Colombia informatie

Landeninformatie Colombia

Wie door de zonovergoten straten van Bogota loopt, zal moeite hebben om dit beeld te plaatsen binnen de turbulente geschiedenis van Colombia. Na jaren van chaos door burgeroorlogen en drugsbendes, is Colombia veranderd in een geliefde vakantiebestemming. Ontdek de betoverende landschappen en inspirerende steden van dit Zuid-Amerikaanse prachtland.

Bevolking, taal en cultuur

In Colombia wonen zo’n 50 miljoen mensen. Etnisch gezien is nog zo’n 3 tot 4 procent van de bevolking een afstammeling van de inheemse Colombianen. De overgrote meerderheid van de bevolking stamt volledig of gedeeltelijk af van de Spaanse kolonisten die zich in de zestiende eeuw in het land vestigden. Daarnaast zijn er nog afstammelingen van de Afrikaanse tot slaaf gemaakten die door de Spanjaarden naar Zuid-Amerika werden gebracht. Zo’n 10 procent van de bevolking behoort tot deze groep.

Colombia is niet alleen op etnisch gebied een smeltkroes. Ook de cultuur van het land weerspiegelt de invloeden van de verschillende volkeren die het gebied bewonen. Het land kent een groot aantal culturele festivals en feestdagen, waarbij de verschillende achtergronden van de Colombiaanse bevolking regelmatig benadrukt worden. De verschillende carnavals die het hele jaar door gevierd worden, vormen kleurrijke hoogtepunten. 

Muziek is een onmisbaar ingrediënt tijdens deze festiviteiten, maar ook daarbuiten. De bekendste Colombiaanse muziekstijl is cumbia, een genre dat beïnvloed is door Afrikaanse culturen. Trommels, trombones, gitaren, maracas en de kuisi, een typisch Colombiaanse fluit, worden voornamelijk gebruikt. Andere populaire muziekvormen in Colombia zijn llanera, een muziekstijl waarbij vooral de harp en gitaar worden gebruikt, en vallenato, een type volksmuziek met een accordeon.

Spaanse invloeden zijn duidelijk aanwezig in de cultuur van Colombia. Nog altijd driekwart van de Colombianen is bijvoorbeeld aanhanger van het katholicisme, een religie die door de Spanjaarden werd geïntroduceerd. Van de koloniale architectuur in het centrum van Bogota tot de liefde voor Spaanse gerechten en dranken. Ook de officiële taal van het land is nog altijd Spaans.

Natuur

Een Caribische kustlijn, de pieken van de Andes, een heuse woestijn én de jungle van het Amazonegebied: Colombia heeft een bijzondere combinatie van natuurlijke landschappen. Het Zuid-Amerikaanse land heeft meer dan 50 nationale parken en natuurreservaten, die symbool staan voor de enorme diversiteit van de Colombiaanse natuur. 

Nationaal park Tayrona, gelegen aan de noordelijke kust van Colombia, is een van de populairste natuurparken in het land. Hier liggen de mooiste natuurgebieden van het land vlak naast elkaar: strand, bergen en regenwoud. De paradijselijke regio aan de Caribische kust bestaat uit stranden met metershoge palmbomen en een tropisch woud vol apen, vogels, hagedissen en leguanen. 

Terwijl de Colombiaanse kustlijn water in overvloed heeft, ziet het landschap er heel anders uit in de Tatacoa-woestijn. Dit droge natuurgebied bestaat uit fascinerende rotsformaties en stoffige, rode valleien. Niet alleen is dit een mooie plek voor een wandeling, het is ’s nachts ook de perfecte plek om sterren te kijken. Omdat het gebied onbewoond is, is er geen lichtvervuiling – de sterrenhemel zag er waarschijnlijk nog nooit zo helder uit!

Het Andesgebergte is het deel van Colombia waar de meeste mensen wonen en waar de grote steden liggen. Daarnaast is het ook een van de aantrekkelijkste natuurgebieden van het land. De dramatische bergen en idyllische valleien hebben een grote variatie aan plant- en diersoorten. Verschillende types bossen groeien, afhankelijk van de hoogte, in dit gebied.

Geschiedenis, economie en politiek

Zo’n tienduizend jaar geleden leefden er al mensen in het gebied dat wij nu Colombia noemen. De eerste permanente dorpen in de regio stammen uit ongeveer 2.000 v.Chr. en werden gesticht door inheemse stammen. Grofweg zijn deze stammen in te delen in drie grote groepen: de Quimbaya, de Chibchas en de Kalina. Daarbinnen waren er nog honderden kleine stammen die eigen dialecten spraken. De meest georganiseerde inheemse stammen waren de Muisca en de Taironas, die allebei bij het Chibcha-volk horen.

In de vroege zestiende eeuw begonnen de Spanjaarden een groot deel van Zuid-Amerika, waaronder Colombia, te koloniseren. De Spaanse kolonisten waren opzoek naar El Dorado, een mythisch goudland waar de koning letterlijke baadde in rijkdom. Beginnend vanuit de kust, veroverden de Spanjaarden steeds meer land en stichtten zij kolonies. De tijd die hierop volgde, wordt gekenmerkt door verwoesting van het inheemse cultuurgoed, gedwongen introductie van Spaanse gebruiken en het invoeren van slavernij. 

Vanaf 1717 hoorde Colombia bij het Onderkoninkrijk Nieuw-Granada, dat grofweg overeenkwam met het huidige Colombia, Ecuador, Venezuela en Panama. In 1810 verklaarde Colombia zich echter onafhankelijk. Na een onafhankelijkheidsstrijd van enkele jaren, werd het Onderkoninkrijk Nieuw-Granada onafhankelijk onder de naam Groot-Colombia. In 1830 werden Ecuador en Venezuela onafhankelijke staten, en in 1903 volgde Panama.

De twintigste eeuw begon in Colombia met een oorlog tussen de conservatieve regering en liberale opstandelingen. De eeuw zou er niet vrediger op worden. In 1948 werd de liberale presidentskandidaat vermoord, waarna een grote volksopstand plaatsvond. Vele duizenden burgers stierven en meer dan een miljoen mensen vluchtten naar Venezuela. In de jaren vijftig leidde generaal Pinilla een militaire dictatuur in Colombia en in de jaren zestig brak de Colombiaanse burgeroorlog uit.

Paramilitaire rechtse groepen en linkse guerrillastrijders bevochten elkaar en de regering. Ook werd Colombia het epicentrum van de opkomende cocaïnehandel. Drugsbaronnen zoals Pablo Escobar werden machtige spelers in het land en gebruikten hun inkomsten om nog meer olie op het vuur van de burgeroorlog te gieten. 

Sinds de eenentwintigste eeuw is de situatie in het land steeds stabieler geworden. Juan Manuel Santos, president van Colombia van 2010 tot 2018, ontving in 2016 zelfs de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage aan de verbeterde situatie in het land. 

Colombia is een presidentiële republiek en is een van de oudste democratieën van Zuid-Amerika. De economie van het land rust grotendeels op exportproducten als aardolie, koffie, kolen en bananen, hoewel de illegale drugshandel ook nog steeds een groot aandeel heeft in de landelijke economie. De toeristenindustrie is bovendien een sterk groeiende economische factor voor het land. Hoewel in 1990 nog 65 procent van de bevolking in armoede leefde, was dit cijfer in 2015 gedaald tot 24 procent.

Klimaat

Colombia ligt vrijwel op de evenaar en heeft voor het grootste deel een tropisch klimaat, wat betekent dat de temperatuur het hele jaar door niet veel verandert. Omdat het land grote hoogteverschillen kent, is er echter wel een verschil in temperatuur afhankelijk van de regio. Aan de Caribische kust ligt de gemiddelde temperatuur bijvoorbeeld rond de 30 °C. In het hooggebergte van de Andes kan de gemiddelde temperatuur juist rond het vriespunt liggen. In hoofdstad Bogota, dat op ruim 2.600 meter hoogte ligt, is de gemiddelde maximumtemperatuur het hele jaar door zo’n 20 °C. 

Colombia kent niet vier seizoenen, zoals we dat in Europa gewend zijn. Over het algemeen wordt het weer ingedeeld in twee distinctieve seizoenen: een regenseizoen en een droog seizoen. Wanneer het regenseizoen en het droge seizoen elkaar afwisselen, hangt af van de locatie. In het centrum van het land zijn er droge periodes van december tot en met maart, en van juni tot en met augustus. Daartussen zijn er nattere periodes. In het Amazonegebied is het precies omgedraaid, maar valt zelfs in de ‘droge’ maanden nog flink wat neerslag. In het noorden van het land loopt het regenseizoen van mei tot en met november.