Hong Kong

Hong Kong

Een monorail, elektronische scooters en auto's, wolkenkrabbers die door luchtbruggen worden verbonden. Hongkong met zijn futuristische centrum is ook op culinair gebied en qua natuur, stadsparken, musea, tempels, kathedralen, attractieparken, koloniale gebouwen en stranden in één woord top.

De geschiedenis van Hongkong
Natuurlijk moet u de geschiedenis kennen om deze stad beter te leren begrijpen. De Britten hadden het een paar honderd jaar geleden al goed gezien. Hongkong had de ideale ligging ten zuiden van de Chinese kust. Het lag strategisch op de handelsroute tussen Europa en het Verre Oosten. De beschutte ligging in een baai was ideaal voor een haven. De Britten handelden in opium in ruil voor zijde, porselein en thee. De zaken breidden zich als snel uit en zo groeide het stadseiland, dat de Britten pachtten van de Chinezen, tot één van de belangrijkste handelscentra van de wereld. In 1997 liep het pachtcontract af. China kreeg Hongkong terug en het vormt nu samen met Macao een Speciaal Bestuurlijk Gebied met verregaande autonomie. Zo heeft Hongkong zijn eigen wetgeving en belastingstelsel.

Flitsende wolkenkrabbers, bergen en natuur
De meest bezochte gedeeltes van Hongkong bestaat zijn het dichtbevolkte Hong Kong Island en het schiereiland Kowloon. Minder bekend en toeristisch zijn de landelijke New Territories en Outlying Islands. Hongkong bestaat 70% uit bergen en natuur en het heeft wel 234 eilanden. Toch is het met ruim zeven miljoen inwoners één van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld.

Hong Kong heeft het allemaal

Kleine kraampjes op de markt, lekker eten in een eenvoudig restaurant, torenhoge wolkenkrabbers en een super mooie lichtshow.

Het beeld wat veel mensen van Hongkong hebben, vindt u terug in Central District van Hongkong Island. Flitsende wolkenkrabbers zoals de toren van de Bank of China bepalen hier het stadsbeeld. Hongkong Park is een oase van groen. Naast hoogbouw vindt u hier ook historische gebouwen en pleinen. Maak een ritje met de historische dubbeldekker, neem de langste roltrap ter wereld in Soho en bezoek de luxe winkelcentra zoals de IFC Mall, Pacific Place Shopping Mall en Prince's Building. Het uitgaansgebied concentreert zich in en rond Lan Kwai Fong dat stikt van de barretjes, disco's en restaurants.

Het multiculturele Kowloon is een stuk minder gelikt dan Central District en heeft een heerlijke zeepromenade die u o.a. leidt langs Victoria Harbour. Door toeristen bewonderd vanwege het onovertroffen uitzicht op Hongkong Island. 's Avonds klokslag acht begint de Symphomy of Lights Lasershow. In Kowloon zijn verder het reuzenrad, Kowloon Park, Nathan Road met zijn vele winkeltjes en het Hongkong Museum of Art aanraders.

De Peak Tram of de veerboot
Neem de Peak Tram die zich steil omhoog werkt naar de top van The Peak, oftewel Victoria Peak. Niets in normaal in Hongkong. Het hoogste tramstation is een fonkelend gebouw met allerlei shows en attracties voor kinderen. Dit is de luxe woonwijk van de stad, waar de Britse elite in de zomermaanden de hitte van de stad ontvluchtte. Het uitzicht vanaf de uitkijkplatvorm is minstens zo onbetaalbaar als het rondje wandelen om de top met uiteraard een prachtig panorama.

Naast De Peak Tram is de tochtje met de veerboot, die Kowloon met Hongkong Island verbindt, een erg leuk uitje. Hongkong Island bestaat uit een serie dorpjes met vissersbootjes en visrestaurants. De bekendste stranden zijn Repulse Bay en Aberdeen en een tochtje in een sampan op het water is erg leuk. Veel families bezoeken hier de pretparken Ocean Park en Water World. Koopjesjagers zijn op Stanley Market in het gelijknamige dorpje niet te houden.

Jaarklimaat: (roze lijn = max-temp./ blauw = min-temp.)

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen

Terug naar boven