Vakantie Xi'an

Het centraal in China gelegen Xi-an is natuurlijk bekend om de omringende vlaktes met de graftombes. De begraafplaats van keizer Qin met zijn wereldberoemde Terracottaleger is de bekendste. De stad zelf is van keizerlijk bloed en het was eeuwenlang de oosterse eindhalte van de zijderoute. Handelaren brachten vreemde godsdiensten met zich mee zoals de islam, het christendom en het boeddhisme. In Xi-an zetelden roemruchtige keizers en lange tijd was de ommuurde stad het politieke hart van China.

Binnen de stadsmuren zijn de Trommel- en Kloktoren een mooi oriëntatiepunt om het centrum te verkennen. De Kloktoren staat pontificaal in het centrum terwijl de Trommeltoren in de islamitische wijk ligt met haar nauwe straatjes en steegjes. Maak hier een culinaire stop voor bijvoorbeeld een heerlijk malse lamspies. Vervolg dan je weg naar de indrukwekkende Grote en Kleine Wilde Ganzen Pagode die dateren uit de 7e en 8e eeuw na Chr.

Imponerend Terracotta Leger

De 6.000 manshoge stenen soldaten hebben allemaal een ander gezicht en haardracht

Het Terracottaleger
Na de Grote Muur en Het Plein van de Hemelse Vrede is het Terracottaleger met stip dé culturele bezienswaardigheid van China. De ondergrondse wereld van keizer Qin, de eerste die China bijeenbracht, was meer dan 2.000 jaar goed bewaard gebleven. Qin was de opdrachtgever van enorm grote bouwkundige projecten zoals de Chinese Muur. Zijn mausoleum bleef een goed bewaard geheim totdat in 1974 boeren bij het graven naar water stuitten op een hoofd van een terracottasoldaat. Op het terrein is nu een museum waar in verschillende hallen het leger met soldaten, strijdwagens en de hele entourage is tentoongesteld.

De graftombe zelf ligt enkele kilometers verderop en de archeologische site is nog steeds maar voor een deel blootgelegd. Zo ligt het centrale bronzen paleis nog verborgen onder de grond. Niet verwonderlijk, het complex is enorm. Wel 700.000 arbeiders werkten 36 jaar lang aan de realisatie ervan. Dit geheim kon zo lang bewaard blijven, omdat alle arbeiders die het geheim van het graf kenden, levend ingemetseld en begraven werden. Ook nam de keizer zijn harem mee als gezelschap. En uiteraard een heel leger van 8.000 unieke krijgers voorzien van wapens en strijdwagens om hem te beschermen tegen indringers.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen