Vakantie Suzhou

Suzhou is een historische stad die al in de viertiende eeuw floreerde door de productie van zijde. Het was bovendien een populair toevluchtsoord voor de welgestelde Chinezen. Adel, hoge ambtenaren, geleerden en schilders bouwden hier prachtige huizen met nog mooiere tuinen langs groen omzoomde lanen.

Volgens de overleveringen woonden hier de mooiste Chinese vrouwen. Of zij zich nu voor de komst van de rijke Chinezen vestigden of erna, dat is niet helemaal duidelijk en dat laten we voor het gemak maar even in het midden. De bewoners showden niet alleen hun mooie vrouwen, maar ook prachtig aangelegde kleur- en waterrijke tuinen waarvan een tiental nu zelfs op UNESCO's Werelderfgoedlijst staat.

De oude binnenstad is ook al zo bijzonder. Vooral de sierlijke bruggen, delen van de oude stadsmuur, eeuwenoude tempels en pagodes en een uitgebreide kanalennetwerk vallen op. De bruggen hebben allemaal een knik. De bijgelovige Chinezen menen dat de slechtheid alleen vooruit kan springen en door de knik valt het onheil in het water.

Ooit maakte het kanalenstelsel deel uit van het Grote Kanaal, een kanalenstelsel van maar liefst 1.800 kilometer dat de steden Beijing en Hangzhou verbond. Dit kanalenstelsel met allerlei aftakkingen is -net als de Grote Muur- allang in verval geraakt, maar delen ervan zijn nog steeds toegankelijk. In Suzhou varen nu gondels door het oude centrum rondleiden. Varen, wandelen, fietsen of je met de riksja rond laten fietsen in het centrum; het is hier allemaal mogelijk.

De stad is dus groot geworden door de zijde. Een bezoek aan een zijdemuseum is erg interessant. Het hele proces van zijde maken wordt getoond. Je ziet duizenden rupsen de witte moerbeibladeren eten, hoe het zijdedraad van de cocon wordt gewikkeld en uiteraard de weefgetouwen die de kostbare zijde stoffen weven

Wil je chique winkelen? Ga dan naar Guanqian Jie. Dit is de meest populaire winkelstraat met volop neonreclame en dure merkwinkels. Het moderne Suzhou met een skyline vol wolkenkrabbers is indrukwekkend, maar dat is tegenwoordig elke miljoenenstad in China.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen