Colombia informatie

Landeninformatie Colombia

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Met ongeveer 47,6 miljoen inwoners behoort Colombia tot een van de landen met de meeste inwoners van Zuid Amerika. De regio’s van het land verschillen, met betrekking tot bevolkingsdichtheid, erg van elkaar. Deze verschillen zijn ontstaan door de massale trek naar steden, die nog altijd voortduurt. Ongeveer 35 procent van de totale bevolking woont in een van de vier grootste steden: Bogotá, Medellín, Cali en Barranquilla.
In Colombia wonen verschillende bevolkingsgroepen; mestizo (58%), Europese afkomst (20%), mulatto (14%), Afrikaanse afkomst (4%) en Amerikaanse indianen (4%).

Latijns- Amerika in het algemeen staat al bekend om een gastvrije en vriendelijke bevolking maar zeker de vrolijke en vriendelijke Colombiaanse bevolking zal u nog lang bijblijven.


Cultuur

De Colombiaanse cultuur is een unieke combinatie, de bevolking bestaat uit een mengeling van Afrikaanse, Europese en Zuid-Amerikaanse invloeden. Oorspronkelijk werd Colombia bewoond door een Indiaanse bevolking maar in de 16de eeuw, tijdens de Spaanse veroveringen, is Colombia in handen van de Spanjaarden gevallen. Tot de dag van vandaag zijn de Spaanse invloeden nog goed te voelen in de hedendaagse cultuur. Niet alleen in de Spaanse taal maar ook in de samenstelling van de bevolking.

Familie en genieten van het leven staan centraal bij de Colombiaanse bevolking. Daarnaast worden feestelijke gelegenheden volop gevierd, zoals verjaardagen en feestdagen. U moet er ook niet raar van opkijken dat bijna elk dorp of stad zijn eigen feestdag heeft. Vaak worden deze feesten georganiseerd ter ere van een lokaal product of gebruik. Muziek en dans wordt erg belangrijk gevonden in Colombia. De bekendste Colombiaanse muziekstijl is de Cumbia, Spaanse muziek gemengd met Afrikaanse invloeden. De dans die op deze muziek wordt uitgevoerd is de voorloper van de populaire salsa en heeft tevens de status van nationale dans in Colombia. Colombia kent een rijke culturele geschiedenis waaruit diverse monumenten en bezienswaardigheden zijn ontstaan. Vele hiervan staan op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. De belangrijkste godsdienst in Colombia is het Rooms-katholieke geloof.


Flora en Fauna

Colombia kent een prachtige flora en fauna en het landschap hier behoort tot de meest gevarieerde van Zuid Amerika. Mangroves en palmbomen zijn volop te vinden langs de Caribische kust. Grote delen van het land zijn met tropisch regenwoud bedekt en hier is de mooiste plantengroei te bewonderen. Rubberplanten, vanillestruiken en walnootbomen zijn een kleine greep uit de grote schat van bomen en planten die in Colombia te vinden zijn. Met een beetje geluk ziet u tijdens uw reis een poema, gordeldier en verschillende soorten apen! Vroeger waren ook krokodillen volop te vinden in Colombia, maar die zijn helaas door de jacht steeds zeldzamer geworden. Slangen, condors en toekans zijn wel nog volop te vinden.

De bovenloop van de rivier de Magdalena is grotendeels begroeid door savanne, dit gebied heet Los Llanos. Ongeveer veertig procent van het land bestaat uit regenwoudgebied van de Amazone. Dit deel is het dunst bevolkte gedeelte van het land waardoor de natuur rustig zijn gang kan gaan. In dit gebied wonen wel nog indianen die nog een traditionele manier van leven hebben. Colombia is mede dankzij deze rijkdom aan flora en fauna een van de grootste bloemen-, koffie- en fruitexporteurs ter wereld.


Geografie

Colombia ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika en grenst aan de landen Brazilië, Venezuela, Ecuador, Panama en Peru. Colombia is ongeveer 28 keer zo groot als Nederland. In grote lijnen is Colombia in vijf regio’s in te delen:
Het bergachtige Andes gebergte
Het Caribische kustgebied
De Pacifische kust
De vlaktes van de Orinoco
Het oerwoud van de Amazone
In het Andes gebergte bevinden zich de grootste steden van het land; Bogotá, Medellin en Cali. Het is dan ook niet vreemd dat in dit gedeelte van het land de meeste inwoners zijn gevestigd.

Geschiedenis

Colombia kent een nogal onrustige en roerige geschiedenis. Tot 1810 was het land een kolonie van Spanje, maar in dat jaar verklaarde Colombia zich onafhankelijk. Pas in 1820 was er te spreken van een echte onafhankelijkheid. Simon Bolivar werd de eerste president van Colombia. Het land bestond toen nog uit het huidige Colombia en (delen van) Ecuador, Venezuela en Panama. Mede als gevolg van de slechte economische situatie ontstonden er conflicten tussen de conservatieve regerende politieke partij en de liberale partij. Hierdoor zijn er verschillende guerrillabewegingen ontstaan die zich verzetten tegen de regering. In een poging om de politieke strijd te stoppen is er in 1958 afgesproken om het bestuur van het land af te wisselen tussen de twee grote politieke partijen van de conservatieven en de liberalen. Doordat dit niet tot een wezenlijke vermindering van het geweld leidde en velen zich door de afspraak uitgesloten voelden van het democratische proces duurde deze periode tot 1974. De huidige politieke situatie is in de loop der jaren iets stabieler geworden, wel woedt de drugsstrijd nog steeds in sommige delen van Colombia. Toch bent u op de meeste plaatsen in Colombia als toerist zeer veilig en u wordt altijd met open armen ontvangen!

Klimaat

Colombia ligt dicht bij de evenaar waardoor de temperatuur het hele jaar door constant is en alleen afhankelijk is van de hoogteverschillen van het land. In het oosten heerst er een savanneklimaat. In het Andes gebergte is de temperatuur veel koeler in vergelijking met de lager gelegen gebieden van Colombia. Colombia kent geen echte seizoenen, maar is eerder gebonden aan regen en droge seizoenen. In het noorden, aan de Caribische kust, is het droge seizoen van december tot maart. In het zuiden is het droge seizoen juist in juni en juli. Aan de kust van de Grote Oceaan kan er het hele jaar door een bui vallen.

Politiek/economie

Hoewel de industrie aan het groeien is blijft de agrarische sector de grootste economische sector van Colombia. De belangrijkste (legale) export producten van Colombia zijn koffie, olie, fruit en bloemen. Na Brazilië is Colombia de grootste exporteur van koffie. De koffieplantages liggen op bergvlaktes op hoogtes tussen 914 en 1828 meter hoogte. Daarnaast zijn ook linoleum, bananen en goud belangrijke export producten. Naast de bovengenoemde producten voeren ook de handel en export van illegale producten de boventoon.