Vakantie Shanghai

Shanghai is de stad met bijna de helft van 's werelds hoogste wolkenkrabbers. Een krioelende mierenhoop met ruim 25 miljoen bewoners. De aantrekkingskracht is sterker dan de magneet waarop de supersonische Maglev trein zweeft. Deze trein verbindt de luchthaven met het nieuwe flitsende financiële stadshart Pudong.

De stad vormt de toegangspoort tot de Yangtzee rivier en de haven speelde door de eeuwen een belangrijke rol in de ontwikkeling. In de 19e eeuw gaven de Chinezen uit financiële nood concessies, stukken grond, aan de Britten, Fransen en Amerikanen. Dat vormde het vliegwiel voor de ontwikkeling van Shanghai tot één van de grootste financiële centra ter wereld. Langs de rivieroevers verrees The Bund met prachtige koloniale art deco en neoklassieke panden en bankgebouwen.

Ook de handel in opium, zijde en thee was zeer lucratief voor de steeds rijkere elite. De Fransen richten hun concessie zo in dat ze zich meer thuis voelden in het verre China. De Franse wijk wordt ook wel het Parijs van het oosten genoemd. De gewone Chinees profiteerde amper van deze vooruitgang. Uitbuiting en verslaving was een alledaags verschijnsel. Met de opkomst van het communisme werden veel misstanden zoals opiumverslaving aangepakt en verloor de stad haar allure. De ontwikkeling van Pudong, een moerassig landbouwgebied aan de overzijde van de Huangpu rivier was de start van een ongekende revival.

The Bund
Waar te beginnen in deze futuristische metropool? Waarom niet op The Bund? Vanaf deze rivierboulevard kijk je enerzijds uit over de machtige skyline van Pudong en anderzijds de koloniale gebouwen die de stad een vleug van charme en romantiek geven. Tegen de avond flaneren de inwoners langs de sfeervolle oevers van de rivier. Een aanrader is een boottocht over de Huangpu rivier met enerzijds de klassieke gebouwen langs The Bund die nietig lijken bij het zien van de door neonreclames felverlichte wolkenkrabbers van Pudong. Ook bij ochtendgloren is het uitzicht hier magistraal terwijl je de locals hier getrouw aan gymnastiek ziet doen en stijldansen.

In Pudong is alles groot en hoog met megatorens als het Shanghai World Financial Center, de spiraalvormige Shanghai Tower en de Jin Mao Toren. Zelfs vanaf honderden meters hoogte kijk je tegen wolkenkrabbers aan en het stadszicht riekt tot de horizon.

Shoppen, de tram en actrobatiek
Nanking Road is de bekende, eindeloos lange en super brede winkelstraat van Shanghai. Net als de The Bund zie je hier Chinezen rijen dik shoppen of zoeken naar vertier. Alleen het zicht van zoveel mensen is al indrukwekkend; je gaat hier geheel anoniem op in de menigte.

In het deels nog intacte oude stadshart combineren veel bezoekers de bazaar met een stop in het klassieke Huxintin theehuis en de weelderig Yuyuan Gardens. De Jaden Boeddha Tempel is één van de weinige boeddhatempels van Shanghai waar de monniken actief zijn. Met in één van de tempels het beeld van een zittende, geheel uit jade uitgehouwen Boeddha. Het Shanghai Museum op het Plein voor het Volk herbergt vele culturele schatten en is bijzonder populair bij een breed publiek.

Echt FOX

Bewonder de acrobatische kunsten tijdens een spectaculaire voorstelling!

In het centrum rijdt een gezellig trammetje en om de explosieve bevolkingstoename het hoofd te bieden is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in nieuwe metrolijnen. Grappig dat nog niet alle oude (slechte) gewoonten hier zijn afgeleerd. Zo zie je bij de ingang van het metrostation 'verboden om op de grond te spugen'-borden.

China en acrobatiek kennen een lange en prestigieuze geschiedenis die wel 2.000 jaar oud is. Een traditie die nog springlevend is. Op de circusscholen worden jonge kinderen wel tien jaar lang gedrild. Het resultaat is ernaar; een acrobatenshow tussen de gillende Chinezen met hoog aangeschreven evenwichtskunstenaars en artiesten die rug brekende toeren uithalen, is een meer dan bijzondere ervaring.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen