Vakantie Guilin

Opmerkelijk genoeg is niet Beijing of Shanghai, maar het Zuid-Chinese Guillin de eerste stad in China waar het toerisme opbloeide na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Deze stad is bekend als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Guillinheuvels, dé topattractie in deze regio.

Het betoverend mooie karstgebergte
Het karstgebergte vormde lange tijd het inspirerende voorbeeld voor de Chinese Shan-Shui schilderkunst. Deze landschapschilderkunst vind je ook vaak aan de muren van menig Chinees restaurant. Rivieren, bergen en watervallen staan hier veelal centraal.

Guilin ligt midden in het meest feeërieke karstlandschap in Azië. De silhouetten van de kegelvormige pieken spiegelen op de meanderende rivier Li. Maak een boottochtje langs een lappendeken aan groene rijstvelden met op de achtergrond het karstgebergte. Deze heuvels hebben allemaal een fantasierijke naam. Wat dacht je van de 'kameelheuvel' en de 'vijf tijgers die een geit vangen'? Al je zintuigen staan hier op scherp. Zo staat in het najaar de cassiaboom in bloei en daalt de geur van kaneel als een deken neer in het dal.

De bekende Rietfluitgrot
Onder de heuvels is door de eeuwen een maas van grotten met druipsteenformaties, spelonken en tunnels uitgesleten door ondergrondse rivieren. De bekendste is de Rietfluitgrot met zijn enorme binnenmeer. Hier groeide ooit riet voor de ingang en de bevolking maakte er fluiten van. Vandaar de naam. De bijnaam van de grot is 'de oude geleerde'. Het verhaal gaat dat een dichter hier ooit probeerde de natuurpracht te beschrijven. Het lukte maar niet om de juiste woorden te vinden. Hij dacht zo lang na dat hij in een steen veranderde. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en met een bamboevlot over de rivier varen.

Een bekend uitzichtpunt is de Fubo heuvel. Let wel, de kuitspieren worden hier getest, maar na de beklimming van de trappen is je beloning een panoramisch uitzicht over Guilin en de kalksteenformaties. Ook de houtsnijwerken in de grot met oude reliëfs en Boeddhabeelden zijn bezienswaardig.

Over bezienswaardigheden gesproken. Wanneer je de rivier Li verder afvaart, zie je tegen het vallen van de avond aalscholvers met een duikvlucht de rivier in plonsen. Wat niet zichtbaar is, is een elastiekje om hun hals dat het de vogels onmogelijk maakt de vis door te slinken. Ze zijn speciaal door de lokale bevolking afgericht voor de visvangst. Die verdwijnt in een rietenmand op het bamboevlot van de visser.

Ook in dit deel van China maakt de theeceremonie onderdeel uit van het dagelijks leven. Bezoek een theeplantage en leer de etiketten van het theedrinken. Onze tip: een heerlijk dampend kopje verse kaneelthee.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen