Nationaal Park Lauca, een fascinerend natuurgebied met enorme vulkanische bergen. Spiegelende meren, lavavelden, met gras begroeide vlaktes en archeologische vindplaatsen maken dit een van de bijzonderste nationale parken in het land. 

In het midden van Chili zijn vruchtbare valleien te vinden – hier wonen dan ook de meeste mensen en liggen de wijngaarden waar het land zo bekend om staat. Buiten de bewoonde en bewerkte gebieden zijn er echter nog genoeg plekken waar de natuur haar gang kan gaan. In dit deel van het land zijn bijvoorbeeld veel bossen te vinden en schilderachtige groene heuvels. 

Het zuiden van Chili vormt samen met Zuid-Argentinië het gebied Patagonië. Deze dunbevolkte regio bestaat uit het zuidelijke deel van het Andesgebergte en heeft kustlijnen aan drie verschillende oceanen. De ruige landschappen met rotsachtige bergen, enorme gletsjers en dramatische fjorden zijn adembenemend. In het Chileense Nationaal Park Torres del Paine zijn een aantal van de mooiste natuurlijke wonderen van Patagonië te zien.