Vakantie Lijiang

In het noordwesten van de provincie Yunnan ligt aan de uitlopers van de Himalaya de miljoenenstad Lijiang op 2.400 meter hoogte. Hier leven veel etnische minderheidsgroepen zoals de Naxi. Het oude centrum Dayang is de publiekstrekker en in 1997 uitgeroepen tot UNESCO's Werelderfgoed.

De binnenstad rond de oude markt is een labyrint van kasseienstraatjes met houten huisjes, oude ambachten en gekanaliseerde rivierstroompjes met romantische bruggetjes. De vergelijking met Venetië is snel gemaakt. Je vindt hier nog van die woonhofjes die typisch zijn voor de Naxi-cultuur en nauwe, met lampionnen versierde straatjes. Veel huizen hebben houten poorten en een centrale binnenplaats. De typisch krullende daken zijn rijkelijk gedecoreerd met houtsnijwerken en pilaren. De kleur rood domineert het straatbeeld. Het oude centrum staat in schril contrast met het nieuwe en moderne Lijiang met zijn vele hoogbouw.

Het Naxi volk
De helft van de officieel erkende minderheden in China leeft in de provincie Yunnan. Zo ook de etnische Naxi-minderheid, van oorsprong een nomadische Tibetaanse stam uit Noord-China die voornamelijk leeft van de landbouw. Lijiang wordt gezien als de spirituele hoofdstad van dit volk. Hier hebben de vrouwen de broek aan. Matriarchaal is het officiële woord hiervoor. Dat betekent dat de vrouwen niet alleen het huishouden runnen. Ook het erfrecht loopt langs de vrouwelijke lijn. Bovendien nemen ze de zakelijke beslissingen.

En last but not least; op 13-jarige leeftijd ondergaan ze een inwijdingsritueel en mogen ze zich zo veel jongens dan wel mannen toe-eigenen als ze willen, zonder daadwerkelijk samen te wonen. De mannen 'bezoeken' hun vrouw vaak stiekem 's nachts en de kinderen groeien op bij hun moeders familie. De mannen van de vrouw worden ook wel 'oom' genoemd om verwarringen over het vaderschap te voorkomen. Opmerkelijk genoeg hebben de mannen op politiek gebied de touwtjes in handen. Blijkbaar is dat voor de vrouwen niet echt interessant. De regels zijn niet vastomlijnd en verschillen weer per regio en familie. De vrouwen zijn te herkennen aan de klederdracht: bonte jurken met veel rood en met kralen versierde hoofdtooien.

De Naxi-muziek met authentieke instrumenten is even uniek als de Naxi-schrift. Ze gebruiken namelijk als enige volk ter wereld nog hiërogliefen. Ook moet eerlijkheidshalve gezegd worden dat -met de opkomst van het toerisme- deze bevolkingsgroep hun leefwijze in stand houdt om bezoekers te trekken. Er zijn speciaal hiervoor zelfs nep-Naxidorpen ingericht.

De Naxi brachten ook het Dongha-geloof mee uit Tibet. Hierover leer je meer in het museum aan de Zwartedrakenvijver in het noorden van de stad met op de achtergrond de machtige Himalaya bergtoppen. Het museum ligt in een heerlijk park met paviljoenen, tempels en -zoals de naam al doet vermoeden- een vijver. Meer religieuze uitingen vind je in het dorpje Baisha, iets boven Lijiang. De collectie boeddhistische fresco's zijn helaas zwaar beschadigd tijdens de Culturele Revolutie. Die was niet zo cultureel als de naam doet vermoeden. In de bergachtige omgeving zijn nog veel Tibetaanse kloosters.

Sneeuwberg de Jaden Draak
Baisha ligt aan de voet van de Sneeuwberg van de Jaden Draak. De top ligt op maar liefst 5.800 meter hoogte. De berghellingen vormen een prachtig natuurgebied en nodigen bij goed weer uit voor een wandeling. Een kabellift brengt je hier naar een glooiende hoogvlakte van de Himalaya. De lucht is ijl en een zonnebril tegen de felle zon is geen overbodige luxe. Op de weidevelden grazen yaks en de uitzichten op de besneeuwde Tibetaanse toppen zijn bijzonder indrukwekkend en uniek.

Wandelen bij de Tijgersprongkloof
Voor veel avonturiers is Lijiang de springplank om de Tijgersprongkloof te bezoeken. Een wandeltocht langs de steile kliffen door deze langste, diepste en smalste rivierkloof ter wereld met de machtige Sneeuwberg van de Jaden Draak als decor is indrukwekkend. Het verraderlijke weer is wel een onzekere factor.

Van al dat struinen krijg je trek en op culinair gebied heb je het hier bijzonder getroffen. Probeer eens een Naxi-ommelette met geitenkaas en tomaten. Eenvoudig maar erg lekker.