China is een gigantisch land, zowel in oppervlakte als in bevolkingsaantal. Ruim 1,4 miljard mensen – goed voor een vijfde van de wereldbevolking – wonen in deze Aziatische wereldmacht. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen 56 etnische groepen, waarvan de Han-Chinezen de grootste vormen. Deze etnische groep vormt samen 17 procent van de wereldbevolking. Een groot deel van de aantrekkingskracht van China is deze enorme diversiteit: het land is een ware mengelmoes van talen, culturen en volkeren.
Bijna driehonderd talen worden actief gesproken in China, waaronder een groot aantal Chinese talen en dialecten, die vaak zo van elkaar afwijken dat sprekers elkaar niet kunnen begrijpen. De meest gesproken taal in China is het Standaardmandarijn, dat de officiële taal van het vasteland is. Hong Kong en Macau zijn speciale administratieve regio's van de Volksrepubliek China, met eigen talen en culturen. In Hong Kong zijn het Kantonees en het Engels de twee officiële talen, en in Macau het Kantonees en Portugees.
Als een van de grootste landen ter wereld heeft China een oppervlakte die ruim 230 keer zo groot is als die van Nederland. Hierdoor is de cultuur binnen de landsgrenzen erg divers. Overkoepelende ideologieën die de hedendaagse cultuur van China hebben gevormd zijn het confucianisme, taoïsme en boeddhisme. Het confucianisme is gereflecteerd in de politiek en hiërarchische sociale structuren van China, terwijl boeddhistische invloeden terug te vinden zijn in kunst, architectuur en festivals. Het taoïsme is een filosofische en religieuze stroming waarbij men streeft om de volmaakte mens te worden door ethische keuzes te maken en in eenheid met de natuur te leven.
Kunst kent een lange traditie in China. Van kalligrafie tot lantaarns en van schilderkunst tot gedetailleerd lakwerk – decoratieve patronen en bonte kleuren kenmerken een aantal van de mooiste Chinese kunstwerken. Ook de architectuur van gebouwen en tuinen wordt vaak als een kunstzinnige uiting beschouwd. Dit is te zien in de tuinarchitectuur bij het Westmeer van Hangzhou, maar ook in de tempels, paleizen en traditionele woningen die door het land heen te zien zijn. Een van de beroemdste voorbeelden van Chinese architectuur zijn de Verboden Stad in Beijing en natuurlijk de imposante constructie van de Chinese Muur.
Enorme maaltijden met talloze bijgerechten zijn een onmisbaar element in de cultuur van het land, evenals de traditie van theedrinken. De Chinese keuken is op te delen in acht culinaire tradities, verdeeld over de verschillende regio's van het land. De gestoomde dim sum hapjes van de Kantonese keuken, de pittige Szechuansaus waar provincie Sichuan bekend om staat en de wereldberoemde pekingeend: elke maaltijd in China is een onvergetelijke ervaring. Om al dat voedsel te verteren, wordt ook veel thee gedronken – het liefst in een authentiek theehuis in Chengdu.
Er zijn ontelbare fascinerende volkeren en culturen in China te vinden, zoals bij de Hakka-dorpen in het district Yongding. Deze bezienswaardigheid is een must vanwege de unieke ronde en vierkante structuren gemaakt uit klei. De bouwwerken stammen uit de veertiende eeuw, maar sommige worden nog altijd bewoond door lokale volkeren.