Vakantie Hangzhou

Marco Polo omschreef Hangzhou tijdens zijn reis door China in de 13e eeuw als hemels.  Deze stad is  groot geworden door de handel in zijde, de stof die zo bijzonder populair was bij Europeanen en waar Marco Polo zo geïnteresseerd in was.

De klassieke schoonheid van Hangzhou
De hoofdstad van de oostelijke provincie Zhejiang ligt schuin onder Shanghai en is één van de welvarendste steden van China. Volgens de reisgidsbeschrijvingen is Hangzhou een paradijsje op aarde, een klassieke schoonheid. De groene en heuvelachtige omgeving en het idyllische Westmeer -dat op UNESCO's Werelderfgoedlijst staat - zijn hier de absolute publiekslievelingen. Leuk om weten: het Westmeer met de drie uit het water rijzende zuilen is op het bankbiljet van 1 Chinese yuan afgebeeld.

Het romantische Westmeer
Het Westmeer is het groene en recreatieve hart van de stad. Kijk tijdens een boottochtje uit over de groene heuvels beplant met pagodes en tempels en nog veel meer culturele attracties. De ontspannen sfeer wordt zo nu en dan verstoord door een groep Chinese toeristen onder leiding van een gids die door een luidspreker zijn publiek toeschalt. Een wonderlijk beeld dat je vaker tijdens je rondreis zult zien. De kleine eilandjes en dammen hier zijn ontstaan door het opbaggeren van het slib dat de rivierlagune hier afzette. Op één van de eilandjes ligt zelfs een museum met interessante weetjes over de geschiedenis van deze provinciehoofstad.

Het romantische Westmeer

We ontdekken dit prachtige meer per boot en op de fiets

Een fietstochtje van zo'n vijftien kilometer rond het meer over de vele bruggen is minstens zo ontspannend. Je kijkt je ogen uit. Vooral in de ochtenduren. Je ziet Chinezen in de omringende parken aan gymnastiek doen, ballroomdansen en fotografen die trouwfoto's schieten. In de avonduren daalt de nevel over de heuvels en heb je de mogelijkheid aan de oevers van het meer een muzikale openluchtshow te bezoeken met speciale lichteffecten: de West Lake Impression Show. De regisseur verzorgde de openingsceremonie tijdens de Olympische Spelen van Beijing, dus spektakel verzekerd.

De enorme tempels van het Ling Yin complex
Het Ling Yin tempelcomplex ligt niet al te ver van het meer en bestaat uit vier enorme tempels die trapsgewijs op de heuvel liggen. Opmerkelijk genoeg is de hoogst gelegen tempel leeg en vanaf het pad naar het complex passeer je meerdere enorme, uit rotsen gehouwen Boeddhabeelden. Vanaf de tempel kijk je uit over de 'Berg-die-van-verre-aangevlogen-kwam'.

De keizerlijke thee
Dan de stad zelf. De antieke hoofdstraat is een bezienswaardigheid met winkeltjes die vele lokale lekkernijen verkopen. Maar ook de vele restaurants, moderne winkelcentra en klassieke theehuizen zijn aanraders. De lokale specialiteit is de keizerlijke groene thee met de naam Longjing. Erg gezond. Deze elitaire thee smaakt zachte en verfrissend. De theeblaadjes van de eerste oogst zijn superieur qua kwaliteit en daar betaal je ook meer voor. De stad is ook prima met de fiets te verkennen, op elke hoek van de straat zijn ze te huur.

Op jacht naar souvenirs? Bezoek de China Silk avondmarkt. Altijd druk bezocht, goed voor mooie zijde en souvenirs tegen 'vely good plices'.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen