Vakantie Beijing

De Verboden Stad
Beijing, waar te beginnen in de uitgestrekte metropool? Wat ons betreft bij de Verboden Stad, vanaf de vijftiende eeuw de keizerlijke residentie. Ruim 14 jaar lang bouwden meer dan een miljoen arbeiders aan het immense complex met wel 800 gebouwen en 9.000 kamers. Opdrachtgever was keizer Yongle, letterlijk een enorm grote keizer, de derde uit de Ming-dynastie.

Om de Verboden Stad te betreden kun je niet om het gigantische Tian'anmenplein heen. Niet echt een gezellig plein. In de tijden van Mao kwamen miljoenen Chinezen bijeen om op het Plein van de Hemelse Vrede (wat de vertaling is van Tian'anmen) hun grote leider eer te betonen. Met centraal het mausoleum met het gebalsemde lichaam van de grondlegger van de huidige Volksrepubliek China. Veelal Chinezen staan hier dagelijks rijendik urenlang te wachten voor de entree. Via het plein betreed je door een enorme poortdoorgang het keizerlijke complex. Met boven je hoofd het metersgrote portret van Mao, die hier in 1949 de Volksrepubliek China proclameerde.

Eenmaal binnen dompel je je onder in een adembenemende architectuur van het rood en goud van paviljoenen en paleizen. Waar te beginnen? Alleen de middenweg is al bijna twee kilometer lang. Hier bevinden zich de belangrijkste gebouwen die de keizer gebruikte voor officiële evenementen. Het centrale binnenplein kan wel 100.000 mensen ontvangen. Ben je nieuwsgierig naar de slaapkamer van de keizer? Of wil je lekker ontspannen in de keizerlijke tuin? Of de hal van de Opperste Vrede bewonderen, het grootste houten gebouw in China? De mogelijkheden zijn legio.

Onze tip: dwaal af van de geijkte paden. Voor je het weet sta je in doodstille straatjes met aan weerszijden de voormalige verblijven van de adviseurs van de keizer, zijn concubines en eunuchen. Eunuch zeg je? Dit zijn -vaak al op jonge leeftijd- gecastreerde mannen die een belangrijke rol speelden in de hofhouding van de keizer. Ze waren veelal van arme komaf. Door het leveren van een eunuch hoopten de families aan de armoede te ontsnappen. Ze behoorden tot 'the inner circle' van de keizer. Daar waar de mannelijke bedienden, ambtenaren en zelfs familieleden alleen overdag welkom waren in de binnenste vertrekken van het paleis, konden de 'ongevaarlijke' eunuchen zonder probleem overal rondstruinen. Vaak speelden ze een belangrijke rol in het dagelijks bestuur en wisten zo grote invloed en rijkdom te verwerven.
Hier liggen duizend en één verhalen over oorlog, chaos, intriges, liefde en macht op straat.

Het Zomerpaleis
Het Zomerpaleis is vooral in de zomermaanden een verkwikkende ervaring. De temperaturen in Beijing lopen dan op tot wel 40 C. Wanneer je bedenkt dat Beijing ver van de zee ligt en er ook geen bossen of bergen in de directe omgeving  zijn, dan weet je gelijk waarom keizer Qianlong in 1750 aan de rand van de stad het gigantische Kunmingmeer liet graven. Ook de bosrijke heuvels zijn hier kunstmatig aangelegd. Het paleis is omringd door prachtige tuinen en zo gebouwd dat de wind de vertrekken van voor de nodige verkoeling voorzien. Wandel over de overdekte promenade, versierd met wel 8.000 kunstwerken. Maak een boottochtje over het meer, geniet van het uitzicht over de oevers, de tuinen en het paleis en voel je even als de keizer van China.

De Chinese Muur
'He who has not climbed te Great Wall is not a true man' - Mao Zedong
Beijing is ook uitvalsbasis voor een bezoek aan de Grote Muur. De eerste stukken van de 6.000 kilometer lange muur bestonden uit stenen en aarde en werden in de 3e eeuw voor Chr. gebouwd in opdracht van China's eerste keizer, Qin Hihuang. Hij dwong honderdduizenden onderdanen te helpen bij de bouw en de omstandigheden waren zo barbaars dat duizenden daarbij omkwamen. Het doel was om oorlogszuchtige nomaden 'buiten de muur' te houden. Veel later, in de middeleeuwen, herbouwden de machthebbers van de Ming-dynastie het verdedigingswerk met steen en mortel. De Chinese Muur lijkt te golven over de uitgestrekte vlakten, beboste terrein en onmetelijke bergkammen en biedt een surrealistisch beeld. Wie had gedacht dat dit - deels gerenoveerde - bouwwerk vandaag de dag tot de zeven architectonische wereldwonderen behoort en één van de grootste toeristische attracties van het land vormt? Uitermate fotogeniek, maar door de hoogteverschillen ook best inspannend om over te wandelen. De Muur is op diverse plekken te bewonderen. Zo is deze bij Mutianyu een aantal kilometer geheel in de oude staat gerestaureerd. Een kabelbaan brengt je naar boven. De vele wachttorens vallen op, net als de slingerende vorm van het bouwwerk. Neem je vlieger mee voor een uniek fotomoment. Voor de terugweg raden wij je de rodelbaan aan, helemaal met kinderen. In no-time ben je weer beneden.

De Hutongs
Terug in Beijing en op bezoek in de oude Chinese volkswijkjes met hofwoninkjes: de hutongs. Toen geluk nog heel gewoon was. Waar de bevolking nog als een hechte gemeenschap lief en leed deelt. Hutong betekent 'bron' in het Mongools (China viel lang geleden onder Mongools bewind). Voor de Olympische Spelen in 2008 werden ten koste van nieuw- en hoogbouw heel wat van deze wijken in Beijing met de grond gelijkgemaakt. De huizen zijn oorspronkelijk rondom een waterbron gebouwd. Kenmerkend zijn verder de smalle straatjes en het gemeenschappelijke sanitair (lees: gaten in de grond) en de wasgelegenheid. Ideaal voor een ontdekkingstocht per fiets of riksja. Misschien word je wel uitgenodigd voor een bakje thee of zie je op straat Chinezen fanatiek gokken op een krekelgevecht.

De Tempel van de Hemel
De Tempel van de Hemel, waar de keizers uit de Ming-dynestie de goden gunstig stemden voor een goede oogst, is niet alleen een interessant cultureel uitje. Het is ook een blik op het dagelijkse buitenleven van Chinezen. Langs de randen van het park vind je bejaarde Chinezen op sporttoestellen en aan tafeltjes spelen ze Chinees schaken, ook wel xian qi genoemd. Of andere spelletjes, zoals mahjong. Dit is een soort kaartspel maar dan met stenen. En voor voetbalfanaten is het verleidelijk om in te haken bij een potje pluimpje trappen, ook wel jainzi genoemd. Hierbij houd je met je voeten een soort shuttle hoog die bestaat uit metalen en rubberen schijfjes en veren pluimpjes. En onder de lommerrijke schaduw van het boomrijke park zie je bejaarde Chinezen kwiek stijldansen op oorverdovend luide muziek die schalt uit krakende boxen. Het complex zit vol met verrassingen en doet zeer aangenaam aan.

Je raakt nooit uitgekeken op Beijing en dan laten we de vele shoppingcentra en avondmarkten nog buiten beschouwing. Wat opvalt is dat de stad voor Chinese begrippen relatief veel laagbouw kent. Qua architectuur is het de concurrentie aangegaan met Shanghai. Futuristisch oogt het Nationaal Theater in Beijing, in de volksmond ook wel het Ei genoemd. Of wat dacht je van het gebouw van de Chinese staatstelevisie C.C.T.V., ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas en de Duitse architect Ole Scheeren? Gelukkig is het ook de strijd aangegaan met de smog- en milieuvervuiling. Zo steekt de overheid de komende jaren miljarden in het moderniseren of sluiten van duizenden vervuilende fabrieken. Verder worden honderdduizenden oude, vervuilende auto's geweerd uit stad. Ook gaan de Chinezen versneld over op schone energiebronnen. In Beijing waan je je in vele opzichten in een volstrekt andere wereld waar we niet uitgepraat over raken.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen