14-daagse Keizerlijk China

P. Freerkstra

Reisdatum: 19-09-2018 t/m 02-10-2018

Rondreis Keizerlijk China
Dag 1 Woensdag 19 September 2018 
Heenreis


Start deze rondreis die ik ook geboekt had bij FOX Vakantie Reizen. Ik moest al vroeg op want ik werd om half vijf opgehaald met de Schiphol Travel Taxi, omdat er rond die tijd geen treinen reden vanaf waar ik woon. Het was geen busje maar een witte mercedes met een dame uit Arnhem achter het stuur, die reed ook voor Taxi Linders die met de Schiphol Travel Taxi samen werkt. Het was al iets om rijden omdat ze met een straat bezig zijn voordat de taxi op de A35 en later de A1 was richting Apeldoorn om daar nog een Amerikaan op te halen die er al jaren woont en nog geen woord Nederlands spreekt maar in het Engels kan het ook.

Dan weer verder richting Schiphol er kwam verder niemand meer bij in en bij Amsterdam via de A9 naar Schiphol. Onderweg wachten voor brug, want ook dat kan; en op tijd op de luchthaven Schiphol, terminal 1.

Chauffeuse bedanken voor de rit en de mede passagier een prettige reis. Daarna naar Vertrekhal 1 met Boarding Pass, want ik had al online ingecheckt, de avond er voor, wat al een zweet werk was. Dus ik hoef alleen de bagage afgifte te doen, het gewicht was prima. Tevens via de handbagage controle, geen vloeistoffen en de paspoortcontrole. De Gate was wel gewijzigd van B23 naar B17, daar via de WC naar B17 gelopen en bij rol band “Mind you steps” bij er op en af gaan naar B17 en bij Café een kop Choco gedronken, Swiss heeft een alliantie met Austrian en Lufthansa en nog een App’je te versturen maar de Wi Fi op Schiphol werkt niet goed. Druiven op eten, verslag beginnen en puzzelen.

Wachten om te boarden dat was om 9.20 u en in de en via poortje door de sluis naar het vliegtuig en begroet door crew, in het vliegtuig zat ik aan het gangpad C30 dat is weer makkelijk als je de beentjes wil strekken. Handbagage bovenin of onder de stoel en de mobiel op de vliegtuigstand of uit. De veiligheidsinstructies van het personeel. Na het taxieën opstijgen en de reis begon en eenmaal in de lucht een snack, een croisant. Immigration Card invullen, de Arrival Card dus. Deze bij het visum in doen voor de stempel.

Het was een korte vlucht naar Zurich en naar de landing op de luchthaven van Zurich stapsgewijs van boord door naar de sluis en naar de hal en de transfer gate E 56 via paspoortcontrole en treintje die je ook op meerdere vliegvelden ziet zoals Kuala Lumpur. Verder door en wat gedronken bij Starbucks, niet mijn favoriete adres, maar voor nood, ijsthee en een muesli reep en een flesje water voor onderweg. Je betaalt met Euro’s en je krijgt wisselgeld in de Zwitserse Franken, omdat Zwitserland niet tot de Eurolanden hoort en ook niet in de EU zit. Deze munten zijn dus voor de verzameling, dan verder door naar E 56 en wachten op boarden dat was om 12:40 u en in de rij en poortje door de sluis naar het vliegtuig en begroet door de crew en ook nu zat ik weer aan het gangpad 41D en volgens mij zat de groep van de rondreis zo ongeveer bij elkaar want er bleken er twee naast me te zetten. De handbagage bovenin of voor onder de stoel en de mobiel op de vliegtuigstand of  uit en de veiligheidsinstructies van de crew.

Taxieën, opstijgen en eenmaal in de lucht eerst een Chocolaatje met Swiss er op en later een warme maaltijd, een keuze menu, Chinees of Europees en onderweg veel drinken en nootjes. Vervolgens onderweg licht uit en proberen te slapen, het is niet comfortabel. De stoel wel achterover en rekening houden met de passagier achter je. De route ging over Polen, Baltische Staten en de kustlijn en langs Finland en over Noord Rusland en Siberië, Mongolië de muur naar Beijing. Rekening houden met tijdzones.

Dag 2 Donderdag 20 September 2018 
Aankomst Beijing, vleugje Ta Chi en meer, Tempel van de Hemel, Chinese lunch en klassiek straatje


Voor het lekkere continentaal ontbijt aanboord kregen we nog een verfrissingsdoekje en weer een Chocolaatje met Swiss er op en je kon de tijd vooruit zetten, want het is dan ’s morgens vroeg 5.15 u bij aankomst.

Na taxieën en landen van board en via de paspoort controle en met de Arrival Card en met het treintje naar de bagagehal voor de bagage en naar de aankomsthal en opzoek naar iemand met een blauwshirt want dat is zo’n shirt van FOX, die was zo te vinden, de host van de rondreis heet Eric en de locale gids Susan met het FOX vlaggetje en kennismaking met de rest van de groep waarvan ik er een in het vliegtuig al was tegen gekomen. In de groep waren ook twee dames bij die voor FOX werken, een op de afdeling Vluchten en een op de afdeling Telefonische Reserveringen, zo af en toe kan dat gebeuren of ze kunnen zich er voor inschrijven of ze hadden vakantie of een reis nodig. Hoe dat zit weer ik niet maar ze horen ook bij de groep.
Dan naar de bus, de bagage ging in een klein busje naar het hotel, de kamers waren nog niet beschikbaar omdat de vorige groep er nog zat, met de handbagage alleen in de bus en voorstelling aan de chauffeur Vervolgens 1 uur rijden en in file en info over jetleg, slapen en drinken, het dag & nachtritme en verder zijn Chinezen afstandelijk en spreken geen goed Engels en op je hoede zijn voor zakkenrollers en postzegels zijn moeilijk aan te komen al is er wel een postbederrijf, China Post. 

Verder wordt er gegeten met stokjes en er worden veel noedels gegeten.

Alternatief programma een bezoek aan het park waar de Chinezen van alles wat doen zoals bewegen en door dat het minder warm is blijven ze langer, ze doen onder andere aan Ta Chi, badminton, pluimbal, kaarten, ballroomdansen, line dansen, muziek, kung fu, en met toestellen die je ook op trimbaan tegenkomt en die ook goed zijn na een lange vliegreis en tot slot naar de Tempel van Hemel en hoe een Chinees toilet er uit ziet, ze zijn toch een stukje cultuur is, de urinoirs zijn lager, omdat de Chinezen kleiner zijn en het poeptoilet dat gaat hurkend.

Vervolgens een Chinese lunch en lekker gegeten met de hele groep aan twee ronde tafels met er op een rond draaiplateau met er op een buffet, rechts omdraaiend en het is heel gezellig zo met elkaar (80 Yuan), tot slot nog een klassiek straatje, het glazuur gebakken tegels straatje.

Tot slot richting het hotel en we kwamen langs het Vogelnest, het Olympisch stadion, onze eerste hotel heet: Beijing Comfort en Suites en omdat de hotels door de staat gecontroleerd worden heb je bij de incheck je paspoort nodig, de gids Susan en onze host Eric regelde de incheck want in het Engels daar weet de receptie ook niet, maar meer in het Chinees. De host regelde de sleutels en je moest zelf de koffer mee naar boven nemen en de kamer had genoeg ruimte met een IKEA achtige keukenblok en er stonden twee flesjes water, deze zijn service en zijn dus gratis.
Verder kon je even uitrusten en douchen en zorgen dat je om zes uur beneden bent en in een restaurant in de buurt volgt er in de VIP ruimte een welkomstdiner aan twee ronde tafels met een draaiplateau, waarop de verschillende gerechten, draaiplateau altijd rechtsom draaien en het leren om met stokjes te eten op z’n Chinees dus, rijst is een beetje lastig met stokjes al is het plakrijst en soep ook lastig met stokjes, voor deze laatste is er een lepel.

Daarna met de deuren dicht, mededelingen van de host over de optionele excursies in Beijing en lunch XL. 

Bij hotel nog zicht op de ringen en van het Vogelnest het Olympisch stadion nu verlicht, het zou zich lenen voor concerten daarom hopen Chinezen dat André Rieu daar een keer optreed want hij treedt graag op in bijzondere locaties en dat is het Vogelnest.

Nog wat boodschappen doen bij de plaatselijke supermarkt en nog wat gedronken in de lounge, een soort “Happy Our” met reisgenoten en naar boven en naar bed.

Dag 3 Vrijdag 21 September 2018 
Chinese Muur, Lama - & Confuciustempel

Half zes wekker, half zeven wake up call en ontbijt en 8.00 u vertrek. Er bleken een paar dingen gewijzigd het Zomerpaleis verschoof naar overmorgen omdat er vandaag geen platte boot heen ging wegens harde wind en dan word hij uit de vaart genomen. 

Daarom was er vandaag eerst een bezoek aan de Chinese Muur, met de bus er heen, een lange rit, entree, shuttle bus. Verder bleek de Cambodjaanse koning ook de muur te willen bezoeken en er overheen te lopen. Boven via kabelbaantje dan stuk lopen, vals plat. Boven stond er een stoel en tafel met bekleding voor de koning, maar het werd wel doorlopen. Niet treuzelen. Een paar foto’s van de steen met opdruk en achtergrond en de trap op en de wandeling over de muur en genieten van de omgeving en wat foto’s en de meesten waaronder ik liepen tot nummer acht en daar via de trap naar beneden en diepte foto’s zijn ook mooi en skilift hebben ze er naast en zo door tot Steenmuseum en fotomomentje en via shops wat eten en weer verder via shops naar de bus en terug naar Beijing.

Daar brachten we een bezoek aan de Lama - & Confucius Tempel, vroeger woonhuis van prins Yon, het is nu een Tempel met Tibetaanse en Mongoolse invloeden. Dat wat er van de tempel over is het heeft heel wat branden meegemaakt, ieder kreeg drie wierook stokjes, die broos zijn, aansteken en niet blazen maar wapperen en willekeurig ergens neerzetten, in de tempel zelf mocht je geen foto’s maken. Verder was er een museum en shop en nog even voor de Medicijnboeddha gebeden en verlichting gevraagd voor mezelf en de familie, op het dek knielen en buigen en weer rechtop, etc. Tot slot via de shops terug naar de bus en naar het hotel. Voor het avondeten waren er verschillende adresjes in de buurt, zelfs daar boven in de supermarkt.

Tot slot nog even in de lounge want dezelfde vakantiegenoten als gisteren hadden een zogenaamde “Happy Our” hadden.

Dag 4. Zaterdag 22 September 2018 
Tjenmamenplein., Verboden Stad, vrij, Kung Fu & Peking Eend


Half zes wekker, half zeven wake up call en ontbijt en acht uur vertrek. We gingen eerst naar het Tjenmamenplein (Plein van de Hemelse Vrede) waar het druk is, het is een feestdag, je komt er via een bepaalde manier op en het Plein met een beeld van de Grote Roerganger (Mao) met mauseleum, net zoals er meerdere leiders in de wereld hebben. Verder de Hal van het Volk (parlement) en op een andere manier een portret van Mao en kriebel krabbel tekens. Verder een bloemstuk en er hing geen Buitenlandse vlag dus geen Buitenlands staatshoofd, verder een groepsfoto voor het portret van Mao. Dan door de Verboden Stad, nu een museum, waar voormalige keizerlijk familie heeft gewoond, vrouwen, bijvrouwen (concubines), eeneuchen, mandarijnen, etc, woonden hier. Bij entree bagage scan, inclusief broekzakken.

Dan door de Verboden Stad, bij iedere stop vertelde de host wat, de gids had de vlag. Bepaalde gedeelte zoals de trap is ook wel bekend uit de film “The Last Emperor”. Verder de Keizerstroon die je gezien moet hebben, dus als een sardientje tussen de drukte in om de foto te kunnen maken, want je er bent er toch, dus gewoon doen en verder door tot je niet verder kunt en over dat gedeelte werd nog wat verteld en tot slot via smal pad langs het water terug naar de bus en langs een Chinese brievenbus, deze kon niet op de foto omdat er een politie auto precies achter stond en dat is de verkeerde plek. Tot slot naar de lunch inbegrepen en vervolgens naar het hotel om de koffers op orde te brengen; 

Om kwart voor vijf een deel van de groep olv de gids Susan naar het “Red Theater” waar we niet op een rij bleken te zetten wat we gezelliger vonden, maar met deze prachtige Kung Fu voorstelling maakt het niets uit, hoe je zit. Wel mocht je er geen foto’s maken ook niet met flits, dat schaad de artiesten, er zijn DVD’s en CD’s te loop na afloop.
Na de show via het hotel naar een Duck Restaurant waar de kok “Donald Duck” de  eend aan snijd en een dame voor doet hoe je “bladerdeeg” vult met de groenten en de eend en opvouwt, etc.

Daarna konden we de vulling zelf doen en dan is het klaar om op te eten.
Tot slot terug naar het hotel.

Dag 5. Zondag 23 September 2018 
Zomerpaleis, Lunch XL & Hoge Snelheidstrein naar Xian

Half zes wekker, half zeven wake up call & ontbijt en acht uur uitcheck en nog tijd om geld te wisselen voor de betaling van de optionele excursies in Beijing en vertrek.

Vanmorgen was er een halve dag excursie naar het Zomerpaleis, het werd een rondje lopen en bij iedere stop vertelde de host wat en was er tijd voor foto’s en als je goed keek zag je een kopie van de Marco Polo brug met zijn bogen, het zijn 17 bogen en nummer negen staat middenin, dus acht aan beide kanten (8 – 1 – 8). Verder bleken de bootjes vandaag wel te varen, dus de wind viel mee, bij zomerpaleis nog een rondje en weer terug. En later met de bus naar de lunch XL bij een Chinees restaurant, warme lunch heerlijk.

Dan naar het station van Beijing met bagage controle, ticketcontrole en paspoortcontrole en stempel op ticket. Nog afscheid van onze gids voor Beijing: Susan, zij heeft goed werkt verricht. Dan verder door naar perron 7 met de koffer. Ruim de tijd om aanboord te gaan, zolang er geen Chinezen voor je gaan want die kunnen dringen, die moeten wel, het is hectisch.

Op het perron is het een chaos, in het trein komt de koffer onder de bank of bovenin in het bagage rek. Onderweg op tijd op het station Xian Bei (Noord), de stad groeit, daarom dit station, de grote koffers in busjes, die gingen daar mee naar het hotel in Xian, stond in de kelder en alleen de handbagage mee in de bus. Kennismaking met de gids Jessica met oranje vlaggetje van Xian dan naar het hotel om in te checken.

Dag 6 Maandag 24 September 2018 
Fietsen, Pagodepark, Xian Museum, kalligrafie & dumpling

Zes uur wekker,zeven uur wake up call en ontbijt, 8.30 u vertrek. Er waren vier personen, Marcel, Jaenette, Heleen en ik fietsten met de mountainbike over de dikke vestingmuur, heen en weer en onderweg foto’s maken, etc. Deze mountainbikes hebben een gewoon zadel. Zo voel je je net een fietskoerier, alleen de rugzak nog, verder had je zicht over het oude en nieuwe gedeelte van Xian..

Na het heen en weer gerij weer terug bij het begin, het was een leuk fietstochtje en vervolgens door naar het Pagodepark met de Kleine Pagode, dan de gong (wensgong), drie keer tegen de enorme bel aan, dan het Xian museum, over de geschiedenis van Xian en  waar je wel uren in kunt vertoeven met een tentoonstelling over de Tang dynastie. Een platte grond met de verschillende dynastieën, tot slotte een Duitse expositie van Boedha’s, etc.

Tot slot nog een cursus kaligrafie, waar je leert de Chinese letters te kalligraferen, de basis kennis, vervolgens een lunch en de moslimwijk en naar het hotel.

’s Avonds is het Dumbling Diner & Show.

Eerst het diner, met allemaal Dumpling hapjes, vooraf soep of een soort bouillon, een flauw soepje met champignons er in. Dan diverse Dumplings, mooncake (van het Moonfestival, / cake / meloen.

Tot slot de spectaculaire show waarbij je geen foto’s mocht maken, het gaat trouwens over het leven ten tijde van de Tang Dynastie, er waren CD/DVD te koop of je kon met de dame in dracht van de Tang Dynastie, op de foto.

Tijdens weg gaan viel er een dame van de andere groep van de trap, mijn reactie om te helpen is goed, ze kon namelijk niet uit eigen beweging of heeft een gekneusde enkel zoals toen in Maleisch Borneo, ook toen bij een trap richting apen.

Terug naar het hotel.

Dag 7 Dinsdag 25 September 2018 
Terracotta Leger / lunch / nachttrein

Half zes wekker, kwart over zes wake up call, half zeven ontbijt, zeven uur koffer voor de deur. Acht uur vertrek en we bezochten eerst de terracotta fabriek waar je kon zien hoe die beelden werden gemaakt inclusief uitleg. + meubels, tapijt en souvernirswinkel, waar je beeldjes, e. d. kunt kopen.

Vervolgens met de bus door naar het terracotta leger, daar eerst de security check (2 x), de entree kaarten weer terug aan Jessica want er moet belasting over worden betaald, wel mocht je er een foto van maken als herinnering, eerst naar Hal 2 (museum), dan hal 4, dan Chinese lunch, tot slot hal 2 met het Terracotta leger. Hal 1 was trouwens het meest intact.
Verder staan er iedere keer van die kleine mannetje met terracotta setjes, waar je voor op moet passen, hebben listige trucs.

Tot slot via koffiehuis lopend naar de bus en richting hotel langs de graftombe van de eerste keizer van het Verenigde China. Bij het hotel afscheid van de buschauffeur die prima werk heeft geleverd.

Flinke fooi verdiend. Hij is een topper.

Om 14:30 u vertrek richting het station, niet te snel want je moest zelf de koffer meenemen. Onderweg een vakantiekennis Fetze van vorig jaar van de rondreis Onvergetelijk Vietnam tegen gekomen, zulke dingen verwacht je niet maar dat gebeurt nu dus wel, dus werd het bijpraten, hij deed ook de groepsrondreis door China, Wuivend Bamboe of die met de Bloesem dat vergeet ik dan te vragen, op het station eerst de bagagecheck, treinkaartje, een pasje dus en door naar wachtruimte en afscheid van onze gids Jessica, die ging niet mee. Vervolgens, het aanboord gaan, dit ging nog al hectisch, de koffers onder het bed of in het bagage rek. Ik deelde een slaapcoupe met onze host Eric, Jaenette en Heleen, de FOX dames, deze willen graag in de bovenste bedden, dus die klimmen graag, dus dat moeten ze zelf weten, de heren onderin, de kaartjes werden andere kaartjes, later nog nudeln gegeten, toen de trein allang reed. Ook dagboek en lezen. De heren sliepen eerder en of ik nu gesnurkt heb weet ik niet dat beweren de dames, die dreigde al water over me heen te doen, hoorde ik ze vanmiddag nog zeggen. Later hoorde ze niets meer, verder over het slapen in de trein, alhoewel ik als een blok in slaap was gevallen, maar comfortabel is anders. Het is geen gewoon bed.

De trein is een soort Chinese Orient Express, geen luxe, maar op Chinese wijze, verder zijn er geen moorden in gebeurd, alleen in de Orient Express, of zijn dat Agatha Christie verhalen?

Dag 8, Woensdag 26 September 2018 
Suzhou

Voor aankomst in Suzhou, originele treinkaart weer terug, om zeven uur aankomst en een hele operatie met koffers en snel uitstappen en via controles kennismaking met onze locale gids vanaf Suzhou tot en met Shanghai, Jeffrey, met Nederlandse vlaggetje.

Vervolgens naar de parkeerplaats waar onze bus staat en kennismaking met onze chauffeur Mr. Tang. Na 40 minuten bij ons hotel, ontbijten en Eric en Jeffrey zorgen voor de incheck. Na het, of tijdens het ontbijt kreeg je de sleutels van de kamer en kon je je opknappen.

Om half elf beneden, eerst brachten we een bezoek aan de oude zijdefabriek, de nieuwe staat buiten het centrum en de oude is een museum waar Eric als kenner vertelde in fases over de ontwikkeling. In het museum staan oude weefgetouwen, en waar eerst de coconnen worden uitgezocht en naar volgende fase. Ook hoe een verwerkte cocon wijd wordt getrokken en een aantal waaronder ik het zelf doen en daarvoor hoef je niet uit de textiel wereld te hebben gewerkt, zoals textielmachines, die waren voor mijn tijd. Dan de winkel met dekbedden, kussens, hoezen, lakens, kleding en tot slot. Dames – en herenkleding, sjaaltjes, etc. Daar was zeker een blouse voor mij bij.

Vervolgens een klassiek straatje en een Chinese lunch.

Vanmiddag een bezoek aan de Tuin van de Nederige Administrateur met uitleg door host op de diverse plaatsen en leuke fotoshoots en tot slot de verschillende soorten bonsai bomen weer terug naar de bus en naar hotel en vrij.

Je kon zelf ergens avondeten, of KFC of Chinees of nudeln.

In het hotel meisjes met mooie dracht, net prinsesjes of engeltjes, een foto van gemaakt, eerst gevraagd.

Dag 9, Donderdag 27 September 2018 
Hangzou, lunch, Hangzhou, Enduring Memorisch of Hangzou

5.45 u wekker, 6:30 u wake up call, 7.15 u koffer voor de deur, 8:00 uur vertrek

Koffie / thee stop bij Starbucks en vervolgens de Hangzou medicijn fabriek, waar je ziet hoe medicijnen worden gemaakt.

Verder nog over merknamen van auto’s die veranderen, die mogen ze niet gebruiken, zoals: Rover – Rower (wapenschild) en Hayer wordt Haier.

De munteenheid Yuan komt van de Mongoolse dynastie (Djengis Kahn en Kublay Kahn) 

Om de bocht stoppen we en uitstappen, Chinese moppen Westlake meer dan 6 km. Dong geblokkeerd en 2 meter diep, niet zwemmen, de gebroken brug.

In Hangzou een prachtige boottocht over de Westlake, met wat regen aan het einde, dus geen fietstocht te glad en vervolgens inchecken in het hotel.

Zes uur vertrek, eerst diner bij KFC / Starbucks / Chinees, daarna volgt er een spectaculaire show op het water, Enduring Memorisch of Hangzou, met interessante optredens en spectaculaire effecten op het Westlake meer en er staat een podium onder water, een makkelijk inklapbare tribune aan de wal. Tijdens de voorstelling was het wat rumoerig op de tribune van lui boven of achter ons. Foto’s mocht je maken, zonder flits. Na afloop volgt er een luid applaus, staand, het trekt altijd volle zalen en in het winterseizoen zijn er geen optredens, water te koud. Balletmeisjes zijn van Russiche origine, omdat ze in China niet voor het oprapen zijn.

Tot slot terug naar het hotel en naar bed.

Dag 10, Vrijdag 28 September 2018
Theeplantage, tempel, Wuzhen

5.45 u wekker, 6.30 u Wake up call, 7.15 u koffer voor de deur en ontbijt, 8.00 u vertrek

Eerst wat over het politieke systeem, de Chinezen willen stabiliteit, een één kind politiek en nu mogen er zelfs twee anders zouden er alleen meisjes over blijven, terwijl er ook jongetjes bij horen te zijn, verder is er geen sociale media, zoals Facebook. Verder dat ze Taiwan zien als afvallige provincie, Nationalistische China met hoofdstad Taipé waar de Kwo Min Tang het voor het zeggen heeft.
Adrian van de bar in China en Jac boten thee, dat is bij plantage met uitleg en producten kopen, etc. Vervolgens lopend naar de tempel en ticket en hier boeddha’s in verschillende grote, een lachende boeddha, etc. Verder dat een Re Li een Indiase berg is. Dan weer klooster, met boeddha beelden en zo naar volgende tempel en tot slot het rijkste klooster waarin veel monniken in 72 hallen.

Lunchpauze in Pizzahut.

Op naar het museum met batik artikelen en een passepartout.

Vervolgens vrije tijd, in oost in zeven minuten naar west, eerst naar lobby met paspoort en met golfkarretjes naar de receptie om in te checken en naar kamer met twee hemelbedden en opknappen, 
Mijn kamer is op de eerste verdieping naast de trap, dus dat kan niet missen, dus je bent snel beneden als de groep ergens heen gaat.

(Verder is de avondexcursie door de kanalen Y. 735,-). Kapper of buurt kapper verschilt met die eerste is, het is de kapper zonder scharen en hippe kapper is a – symetrisch. Wassen – knippen – wassen.

Massa slenteren in de straat is verdwenen, wij liepen door Wuszen met uitleg en bij een bekend restaurant van de host gingen we eten en aangezien Hollanders de boel verbouwen als ze bij elkaar willen zitten gebeurd dat ook en omdat het gezellig is. Daarna weer terug naar het hotel lopen door de mooi verlichte kanalen naar het hotel en op kamer met de twee hemels, het dagboek bijwerken en naar bed.

Dag 11, Zaterdag 29 September 2018
Oost Wuszen en naar Shanghai

5:45 u wekker, 6:30 u wake op call, 7:00 u koffer voor de deur en ontbijt, 8:00 uur vertrek
Dit zonder de gezellige dames Jaenette en Heleen, de FOX dames, hun vakantie liep niet verder dan Wuszen, het laatste stukje naar Shanghai mochten ze er niet bij zijn ze waren weer nodig bij FOX, waar ze weer uitgerust op hun werk aankomen.

Verder wil niemand het meer over het Western Restaurant in Wuszen hebben “slechte” bediening of taal communicatie verliep niet goed en een rekening voor de hele tafel en dat is niet de bedoeling, per persoon of per stel, de stadswandeling in Wuszen gisteren avond was heel mooi verlicht.

Eerst een wandeling door Oost Wuszen, een vissersdorp en met handwerkbedrijven en vervolgens op een gegeven moment onderweg en nog ergens een file door een ongeval en die opstopping duurde nog wel even en op een gegeven moment kon je toch de benen strekken en later gaf de chauffeur nog een rondje drinken, iedereen mocht een flesje pakken en dat kostte niets. Op een gegeven moment toch door en waar dat ongeluk was gebeurd is zand gestrooid zodat het niet glad werd, want er lag wel olie.

Later via poort in Shanghai, het Rotterdam van China en verder zijn er drie opmerkelijk torens: Shanghai Tower, TV Tower & Pearl Oriëntal Tower, verder de Bunt . een boedistische kathedraal en park, een metro, een hoge snelheidslijn (Maglev), (zweeftrein), etc. Het ligt aan de Yangtse Rivier, verder heeft het een formule één race, en een ATP tennistoernooi. De stad organiseerde WORLDEXPO 2010.

Verder nog een aantal musea: Shanghai Museum, Pearl Oriental Museum en lunch in de oude stad, verder Wantu Rivier is zijrivier Mangrongs groen zone, Inchecken in laatste hotel en opknappen en ’s avonds diner in een restaurant in Shanghai en vervolgens Bunt by Night en op de torens “I love Shanghai” en in Shanghai Tower bij begin ook de security en boven uitzicht over Shanghai en de foto’s, want ook hier mogen ze wat verdienen, foto’s met achtergrond van The Bunt of de drie torens of andere gebouwen by night net of je het zelf beleefd als je er naar kijkt.

De liggende boeddha zou trouwens op  internet te downloaden zijn, want daar mocht je geen foto van maken..

In de bus naar het hotel nog wat excursies voor morgen, zoals Maglev Trein, De Blint (cruiseboot), lunch en acrobatenshow.

Dag 11, Zondag 30 September 2018
Maglev, cruise, lunch & acrobatenshow in Shanghai


6:00 wekker, 7:00 u wake up call en opstaan, 8.30 u vertrek

Na het ontbijt gingen we naar de Maglev zweeftrein, vooraf waren er voor onze groep plekken gereserveerd. Eerst de veiligheidscontrole, ticketcontrole, etc. Vervolgens een rit heen en weer met de Maglev trein en zie je zowel van de voorkant als achterkant en zijkanten alles aan je voorbij trekken. Dan een korte pauze om wat te drinken en de cruise over de Yangste Rivier met uitleg, met uitzicht over de torens en neer gebouwen van beide kanten en tot slot terug naar het hotel en een aantal naar Shanghai Museum om de drukte van morgen te ontlopen.

Even ontspannen in het hotel en om half zes en eerst eten en vervolgens ging de groep waaronder ik naar de Acrobaten Show, voor de acrobatiek, zeer interessant met een vleugje geschiedenis, prima. Voor een aantal reisgenoten iets wat ze ook al in het Shanghai Museum hadden gezien, maar in het theater met acrobaten. Deze oefeningen zijn dus: “”Don’t try this at home”.

Dag 12, Maandag 1 Oktober 2018
Vrij (Metro rit, een soort puzzel/ met tempel en park)

Na het ontbijt kon je jezelf in het feestgedruis storten, want het is een nationale feestdag op deze 1 oktober.

Je kon gaan wandelen, je kon een taxi nemen of met de metro gaan, dat laatste is al een avontuur op zich en zeker met het kaartje en Engels spreekt het personeel niet altijd even goed, mijn route ging naar de tempel, inclusief park overstappen East Nanjing Road en naar tempel bij park. Het park kun je relaxen of er is muziek en een clown die balonnen opblaast voor kinderen.
Verder is er een steenmassa en Thais restaurant Thai Gallery, waar de menukaart zo wel in het Chinees als in het Engels is en de bediening hier spreekt ook Engels. Vervolgens nog de tempel bezocht en weer relaxen in het park en op een gegeven moment weer terug met de metro met handleiding, terug geen overstap niet bij East Nanjing Road maar bij Century Park en dan heb je twee mogelijkheden, de korte kant of de lange kant, de korte kant dus.

Toen kwam het toch weer uit op de plaats waar het begon, Hailun Road, maar in het donker en zie dan de weg terug naar het hotel te vinden, dat wordt dan lastig. Dus maar vragen dat werd aan  in Chinese, ik had wel visitekaartje van hotel waar het moest zijn, zij tikt het adres in op het Google Earth achtig programma op haar smarthphone en zo wijst ze de weg naar het hotel. Daar heb ik haar netjes bedankt in het Engels, want die taal kent ze ook wel. Het is een vriendelijke dame. Ik was wel veel later terug dan zes uur, dus ze waren niet meer in de lobby.

Dan maar naar de kamer en zelf maar wat doen en de belevenissen van de dag bijwerken.

Dag 13, Dinsdag 2 Oktober 2018
Terugreis met overstap in Wenen


5.00 u wekker en opstaan, 5.30 u wake up call, 6.15 u in lobby met koffer

Vertrek naar de luchthaven met ontbijtpakket van het hotel en mijn fooi voor de host Eric in een envelop omdat er gisteren niets van is gekomen, omdat ik later terug was.
We gingen met dezelfde bus naar de luchthaven, op tijd gearriveerd en afscheid van onze chauffeur Mr. Tang die goed werk heeft verricht en onze gids Jeffrey liep mee ook via bagage controle, onze bagage dus en tot het paspoort controle en de terugkaart, hier bedanken we hem en hij is welkom in Nederland. Zou hij ook zeker doen. Na de paspoortcontrole komt nog de handbagage controle, geen vloeistoffen en geen volle waterflesjes. Metalen voorwerpen, mobiel, riem en inhoud van je broekzakken in het bakje. Dit alles door de scanner. Ook ging je zelf door de scanner.

Dan door naar D75 en hier kon je eten of drinken kopen en nog veel meer snuisteren om van je Yuans af te komen maar in Burma of Laos zouden ze er ook raad mee weten mocht je er ooit komen. Na de souvernirs en nog een shirt precies de juiste maat volgde het boarden om 9:30 u in het vliegtuig zat ik naast de twee Achterhoekers (Groenlo) aan het gangpad. Onze host reisde ook met dezelfde maatschappij Austrian Airlines en zelfde vlucht terug in de Economy Class, hij zat helemaal achterin, in de lucht kreeg iedereen een snack (Cloud Hoppers). Quadrotty snack.

Wat later drinken en nog een lunch, een keuze menu: Chinese kip met rijst of karbonade met patat, voor mij dus keuze nummer één, dan eerst de benen strekken en dat hoort er zo bij voor een goede doorbloeding. Over China / Mongolië / Rusland / Wit – Rusland / Polen / Tsjechië naar Oostenrijk naar Wenen voor de landing op de luchthaven van Wenen. Verder onderweg in het vliegtuig ook Chinezen die zijn veel in beweging, dus goed mee doen want bewegen is goed. Het is ook leuk. Al met al een leuke eerste deel van de vliegreis van Shanghai naar Wenen, de vliegtijd lijkt korter omdat je met de tijd mee gaat, dus je hoeft niet te slapen aan boord zoals met de heenreis op de lange vlucht.

Mooi uitzicht over Wenen vlak voor landing en de landing was op tijd en verliep vlekkeloos, alle handbagage bij elkaar en van boord en door sluis naar transfer en toch weer paspoortcontrole en handbagage controlenaar Gate F03 met Airbus OS 375 van Austrian Airlines om 16.50 u boarden.

De groep van de rondreis zat bij elkaar en op de rij voor mij zaten de Club van Lange Mensen, die eigenlijk te lang zijn voor de Economy Class, maar dat ze te lang zijn is hun handicap en dan zitten degene er achter als een sardientje althans zo voelt het.

In de lucht een snack “Bobby”, verder was er een zuidwestenwind en 16 graden buiten en na een korte vlucht om 21:10 u landing op de luchthaven Schiphol en offloaden, alle handbagage bij elkaar en door sluis en paspoortcontrole naar Bagage Hall en wachten op bagage, eerst kwam die van een andere vlucht en dan die van onze vlucht. Als we alles hebben namen we afscheid van elkaar en gezellige groep viel uit elkaar, ze gingen ieders hun eigen weg naar huis. Ik moest eerst zoeken hoe dat zat met de Schiphol Travel Taxi en dat is al een puzzel op zich, het had ook prima met de trein gekund, qua tijd zat het goed en hij ging rechtstreeks en dan de bus. Al met al toch thuis gekomen en einde van een onvergetelijke rondreis waar je op terug kunt kijken met een hele gezellige groep en een prima host en zeker ook de locale gidsen en de locale chauffeurs.

Peter Freerkstra