Vakantie Canton

Canton, door Nederlanders ook wel Kanton genoemd, ook wel bekend als Guangzhou, is de derde stad van China. Deze megastad ligt in de monding van de rivier Pearl in een zeer dichtbevolkte regio, niet al te ver van Hongkong. Eeuwen geleden vormde het een belangrijke handelspost voor westerse handelaren die dol waren op Chinees porselein, zijde en thee. Ook de VOC was hier geen onbekende. De buitenlandse invloeden zijn vooral op het eiland Shamian nog goed zichtbaar. De stad onderging voor de organisatie van de Aziatische Spelen in 2010 een enorme metamorfose, zo eentje die je de Chinezen wel kunt toevertrouwen. Zo verrezen de ruim 600 meter hoge Canton Tower en het spectaculaire operagebouw in de vorm van een UFO.

Bezienswaardigheden
Qing Ping is één van China's beroemdste lokale (medicijn)markten, bekend om het enorme aanbod aan geneeskrachtige kruiden. Verder is hier werkelijk alles wat je maar kunt bedenken te koop en na een bezoek weet je dat vrijwel alles eetbaar is. Voor liefhebbers van markten is dit een hele bijzondere en exotische ervaring en misschien ook wel een beetje een cultuurschok.

Wanneer je vanaf de markt een blik werpt op de oevers van de Pearlrivier, zie je het zeer Europees aandoende en recentelijk helemaal opgeknapte eiland Shamian. Dit vormde eeuwen terug het eerste bruggenhoofd voor de handel vanuit China met de westerse grootmachten. De historische koloniale gebouwen en romantische straatjes, de weelderige bomenpracht en een keur aan shopping- en eetgelegenheden maken dit tot een ontspannen uitstapje.

Ook qua cultuur is Canton boeiend en veelzijdig. De rijk gedecoreerde Chen Clan-tempel is voor velen een hoogtepunt. De afstammelingen van de Cheng familie besloten in de 19e eeuw een tempelcomplex te bouwen ter verering van hun voorouders. Ook diende het gebouw als een opleidingsinstituut dat de familieleden voorbereidde op het keizerlijk examen gedurende de Qing-dynastie. De tempel huist meerdere kunstcollecties met prachtige schilderijen en houtsnijwerken. Op de binnenplaats spelen bejaarde Chinezen mahjong en heerst een ontspannen sfeer.

De schilderachtige Memorial Hall is gebouwd ter ere van dr. Sun Yat Sen, de vader van het moderne China. Hier leer je meer over het ontstaan van de Volksrepubliek China. Deze historische bezienswaardigheid ligt in een rustig park met goed onderhouden tuinen dat vaak het decor is van optredens.

We zijn het bijna vergeten te melden. De bevolking staat erom bekend dat ze alles eten, dat heb je op de markt van Qing Ping al kunnen ervaren. Houd je niet zo van verrassingen? Bestel dan nooit zo maar een gerecht zonder eerst te informeren wat je precies geserveerd krijgt.