26-daagse groepsrondreis Grand Tour China & Tibet

R. Roberts

Reisdatum: 29-09-2017 t/m 24-10-2017

Dag 1 Amsterdam - Chengdu
Met de KLM bus via Eindhoven naar Schiphol vertrokken, daar om 18.00 uur aangekomen stond Louis en Bri ons al op te wachten. Na een heerlijke hamburger met frites, dat zullen we de komende weken niet meer te eten krijgen zijn we om 9.10 uur vertrokken voor een vlucht van 9 uur. naar Chengdu. Daar stond Henk onze reisleider ons al op te wachten.

Dag 2 en 3   Chengdu
foto1

Na een heerlijk ontbijt, alles is weer aanwezig, van noedels, soep, spek met ei, brood, vers fruit met yoghurt zijn we om 7.15 vertrokken richting het panda resort. Lekker vroeg omdat het vandaag wel eens druk kon worden. De chinezen hebben nationale feest week, iedereen heeft vrij. In het pandaresort was het geweldig, wat een heerlijke beesten. Ze lagen lekker bamboo te eten of met de kleintjes aan het spelen.

Na het park zijn we naar de theehuis gegaan waar we traditionele thee kregen. We konden hier ook onze oren schoon laten maken en/of een heerlijke nekmassage. Heel leuk om te zien hoe de mensen hier gezellig met de familie spelletjes doen en er samen eten. Wij zijn naar een groot restaurant gegaan en hebben hier voor € 10,00  incl drankje weer heerlijk aan de ronde tafel met
draaiplateau gegeten.

Dag 4  Chengdu -   Lhasa
foto2

Vroeg op om de koffers buiten te zetten 4.15 uur. Wij moesten om 5.20 uur beneden zijn waar we een lunchpakket  kregen. Na controle bij de douane zijn we om 7.15 uur vertrokken richting Tibet, daar staat ons het volgende avontuur te wachten. We zijn gisteren al met de tabletjes tegen hoogteziekte begonnen en moeten ook veel drinken. Aangekomen in Tibet worden we verwelkomt voor onze nieuwe gids Burbu. Echt dit het is hier een heel andere wereld, een plaatje. De mensen zien er anders uit,  ze hebben een heel mooie bruinige/rood gelaat. De traditionele kleding is prachtig. En de huizen zo mooi bewerkt met hout en kleuren. Je blijft hier om je heen kijken.

Na aankomst zijn we eerst op het dakterras een noedelsoep gaan eten met een prachtig uitzicht op de bergen en daarna wat gaan rusten, dat is ook wel nodig. We zitten hier op 3600 meter hoogte. Als we de trap zijn opgelopen hebben we adem tekort pff dit is wel even wennen. 'Avonds gegeten in een groot restaurant waar het heel druk was. Het eten was matig in een buffet vorm, aansluitend werden er traditionele Tibetaanse dansen uitgevoerd in prachtige kleding.

Dag 5   Lhasa
foto3

Vanmorgen konden we uitslapen, om 10.00 uur zijn we naar de Jokhang tempel geweest in de beroemde Barkor. Het ligt op loopafstand van ons hotel, tjonge wat een belevenis. De mensen stonden hier urenlang in de rij om er binnen te komen. Deze tempel is  een bedevaarts tempel waar elke vrome pelgrim eens in zijn leven naar toe hoort te gaan. Sommigen zijn maanden,jaren vanuit hun woonplaats lopend en knielend onderweg. Na vier stappen knielen ze, gaan liggen en spreiden hun armen naar voren en vervolgen zo hun leidensweg. Dit echt heel heel indrukwekkend om te zien.
Om de tempel loopt een heilig ritueel pad genaamd barkhor waar de pelgrims met de klok mee omheen lopen.

Na een heerlijke lunch zijn we naar Seraklooster gegaan. Dit is een klooster waar de monikken worden opgeleid, veel monikken  komen hiernaartoe omdat het een accademisch karakter heeft. Nadat we hiervan terug waren zijn Ron en ik nog even terug gegaannaar de bedevaarts tempel. Op een bankje zittend hebben we genoten van het prachige schouwspel. S’avonds zijn we gaan eten  ineen restaurant van een Nederlandse eigenares die hier al twintig jaar woont.

Dag 6   Lhasa
Vandaag staat op het programma het zomerpaleis van Dalia Lama in Norbulinka en het Potalapaleis wat uitkijkt op de stad Lhasa. Na een slechte nachtrust, blijkbaar komt dat door de hoogte tabletjes dat we hierdoor slechter slapen. Zijn we vanmorgen met de bus naar het zomerpaleis van Dalia Lama gegaan. Dit was heel erg mooi, Jammer we mochten hier binnen geen foto's maken.

Met de bus zijn we naar het Potala paleis gereden. Dit is een prachtig paleis boven op de berg. Na 360 trappen kwamen we op het eerst gedeelte van het paleis, daarna volgde er nog heel  wat  trappen om binnen in het paleis te komen.  Echt wat je hier binnen zag is niet te beschrijven, het gebouw is al 300 jaar oud en binnen  staan liefst 200.00 beelden bezet met edelstenen. Vroeger was dit de residentie van de Dalia Lama.

Dag 7   Lhasa- Yamdrokmeer - Gyangtze - Shigatze
foto5

Vanochtend vroeg vertrokken voor een lange maar mooie busreis richting het Yamdrokmeer. Slingerend omhoog de bergen door met prachtige vergezichten maken we diverse stops voor mooie foto's te maken op 4800 meter. Daarna rijden we weer verder over de passen en vervolgens komen aan bij het indrukwekkende mooie Yamdrokmeer. Bekend om zijn turquise kleur en de omliggende besneeuwde bergtoppen van wel 7000 meter hoog.

Aangekomen in Gyantze gaan we naarKumbum de grootste stupa van Tibet met ontelbaar veel  boedhabeelden bij het Pelchor Chod klooster. We rijden door tot Shigatze waar we overnachten in een fijn hotel.

Dag 8  Shigatze -  Lhasa
Na een goed ontbijt zijn we vertrokken naar het Tashilhunpo klooster dat boven op een heuvel ligt. Het is een belangrijk pelgrimsoord van Tibet, heel mooi. Daarna zijn we weer richting Lhasa gereden, onderweg was de natuur prachtig hoge bergen met met  besneeuwde toppen. In een dorpje zijn we gestopt om een lokale familie te bezoeken. Dit was volgens mij geen arme
familie, dit waren boeren die een groot stuk land hadden en er gerst en tarwe verbouwden. In de woonkamer kregen we een drankje aangeboden maar dit heb ik afgeslagen.

Dag 9  Lhasa -  Xi'an
Vandaag onze laatste dag in Tibet we vertrokken om 13.00 uur met trein. Het wordt een reis van 34 uur. Een treinreis van 2850 kilometer. Nog even vanochtend boodschapjes gedaan voor wat eten in de trein. In deze trein zijn coupes, wij zitten met z'n vierenin 1 coupe. Vier bedden, twee beneden en twee boven. Koffers moeten er ook in, dat is wel even passen en meten hoor.
De trein rijdt niet zo snel zodat we heel mooi kunnen kijken naar de prachtige natuur. Rond 8 uur s'avonds zitten we op 5100 meter hoogte, er komt geregeld zuurstof in de trein.

Tegen 22.00 uur begonnen onze oogjes dicht te vallen en hebben we ons bedje gemaakt. De heren beneden en dames boven. Na veel gelach zijn we eindelijk in slaap gevallen we hebben allemaal best goed geslapen

Dag 11  Xi'an
Gisteravond laat in het hotel aangekomen. Prachtig hotel, mooie kamer met een fijne douche. Heerlijk na zo'n treinreis, lekker schoon. Na een goede nachtrust op een hard bed en een heerlijk ontbijt vertrokken we om 8.15 uur voor een van de hoogtepunten op onze reis, het terracotta leger. Eerst zijn we naar een museum gegaan en hebben daar uitleg gekregen hoe deze soldaten gemaakt zijn. Daar hebben we ook een mooi miniatuur soldaat gekocht als souvenier.

Een van de hoogtepunten van onze reis is het bezoeken van het wereldberoemde terracotta leger van keizer Qin. De 6.000 manshoge stenen soldaten en strijdwagens hebben allemaal een ander gezicht en haardracht. Zij bewaakten het verborgen graf van keizer Qin. Terug naar ons hotel om ons te douchen en weer te verkleden voor het dumpling diner met dans. De schitterende show met dans en muziek zoals deze bij Tang Dynasty werd uitgevoerd, met vooraf heel lekkere dumplings. Schitterende costuums, prachtige danseressen met  mooie belichting van het decor. Dit hadden we niet willen missen.

Dag 12  Xi'an -   Pingyao
Het is slecht weer vandaag, het regent en is 14 graden. Jammer we zouden over de stadsmuur gaan fietsen maar omdat het te glad is kan het niet doorgaan. Om 15.00 uur hebben we de snelheidstrein naar Pinyao, deze kan de snelheid van 300 km halen. We zijn naar het Jademuseum geweest, daar kregen we uitleg over de jadestenen dat deze niet standaard groen is maar ook rood ofwit.

Na dit bezoek heeft de gids ons afgezet in de moslimwijk, waar we heel leuk gewinkeld en gepingeld hebben. Na onze slag te hebben geslagen in dit wijkje komen we koud en verhongerd aan in een groot restaurant. Het is meer een theater, erg mooi. Daar krijgen we een  heerlijk buffet, met sushi, frites, hamburgers en heerlijk chinees eten. Met de hogesnelheidstrein vertrokken naar Pingyao een ritje van 500 km, de trein doet daar ongeveer 3 uur over. Af en toe rijdt hij 241 km, weer een belevenis.

We moeten 20 minuten rijden en dan stappen we over op golfkarretjes om ons questhouse te bereiken. Oh, aangekomen in het dorp en ons onderkomen kijken we onze ogen uit. Wat prachtig is dit dorp, lijkt een beetje op Hoi An in Vietnam. Zo mooi.

Dag 13   Pingyao
Vandaag konden we uitslapen want we vertrokken voor een wandeling door de stad om 10.00 uur. Maar we zitten hier zo in het ritme dat we al om 7.30 uur opstonden om op tijd te ontbijten. De stad is heel mooi echt authentiek, zoals ik me China had voorgesteld. Het is een stad met eeuwenoude architectuur en is erkend door Unesco als werelderfgoed. Rond de vele binnenhofjes leven families met hun gezinnen nog volgens eeuwenoude tradities. We zijn naar een oude bank geweest waar  de gids Jacky ons uitleg gaf over het geld gebruik van vroeger. Daarna zijn we de stadsmuur opgegaan en hebben we

Dag 14  Pingyao -  Taiyuan
Vandaag vertrekken we met een groepje om 9.15 uur wandelend naar het centrum om daar fietsen te huren. Dit is altijd leuk, lekker even bewegen en je ziet heel veel van de omgeving. Vandaag is het fris maar de zon schijnt, dat is wel prettig. Met Jacky voorop en Henk achteraan fietsen we langs de stadsmuur. Buiten de muur stoppen we om even langs de lokale               groentemarkt bij te lopen. Heel leuk om te zien dat mensen hun eigen verbouwde groente en fruit hier verkopen. Bij de volgende stop op een plein zijn mensen aan het stijldansen. Leuk, mensen schamen zich hier helemaal niet voor wat ze doen.

Dag 15  Taiyuan -  Beijing
Na een goede nachtrust en een slecht ontbijt, er was alleen toast, jam en gebakken eieren. Er stond wel chinees ontbijt maar daar houden de europeanen niet van op de vroege ochtend. We moesten ook vragen voor extra brood, dit was na een paar sneeën zo op.

Om 8.30 uur vertrokken richting Bejijng. Onderweg zien we veel contrasten veel oude gebouwen moeten wijken voor grote hoge  flats. Dit is heel jammer de oude wijken worden allemaal afgebroken, en ze zijn zo prachtig. Na een uur rijden komen we aan bij de Ji tempel, bekend om zijn kleifiguren uit de Songdynastie. Dit is een groot complex met mooie tuinen en diverse tempels met vele stijlen. Grappig overal waar we komen lopen mensen langs om selfies te maken en gelijk ons mee fotograferen. Soms vragen ze ook of we met hen op de foto willen. Vooral Ron weer, groot en blond.

Na hier wat rond gewandeld te hebben zijn we richting trein station gereden. Dit lijkt wel een vliegveld zo groot. We zij om 14.55 uur vertrokken met de hoge snelheidstrein die wel 300 km kan halen. Bij ons kwam hij tot een snelheid van 298 km. Na ongeveer 3 uur rijden komen we aan in Beijing, wat een hele grote stad is met veel hoge gebouwen. Aangekomen in het hotel hebben we een nette kamer, zijn we in bad gegaan en een wasje gedaan.

Dag 16  Beijing
Vandaag staat de verboden stad, het vredespaleis en de tempel van de hemelse vrede op het programma. Pff, niet zo lekker. Geslapen, het matras is weer keihard en geen lekker kussen. Dit is bekend in China, maar soms is het niet fijn. We vertrokken al om half negen en aangekomen bij het plein van hemelse vrede waren we er niet als enige. Het was er zo druk,
ongelofelijk dat er zo vroeg zoveel mensen al rondliepen met gidsen.

Nadat we weer veel foto's gemaakt hebben zijn we naar verboden stad gelopen, waar eeuwenlang de keizers ven China regeerden. Behalve de honderden concubines en hofhouding mocht geen sterveling ooit de stad betreden. Vervolgens naar de Tempel van de Hemel met schitterende Ming-arachitectuur. tussen door zijn we nog naar een restaurant gaan eten en hebben weer 8 lekkere gerechten gehad. Het was zo lekker dat we nog gecarameliseerde kip en vis bijbesteld hebben, nou eigenlijk onze gids Henk had dat geregeld. Hij doet echt zijn best voor ons.

Wij wilden wat kleins eten en we kwamen uit bij een oostenrijkse gebakswinkel waar we heerlijk gebak en taart hebben gehad met koffie en latte. We kwamen erachter dat we boven ook nog echt oostenrijks konden eten.

Dag 17  Beijing
foto11

Zomerpaleis, parelmuseum met riksja's door de Hutongs stond vandaag op het programma. Half 7 ging de wekker, lekker vroeg maar daar zij we nu wel aan gewend geraakt. Om half negen vertrokken naar het zomerpaleis van keizerin Sese. Onderweg zijn we nog eerst naar een parelmuseum. Daarna naar het zomerpaleis gegaan. Onderweg zijn we langs het olympisch
stadion van 2008 gekomen, genaamd het vogelnest.Het zomerpaleis is heel mooi en vooral bij de vijver was het heel rustgevend met mooie muziek. We zijn ook nog op de drakenboot gaan varen naar de overkant van het meer.

Rond de klok van 13.30 uur zijn we naar een soort winkelcentrum met allemaal eettentjes gegaan. Wij hebben een lekker broodje bij Subway gegeten, dit smaakte heerlijk. Eens even iets anders dan rijst en zo. Hier liepen we denk ik een travestiet tegen het lijf. Na nog gezellig met de lokale mensen wat gelachen te hebben zijn we verder gegaan met een groep van 15 mensen voor een rondtour met de riksja door de Hutongs. Van de gids kregen we uitleg over de geschiedenis en bewoners van de unieke Hutong.

S'avonds zijn we heerlijk gaan eten bij het oostenrijks restaurant waar we gisteren koffie met taart hebben gehad. Vanavond hebben Bri en ik zuurkool met puree en heerlijk vlees met jus en als toetje appelstrudel met vanillesaus. Louis had schnitzel met frites en Ron rode kool met knodel en heerlijk vlees met jus.

Dag 18  Beijing
foto12

Om 6.30 uur opgestaan en meteen onder de douche gesprongen. Vandaag gaan we naar "de Muur" in Beijing na 1,5 uur rijden zien we in de verte boven aan de berg een klein stukje van de muur. We waren heel benieuwd.  Aangekomen onder aan de berg zijn we met een stoeltjeslift naar boven gegaan. Daar aangekomen zijn we naar een punt gelopen,  trappen af en hoge trappen op, waar het hoogte punt was. Echt waanzinnig dat we hier op de muur stonden. Dat is toch wel het hoogtepunt van de reis.

Om 18.00 uur vertrokken voor Pekingeend diner. We gingen naar een 5 sterren restaurant en zaten in een aparte ruimte met twee ronde tafels. Eerst kregen we een sterk drankje en daarna werden allerlei gerechten op tafel gezet. De kok kwam binnen en gjng de pekingeend aansnijden. We kregen uitleg hoe we dit moesten eten. Eerst een filodeeg pannekoekje met daarin perenstroop met groente en pekingeend met vel. Het vel was lekker krokant, samen was het erg lekker.

Dag 19  Beijing - Suzhou
We hadden vandaag een vrije ochtend en zijn na het ontbijt naar het winkelcentrum gelopen. Om 12.30 uur vertrokken richting de snelheidstrein. Deze reed 305 km, we hebben hier 5.30 uur in gezeten. Het is een hele mooie moderne trein met ruime zitplaatsen om 20.00 uur aangekomen in Suzhou.

Dag 20  Suzhou
foto13

Vroeg wakker door het fluiten van de vogeltjes, het was 6 uur. We hoefden vandaag pas om 9.30 uur te vertrekken. Op het programma stond dat we eerst naar de wereldberoemde tuin van de Meester van de Netten zouden gaan. Dit was een mooie tuin midden in de stad. Daarna zijn we naar een zijdefabriek geweesten kregen daar uitleg hoe de zijde gemaakt wordt en  natuurlijk werd hier weer van alles verkocht van dekbedden tot mooie jurken. Aansluitend zijn we naar het oude centrum gegaan met mooie kanalen, fraaie klassieke tuinen en fotogenieke hofjes.

Dag 21  Suzhou - Hangzhou
foto14

Om 8 uur vertrokken voor een busrit van 3 uurtjes maar helaas duurde het wat langer want er was een ernstig ongeluk gebeurd op de autoweg en was de hele weg afgezet. Daardoor moesten we omrijden. Na een koffie/plasstop kwamen we tegen twaalven aan in het oude gedeelts van Hangzhou. Daar zijn we eerst met Henk naar een oude apotheek gegaan en hebben daar kleine flesjes menthololie gekocht. De oude apotheek is prachtig.

Het is ook een heel mooi stadje waar vanalles te zien was. Daarna zijn we weer een uurtje gaan rijden naar het Westmeer waar we met de fiets rond het meer zijn gegaan. Na het fietsen zijn we op een boot gegaan en zijn we het meer over gevaren. Op de boot zat een chinese dame naast me en liet op haar telefoon de muziek van halleluja horen. Dit vond ik mooi en toen begon ze te zingen,echt ze had een hele mooie stem. Ze zong uit volle borst en heel hard ze schaamde zich niet, dat doen alle chinezen niet. Die hebben geen schaamte, spugen op de grond, bij toiletten wachten ze niet maar gaan gewoon voor en lachen.

Dag 22  Hangzhou - Wuzhen
Na een heerlijk geslapen te hebben kregen we een voortreffelijk ontbijt. Echt zo hebben we het nog niet gehad. Van bruinbrood met omelet tot donuts met chocolade. Sushi,  verse sappen tot wafels met slagroom en chocoladesaus.
Met gevulde buikjes vertrokken richting het oude stadje Whuzen. Ze noemen dit het Venetië van China. Aangekomen zijn we eerst in het oude gedeelte geweest en kregen een rondleiding door het rijstwijnmuseum en daarna in het batikmuseum. Morgen naar Shangai, ben benieuwd hoe het daar is.

Dag 23 Wuzhen -  Shanghai
foto15

Vanmorgen vertrokken van Wuzhen het mooie chinese Venetië naar de big city Shanghai. Na twee uur rijden kwam de grote stad Shanghai met 26 miljoen inwoners in beeld. Veel nieuwbouw met ernaast de oude huisjes waar de buldozer in gaat. Er wordt hier heel wat aan de weg getimmerd. Nadat we in de stad aangekomen zijn stoppen we op de Bund waar we een prachtig zicht hebben op de moderne wolkenkrabbers aan de oostkant en de klassieke architectuur van de westkant (puxi).

Daarna even een koffie gedronken bij Starbucks en toen naar het hotel gereden, dit ligt op 10 min. rijden van de Bund. We hebbeneen prachtig hotel, op de 17e etage met uitzicht op vele bezienswaardigheden. Na een uurtje rust zijn we weer de stad in gegaan voor een diner en de stadstour bij Night. Het was echt spectaculair.  we zijn tot op de 88e verdieping geweest van de 420 meter JinmaoTower, voor een adembenemend uitzicht over Shangai. De bovenste 33 verdiepingen worden in beslag genomen door het Grand Hyatt hotel, en door de glazen panelen keken we uit op ruim 150 meter naar beneden van de lobby van dit hotel.

Vervolgens zijn we naar Nanjing Road, de belangrijkste winkelstraat van Shanghai met de neonverlichting zover je kunt kijken.

Dag 24  Shanghai
Vandaag al vroeg wakker, om 6 uur zat ik al naar buiten te kijken. Mooi uitzicht vanuit onze kamer, we zitten op de 17e verdieping. We zijn om 9.30 uur vertrokken om naar de Jaden Boeddha tempel te gaan. Daarna een rondrit naar de oude chinese stad, waar we een bezoek hebben gebracht aan het Huxing theehuis. De demonstratie was er leuk en leerzaam.

Om 17.00 uur weer vertrokken voor het diner. Daarna naar de acrobatiek voorstelling geweest. Dit was echt bijzonder mooi. Hier zijn de chinezen heel erg goed in. Echt dit hadden we niet willen missen.

Dag 25  Shanghai
We hadden vandaag een vrije dag en zijn met de metro naar het ondergrondse winkelcentrum geweest. Deze ligt meteen als je de metro uitloopt onder de grond. Hier worden veel souvenirs en nep artikelen verkocht. Ik heb hier een mooi rood gewatteerd winterjasje gekocht voor een leuk prijsje. Na wat geslenterd door de straatjes zijn we terug naar het hotel gegaan.

Vanavond met de hele groep naar een Italiaans restaurant gegaan voor een afscheidsdiner. Dit was een prachtige reis met vele hoogtepunten. Morgen naar huis en dat is heel fijn na 26 dagen weg te zijn geweest.