18-daagse groepsrondreis Wuivend Bamboe

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

 • Accommodatie

  Je logeert tijdens je rondreis in goede middenklasse hotels. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met bad, douche en toilet. Daarnaast heeft, soms afhankelijk van het gebied waar je heen reist, iedere kamer airconditioning.

  Veel hotels beschikken over faciliteiten zoals een businesscentre, beauty salon, shops, en wisselservice. Hoewel de Chinese middenklasse hotels op het eerste gezicht goed ogen, zal het je opvallen dat m.n. de afwerking (bijvoorbeeld in de badkamers) van mindere kwaliteit is dan bij vergelijkbare hotels in het westen. Ook het onderhoud van bijv. het tapijt, laat na een aantal jaren van gebruik wel eens te wensen over. FOX houdt de kwaliteit van de geselecteerde hotels goed in de gaten en zal zonodig nieuwe hotels toevoegen.

 • Elektriciteit

  Batterijen en accu's voor allerlei elektrische apparatuur kun je ook in China kopen. Alleen bijzondere batterijen en accu's voor je camera raden wij aan vanuit Nederland mee te nemen.

  China heeft net als Nederland 220 volt aansluitingen en voor elektrische apparaten, die in de badkamer worden gebruikt, is verder niets bijzonders nodig. Buiten de badkamer tref je in China vaak afwijkende wandcontactdozen aan, waarvoor een "wereldstekker" nodig is. Wat zeker van pas zal komen is een kleine zaklantaarn, want in sommige tempels en andere bezienswaardigheden is de verlichting uitermate slecht. Met je zaklantaarn kun je alles goed uitlichten.

  Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

 • Eten en drinken

  Ondanks het feit dat het Chinese eten ons niet onbekend is, zul je in China pas het èchte Chinese eten leren kennen. Maar er zullen je onmiddellijk enkele dingen opvallen: het eten smaakt anders, met veel verrassende ingrediënten en is zeker, niet in de laatste plaats, heel erg lekker!

  Een indicatie van prijzen voor maaltijden in China:
  Ontbijt: tussen de 2 en 5 Euro
  Lunch: tussen de 5 en 8 Euro
  Diner: tussen de 8 en 15 Euro.
  Deze prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van jouw eigen bestedingspatroon. Wanneer je op het platteland een maaltijd geniet, zul je merken dat de prijzen vele lager zijn dan hierboven genoemd.

  De Chinese keuken kent veel meer gerechten dan de beperkte keus die de ‘Hollandse Chinees’ ons voorschotelt. Daarbij is de ‘Hollandse Chinese’ keuken sterk vermengd geraakt met de Indonesische keuken. Gerechten als de Loempia, Fu Yong Hai, Babi Pangang en Saté hebben weinig of niets met deze Chinese keuken te maken.

  In China zijn door de grote verscheidenheid aan lokale producten veel verschillende stijlen ontstaan. Zo is er de Noord Chinese keuken met zijn Mongoolse hot pot, maar ook de Peking Roasted Duck (Beijing geroosterde eend). In Shanghai vindt men voornamelijk veel visgerechten, in Sichuan is men, net als in Zuid-Oost Azië, gewend sterk gekruid te eten en de Cantonese keuken is vooral bekend vanwege haar zoetzure gerechten.

  Daarnaast valt het op dat men Chinese maaltijden gezamenlijk gebruikt aan een ronde tafel. Een goede vuistregel is zoveel schotels te bestellen als er mensen om de tafel zitten. Het is gezellig, je bent altijd verzekerd van een ruime keus en het eerste drankje (glas cola, bier o.i.d.) is gratis en …je eet niet met mes en vork, maar met stokjes!

  Voor het ontbijt raden wij aan dit niet in Chinese stijl te doen, maar gewoon een Westers ontbijt te nemen, dat wil zeggen brood, eieren, jam, en koffie/thee.

  Drinken is tegenwoordig geen probleem meer in China. Gekookt heet water is bijna altijd in de buurt, omdat de Chinezen zelf hieraan behoefte hebben voor het zetten van hun dagelijkse thee. Dit water wordt bewaard in grote opvallende thermoskannen, die je ook in de hotelkamers aantreft. Daarnaast kan men tegenwoordig ook kiezen uit een brede selectie van binnen- en buitenlandse frisdranken uit de fles. Daaronder bevindt zich uiteraard Coca Cola of de Chinese variant ‘kekou kela’.

  Een andere goede dorstlesser is het lokaal geproduceerde bier. Dit heeft een lager alcoholgehalte
  (± 3,8%) dan onze pils, maar is smakelijker dan onze alcoholarme bieren.
  Je zult tijdens je reis ook merken dat tegenwoordig bijna iedere stad zijn eigen bierbrouwerij en dus ook zijn eigen bierspecialiteiten heeft.

  Koffie daarentegen kun je beter zelf meenemen of eventueel kopen in de supermarkten van de stad, waar je bent. Zakjes Nescafé zijn overal te koop en dat is weer makkelijk als je bijv. met de nachttrein naar je volgende bestemming gaat. Wel even opletten dat je niet de drie-in-één versie koopt, met melk EN suiker, als je die niet nodig hebt.

  Heet, dus drinkbaar water, is in alle hotels en bijv. treinen beschikbaar.

  Vergeet niet bij je aankoop bekertjes aan te schaffen, DIE hebben ze niet in de treinen. Koffie drinken de Chinezen nauwelijks en vaak weten ook niet hoe ze het moeten maken. Hotels serveren het overigens wel bij het westers ontbijt.

 • Fotograferen

  Algemene informatie digitale fotografie:

  Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raad je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

  In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

  Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde (militaire) gebouwen of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Het is streng verboden militaire en/of strategische objecten (luchthavens, treinstations) te fotograferen. Maak je toch foto's dan is de kans groot dat je je memorycard gewoon kwijt bent EN ook nog een boete krijgt. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt.

  Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto. In China heeft men daar doorgaans geen problemen mee aangezien het elkaar fotograferen ook onder de Chinezen een uitermate populaire bezigheid is. Maar het fotograferen van je echtgenote bij een mooi Boeddhabeeld is zeker niet de gewoonte.

 • Geld en Valuta

  Geld wisselen in China is geen enkel probleem en US $ meenemen is beslist niet meer nodig, want de Euro is volledig geaccepteerd. Wij raden u aan om naast uw bankpas/creditcard (MET pincode) tevens een bedrag in cashgeld in Euro's mee te nemen en wel in kleine coupures van € 50,- (geeft de beste wisselkoers). Het kan namelijk voorkomen dat er bij diverse pinautomaten pinproblemen zijn.

  In China kunnen wisselkoersen van dag tot dag en zelfs van bank tot bank sterk verschillen. Houd er dus rekening mee dat het uiteindelijk te betalen bedrag aan fooienpot en entreegelden enigszins kan afwijken van onze indicatie.

  Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.

  Oudere, beschadigde, bankbiljetten of biljetten, waarop geschreven is, (Dollars of Euro's) worden NIET door de banken, kassiers van de hotels en moneychangers aangenomen.

  Travellercheques kunt u zeker nog wel meenemen, maar ALS u deze zou moeten inwisselen bij een bank dan kost dat ontzettend veel tijd. Ons advies: het is zeker niet meer nodig, want u kunt werkelijk overal pinnen.

  Let op bij het afrekenen van producten: bij sommige souvenirwinkeltjes wordt er vaak geprobeerd vals of te weinig geld terug te geven!. Vooral de winkeltjes bij de Sacred Way, zijn hier berucht om!
  Advies: in kleine winkeltjes zoveel mogelijk met gepast of met klein geld te betalen.

  Chinees geld over aan het eind van de reis: Op een aantal vliegvelden van vertrek (onder andere Beijing en Guangzhou) is het standaard geworden dat u overgebleven Yuans NIET meer terug kunt wisselen naar Euro's of Dollars. Dus aan het eind van uw reis opletten met de bedragen, die u inwisselt, pint of onderling wisselen bij uw medereizigers, die misschien Chinees geld over hebben.

  Voor de luchthavenbelasting van de retourvlucht hoeft u niets meer te reserveren , die kosten zitten in uw ticket verrekend!

  Bankpassen en Creditcards
  Het is overal mogelijk om te pinnen, maar voor de zekerheid kunt u een creditcard (met name Visa en Mastercard) meenemen. Vergeet uw pincode, OOK voor creditcard, NIET! American Express wordt op veel plaatsen niet meer geaccepteerd.

  Met uw creditcard cash geld opnemen kan alleen bij de Bank of China en kan weer een zeer langdurige zaak worden. Verder kunt u met uw creditcard bij banken geld pinnen (let op: extra kosten!) en uiteraard kan men hiermee rechtstreeks betalen bij toeristische winkels en in de hotels.

  Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

  In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

 • Mobiliteit

  Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
  Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

  Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

  Houd er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
  Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

  Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
  Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.

 • Nuttige adressen

  Ambassade Volksrepubliek China:
  Willem Lodewijklaan 10
  2517 JT Den Haag
  Tel: 070-3065091

  Adres voor het verkrijgen van visa (onder voorbehoud van wijzigingen)
  Rijswijkseweg 60
  2516 EH Den Haag

  China National Tourist Office:
  4 Glenworth Street
  NW1 5 PG Londen - Engeland
  Tel: 00 44 719 359 427

  Nederlandse Ambassade Peking:
  Liangmahe Nanlu 4,
  Peking 100600,
  Volksrepubliek China
  Tel: 0086 (0)10 8532 0200
  Fax: 0086 (0)10 8532 0300

 • Paspoort en Visum

  Over het paspoort

  Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen. De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis. Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

  Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

  Paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig
  FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor het verkrijgen van een 'double entry' visum dient het paspoort verplicht nog minimaal 6 maanden bij terugkomst geldig te zijn.

  Over het visum

  Voor China is een visum verplicht.

  Wij regelen het visum graag voor je
  Het aanvragen van een visum is nogal omslachtig. Wij regelen het visum graag voor je, dat scheelt een hoop gedoe. We doen dit samen met onze vertrouwde partner VisumCentrale.

  Wij geven zoveel mogelijk informatie over je reis door, maar persoonlijke documenten, zoals je paspoort, dien je altijd zelf aan te leveren. Ook is het vanaf 2020 verplicht om persoonlijk jouw biometrische gegevens (vingerafdrukken) persoonlijk in Den Haag af te geven. Wij kunnen dus helaas niet alles uit handen nemen. Wij sturen je de volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra wij de visumprocedure starten.

  Wanneer je de aanvraag via ons regelt, zal de VisumCentrale contact met je opnemen om een afspraak voor jouw biometrische gegevens in te plannen. De VisumCentrale zal het paspoort na afgifte van het visum door het Chinese Visa Application Service Center voor je ophalen, controleren en aan je retourzenden.

  Je kunt het visum ook zelf regelen
  Je kunt er voor kiezen om het visum zelf regelen. Dit doe je bij het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Het is verplicht om je paspoort en jouw biometrische gegevens (vingerafdrukken) in Den Haag persoonlijk af te geven. Als je het visum op de dag van vertrek niet hebt of het visum is niet correct, dan zijn alle gevolgen voor eigen rekening. Je bent hiervoor zelf aansprakelijk! Dit kan soms zelfs betekenen dat je het land niet in mag.

  Let op! Het is ook al een aantal maal gebleken dat een visum voor China en/of Tibet geweigerd kan worden indien men stempels van Turkije in zijn paspoort heeft staan. Hou daar rekening mee.

  Reizen naar/in combinatie met Tibet

  Voor reizen naar en in combinatie met Tibet vragen wij eerst een permit voor Tibet op. Het verkrijgen van een permit is afhankelijk van de op dat moment geldende regels. FOX voert in principe reizen uit in de periodes dat Tibet voor toeristen is geopend. Politieke bezoeken kunnen de lokale situatie wijzigen. De regels worden door de de Chinese autoriteiten bepaald en kunnen daarom tussentijds wijzigen. Vervolgens wordt het visum voor China aangevraagd.

  De ervaring leert dat de Chinese overheid soms grillig kan zijn met betrekking tot het buitenland-beleid van Tibet. In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat, i.v.m. politieke onrust, besloten wordt de grenzen van Tibet te sluiten en geen buitenlanders meer toe te laten. Mocht dit onverhoopt gebeuren terwijl je al in China bent (en je alle benodigde visa en permits al hebt), kan FOX in geen geval aansprakelijk gesteld worden.

  Niet de Nederlandse nationaliteit?

  Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat.

  Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dien je dit persoonlijk te regelen.

  In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consulaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder jouw verantwoording om, voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijk is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure.

  Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

  De Nederlandse nationaliteit, maar geboren in Turkije

  Door de Chinese overheid is bepaald dat reizigers met de Nederlandse nationaliteit, maar geboren in Turkije, geen visum toegewezen zullen krijgen. Is er in het verleden wel eerder een Chinees visum toegewezen dan gelden strengere voorwaarden en is er geen garantie dat nogmaals een visum zal worden toegekend. FOX heeft hier helaas geen enkele invloed op.

  Reizen met kinderen

  Alle kinderen, ongeacht de leeftijd, dienen verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  Wat neemt u verder mee?

  • Fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal)
  • Telefoonnummer SOS-centrale
  • Telefoonnummer van je bank
  • Creditcardinstelling om bij verlies bankpas/creditcard deze te kunnen blokkeren.
  • Kopie polis reisverzekering, zeker een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen)
  • Telefoon- en faxnummer FOX
  • Geld
  • Bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques. Vergeet de pincode, ook voor je creditcard, niet.

 • Reisbegeleiding

  Op de luchthaven van Beijing word je welkom geheten door een vertegenwoordiger van onze lokale agent en, indien van toepassing, veelal ook al je reisleider/ster. Hij/zij verwijst je naar de transferbus en begeleidt je naar je hotel. Anders zul je de FOX vertegenwoordiger, die je rondreis gaat begeleiden ontmoeten bij het welkomstdiner (indien van toepassing). Via onze vertegenwoordiging in Peking of bij de reisleiding kun je desgewenst je deelname aan een (optionele) excursie doorgeven of extra uitstapjes in de regio reserveren.

 • Reisgidsen en literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

  Naar de ANWB Webwinkel

 • Souvenirs

  In de hotels tref je meestal enkele winkeltjes aan waar je het een en ander van je gading kunt vinden. Dat kunnen souvenirs, etenswaren of memorycards zijn. Arts en crafts worden er meestal ook verkocht, maar in bescheiden hoeveelheid en vaak wel wat duurder. Speciale winkels tref je, in diverse steden, aan voor populaire Chinese producten zoals: zijde, jade en voor arts en crafts. Vroeger was men uitsluitend aangewezen op de zogenaamde ‘Vriendschapswinkels’, maar tegenwoordig zijn er legio van dit soort winkels. Ook de luxe warenhuizen hebben vaak een aparte afdeling voor deze spullen.

  Verder zijn algemene Chinese gebruiksartikelen natuurlijk te krijgen in de gewone warenhuizen en kan men bijvoorbeeld leuk snuffelen op de diverse “markten” zoals de ‘YA SHOW Zijdemarkt’ in Beijing. Tegenwoordig zitten die ook al in grote gebouwen. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want je mag niet meer alles zomaar invoeren.

 • Telefoon, internet en post

  In de hotels vind je in de regel telefoon op de kamer. Veel hotels in Beijing, Shanghai, Xi`An en Guillin beschikken over IDD (international direct dialling). Dit betekent dat je rechtstreeks toegang tot Nederland hebt als je via een buitenlijn belt en de internationale toegangscode +31 draait. Bedenk wel dat je meestal/soms een redelijk hoog hoteltarief betaalt voor de gebelde tijd en bijna altijd met een minimum van 3 minuten.

  Inmiddels kun je ook van een mobiele telefoon gebruik maken via het Chinese net, maar dit blijft nog steeds een dure mogelijkheid en als je gebeld wordt, zijn de kosten voor jezelf! Zelf bellen, op een afgesproken tijd, is een mogelijke oplossing. Informeer voor vertrek even bij je provider naar de mogelijkheden en vooral: de kosten!

  E-mail is overal bekend in China en kun je vanuit de businesscentra, maar zeker vanuit de internetcafés goedkoop en snel mailen. Bijna alle Chinezen hebben zelf e-mail en daarom loopt bijv. Hotmail helemaal vol en is het, zeker op bepaalde tijden van de dag, moeilijk een verbinding te maken. Informeer bij de businesscentra in de hotels of je daar kunt e-mailen (Chinees: dianzi youjian).

  Vele hotels zijn uitgerust met een postkantoorfunctie. Voor het opplakken van postzegels heb je soms nog een lijmstift nodig, want in China zijn nog steeds postzegels, die niet voorzien zijn van een gomlaagje. Bij de adressering naar Nederland of België kun je volstaan met onder het adres Holland of Belgium te schrijven, in het pinyin: Helan of Bilishi. Het verzenden van een kaart of brief kost momenteel RMB 8.00.

  Vergeet niet 'airmail' op je post te zetten, of de loketbeambte om het stempel 'par avion' te vragen, anders kan het verzenden lang duren.

  Jouw kaarten kun je het beste afgeven bij een hotel/postkantoor in een plaats met een internationaal vliegveld. bijv. Xi'An, Shanghai, Kunming, etc. Met een dag of 5 tot 8 zijn ze dan op hun bestemming. Enveloppen vind je meestal op je hotelkamer, ansichtkaarten en postzegels zijn in de meeste hotels te koop. Pakketpost kan alleen via het postkantoor.

  Als je iets wilt opsturen: de inhoud moet je eerst tonen aan één van de postbeambten, die het daarna weer keurig voor je zal inpakken. Je moet echter wel zelf zorgen voor een doos en pakpapier en je dient een uitgebreid douaneformulier in te vullen. Pakketpost (surface) doet er ongeveer 6-8 weken over.

 • Tijdsverschil

  Tijdens de wintertijd is het in China zeven uur later dan in Nederland en tijdens de zomertijd is dat zes uur later.

 • Toerisme China

  Als bezoeker dien je er rekening mee te houden dat je door de lokale overheden gecontroleerd kunt worden. Je kunt gevraagd worden om even de inhoud van je tas te laten zien. Het is niet toegestaan om boeken het land in of uit te nemen waar de Dalai Lama (of afbeeldingen) in vermeld staat.

 • Vaccinaties/Gezondheid

  Advies van de Reisdokter:
  Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B en Buiktyfus. 

  Advies voor Tibet:
  Bij een reis naar Tibet dient men er altijd rekening te houden met de mogelijkheid tot het krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte kan optreden vanaf hoogtes van 2.500 meter, maar meestal treedt hoogteziekte op boven de 3.500 meter. Hoe sneller men stijgt, des te groter is de kans op hoogteziekte. Dat is dan ook de reden dat FOX de eerste paar dagen in Lhasa verblijven en het programma wat rustiger is. Het wel of niet krijgen van hoogteziekte is geheel per persoon afhankelijk.

  Klachten die kunnen voorkomen bij hoogteziekte:
  · Hoofdpijn
  · Misselijkheid
  · Braken
  · Verminderde eetlust
  · Spierzwakte
  · Moeheid
  · Slapeloosheid
  · Hartkloppingen
  · Beklemd gevoel op de borst

  Wij adviseren je dan ook om de eerste dagen veel water te drinken, geen alcohol te drinken, niet te roken en vooral goed te blijven eten. Daarnaast rustig aan doen en niet te veel inspannen. Indien bovenstaande klachten zich aandienen, blijf water drinken en eten, ook al heb je verminderde eetlust en geen dorst! Houden de klachten aan neem dan altijd contact op met een arts. Er zijn medicijnen tegen hoogteziekte verkrijgbaar op doktersrecept, echter hebben deze ook bijwerkingen.

  Als je hart- en/of longklachten hebt adviseren wij je altijd een afspraak te maken met je huisarts of de GGD, om zodoende je lichamelijke conditie door te spreken en of het verstandig is om aan de reis deel te nemen.

  Malaria: alleen in de waterrijke streken langs de grens met Vietnam, Laos en Birma en boven de Yangtze rivier komt malaria voor. Indien je alleen in de steden in hotels met airconditioning verblijft is de kans op besmetting met malaria uiterst gering (muggenwerende middelen gebruiken als dat aangegeven wordt).

  Voor informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij u in de buurt.

  Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van je reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.

  Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.

  Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van.
  Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

  Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op je reis noodzakelijk zijn. Je kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: je krijgt ter plekke de juiste benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje of een recept voor Malaria Profylaxe. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en soms worden de kosten hiervan vergoedt door je ziektekostenverzekering. De prijzen van de vaccinaties bij de Reisdokter zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

  Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

  Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

 • Veiligheid

  China is voor buitenlanders nog altijd een heel veilig land. Vroeger kon je probleemloos de hotelkamer verlaten en geld, kostbaarheden of dure spullen, zoals een camera, op de kamer achterlaten. Maar ook in China zijn uitermate grote veranderingen gaande, die er toe geleid hebben dat er een groeiend welvaartsverschil ontstaan is tussen stad en platteland. Een niet onaanzienlijk deel van de bevolking trekt daarom naar de stad op zoek naar geld en geluk maar ontdekt al gauw dat dat niet voor het oprapen ligt. Dit heeft onmiskenbaar de criminaliteit verhoogd. China is echter nog ver verwijderd van de situatie, zoals in sommige andere werelddelen. Toch raden wij je aan de normale voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig je belangrijke papieren in de safe (bij de balie of steeds meer op je kamer) achter te laten en extra op je spullen te letten op drukke punten zoals: trein- busstations en vliegvelden. Zakkenrollen komt steeds vaker voor.

  Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

 • Vervoer

  FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen, op de wat "onherbergzamere delen van een bestemming" soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn.

  Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

  Voor zover je op vervoer aangewezen bent, buiten het transport in je reisprogramma, raden wij je aan vooral gebruik te maken van taxi's. In de meeste grote steden zijn deze volop te krijgen, met als resultaat dat je hier nu ook met grote regelmatig in de file staat.

  Op de zijkant van de taxi's in Beijing, Xi`An, Shanghai en Guangzhou staat vaak het km. tarief aangegeven. Daarnaast heeft elke taxi een starttarief, waarvoor je enkele kilometers vrij krijgt. De goedkoopste taxi's zijn de kleine zogenaamde 'broodbusjes', een Chinese variant van de Suzuki. Het kan gebeuren dat de chauffeur beweert dat de meter stuk is, maar dat moet meteen aanleiding zijn een andere taxi aan te houden. Er is concurrentie genoeg!

  Een goede en snelle vorm van openbaar vervoer zijn bijvoorbeeld de metro en treinen, voor zover die er zijn. In Beijing en Shanghai kun je daar volop gebruik van maken.

  Fietsen in de grote steden zoals Beijing en Shanghai is zeker mogelijk, maar met de toename van het gemotoriseerd verkeer kan dat, voor ons buitenlanders, een zeer gevaarlijke bezigheid zijn. Chinezen houden zich in het geheel NIET aan de verkeersregels en halen de gekste stunts uit om te komen waar ze moeten zijn. Zeker een goedkope, maar in geen geval een relaxte oplossing van vervoer. Ga je toch fietsen; goed opletten voor je je in deze heksenketel stort.

  De fietsriksja's vind je eigenlijk alleen nog in kleine steden/dorpen of worden gebruikt voor tours door de Hutongs, de oude wijken van bijv. Beijing. In veel grote steden zijn de riksja's al van de weg gehaald, omdat het verkeer zo toegenomen is. De beste optie voor lokaal vervoer is dus: of een taxi, of de metro. Maar welk transportmiddel je ook gebruikt: je zult merken dat de afstanden in Chinese steden enorm zijn.

 • Vlucht

  De vliegtijd voor een non-stop vlucht van Amsterdam naar Beijing bedraagt ongeveer 9 uur. Retour een uurtje langer. Indien je niet rechtstreeks vliegt is de vluchtduur langer.

  Aan boord van de vliegtuigen worden drankjes en maaltijden geserveerd en worden er films vertoond gedurende de vlucht. Soms op een groot scherm in de cabine, soms op een schermpje in de rugleuning van de stoel voor je. Niettemin is 9 uur nog een hele ‘zit’. Een slaaptabletje (vragen bij je huisarts) of het gebruik van Melatonine kan uitkomst bieden.

  Afhankelijk van welke reis je geboekt hebt, word je bij aankomst op de luchthaven van Beijing welkom geheten door onze lokale agent/chauffeur en evt. uw reisleider/ster. Hij/zij zal de transfer verzorgen van de luchthaven naar je hotel. Indien je een excursiepakket hebt geboekt dan word je gedurende de excursies begeleid door de Nederlandssprekende of Engelssprekende reisleider. Hij/zij zal je van alle benodigde informatie voorzien.

  Bij vertrek uit China vanaf Beijing en/of Guangzhou zit de luchthavenbelasting al in je ticket.

  Bij vertrek is de douane op dit ogenblik heel streng met vloeibare dranken. Alcoholische dranken moeten in de koffer, flesjes water (tot een halve liter mogen mee), blikjes, etc. moeten geopend worden. Cosmetica, tandpasta, etc. (dus bijv. je toilettas) moet in de koffer, maar je medicijnen mogen mee in de handbagage.

  De controle is streng en wat niet mee mag, moet worden weggegooid. Dus graag goed controleren en als je niet zeker bent dan is de beste oplossing het in je koffer te stoppen. Weggooien kan zonde zijn.

  Bij vertrek op Schiphol is een folder en advies/controle beschikbaar, waarin alle informatie staat over dit onderwerp.

 • Zakgeld

  Wanneer je een rondreis naar China hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken, hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

  Voor groepsrondreizen, familiereizen en single groepsreizen dien je rekening te houden met € 64,- per persoon per dag.

  Uitzondering hierop zijn:
  - 14-daagse groepsrondreis Keizerlijk China € 84,- per persoon per dag
  - 12-daagse groepsrondreis Yangtze Cruise & Yellow Mountain € 53,- per persoon per dag

  Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

  Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

  Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kunt hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kun je ter plaatse bij de reisleider boeken.

  Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
  Laatste update februari 2018

clock
Het is nu: 13 juni 2021 04:36 Tijdzone: China Standard Time

Lees alles over