Hoe gaan we om met je vakantie in relatie tot het coronavirus?  

Heb je een reis geboekt bij één van de reisbedrijven van ANWB Reizen B.V. (FOX Verre reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen of Kampeerreizen van ANWB) en wil je deze graag omboeken in verband met de uitbraak van het coronavirus? Dat begrijpen we.

We kunnen de onrust niet wegnemen, maar denken natuurlijk met je mee over alternatieven en mogelijkheden. Want als er één ding is dat we belangrijk vinden, is het dat jij onbezorgd en met plezier op vakantie kunt. Daarom maken we omwille van deze vervelende situatie graag een uitzondering voor jou, aanvullend op onze huidige reisvoorwaarden.

We realiseren ons dat niet elke reisorganisatie zo coulant is in haar omboekbeleid.

Advies ministerie van Buitenlandse Zaken

Natuurlijk kunnen we niet voorspellen hoe het virus zich ontwikkelt, we houden vanzelfsprekend het nieuws per land elke dag nauwlettend in de gaten. Daarin volgen we het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uiteraard staat voorop dat wij als ANWB Reizen je natuurlijk niet op vakantie laten gaan naar een bestemming die onveilig wordt geacht. Wij staan voor een onbezorgde vakantie, waarin plezier voorop staat. Daar horen zorgen over veiligheid natuurlijk niet bij. Je mag op ons rekenen!

Wat betekent dit voor mijn reis?

We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op óf staan inmiddels al met je in contact. We denken daarin graag met je mee. Omdat we vinden dat onbezorgd en met plezier op vakantie gaan vanzelfsprekend is bij ANWB Reizen, bieden we je de volgende regeling aan:

 • Vertrek je tussen nu en 31 mei? Helaas kunnen wij je nu door de zeer ingrijpende maatregelen op diverse bestemmingen wereldwijd geen onbezorgde vakantie garanderen. ANWB Reizen heeft daarom besloten om alle reizen met vertrek tot en met 31 mei niet meer uit te voeren. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om je reis direct kosteloos om te boeken naar een andere vertrekdatum of je een ANWB Reizen-voucher (ANVR/SGR) aan te bieden. Hiermee kun je rustig op een later moment een andere reis bij ANWB Reizen uitzoeken. De bijbehorende voorwaarden worden ook telefonisch met je besproken.

Let op: Deze bovenstaande regeling geldt voor de reisbedrijven van FOX Verre Reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen en Kampeerreizen van ANWB. Belangrijk om te zeggen is dat deze regeling alleen geldt voor reizigers die met ons een vakantie hebben geboekt buiten Nederland. 

 • Vertrek je vanaf 1 juni? Voor je vertrek vanaf 1 juni gelden onze reguliere omboek- en annuleringsvoorwaarden. Omdat de ontwikkelingen erg snel gaan en we niet kunnen voorspellen hoe de situatie er dan uitziet, nemen we hier op een later moment een besluit over. Vanzelfsprekend volgen we de ontwikkelingen nauwlettend.
 • Vertrek je op reis binnen Nederland? Binnen onze eigen landgrenzen volgen we het advies van de Nederlandse overheid, daar geldt bovenstaande regeling tot en met 5 april.
 • Zijn er uitzonderingen? Camperreizen van Travelhome en ANWB Ledenreizen en cruises (zeecruises en riviercruises) zijn een uitzondering op deze regeling. Hiervoor geldt dat alle reizen met vertrekdatum tot en met 30 april niet meer worden uitgevoerd.
Boek je een reis om naar een andere vertrekdatum en is deze duurder dan je oorspronkelijk geboekte rondreis? Dan betaal je helaas wel het prijsverschil tussen beide vertrekdata. Vanzelfsprekend geldt dat andersom ook. Hetzelfde geldt ook als je een geheel andere rondreis of vakantie boekt bij ANWB Reizen.

Laat ons je adviseren

Onbezorgd op vakantie, met de zekerheid van ANWB. Daar staan wij voor en mag je van ons verwachten. Daarom denken we graag met je mee over alternatieve reisbestemmingen. We begrijpen dat dit veel gedoe voor je is, daarom ondersteunen we je er graag bij. Het is immers al vervelend genoeg dat jouw eerste keuze vervalt.

Voorop blijft staan dat je bij ANWB Reizen zorgeloos en met plezier op vakantie kunt. Waar dat ook ter wereld is. Bij ons werken immers echte reisspecialisten met jarenlange ervaring en kennis van de hele wereld. Je mag op ons rekenen, we adviseren je graag!

Omboeken naar een andere reisbestemming

Wil je je vakantiebestemming wijzigen? Met de voorwaarden die in dit document staan is dat mogelijk. Je bent helemaal vrij in je nieuwe vakantiekeuze. Wij bieden als onderdeel van ANWB immers de hele wereld aan. Van Europa naar buiten Europa of andersom? In Nederland blijven kan ook. Daar maken wij als onderdeel van ANWB Reizen B.V. (FOX, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen of Kampeerreizen van ANWB) geen probleem van.

Het is belangrijk om te weten dat deze voorwaarden gelden voor pakketreizen van ANWB Reizen en niet voor de reserveringssite anwbcamping.nl. Ook is het belangrijk om te weten dat deze voorwaarden alleen gelden voor reizen die nu online op de diverse reiswebsites staan. Je vakantie boeken met vertrek in 2021 behoort tot één van de mogelijkheden.

Met dit omboekbeleid zeggen wij ook dat annuleren wat ons betreft niet nodig is. De situatie rondom de uitbraak van het coronavirus is onzeker, daar kunnen we helaas weinig aan veranderen. We blijven graag in nauw contact met je, door middel van e-mail of telefonisch contact. Voel je vrij om ook contact op te nemen met ons klantcontactcentrum als je vragen hebt, we beantwoorden ze graag voor je. Zeker is dat jij onbezorgd op vakantie kunt, met de zekerheid van ANWB. 

Onze reisspecialisten weten precies hoe ze je het beste kunnen adviseren. Wel is het handig als je het telefoonnummer belt waar je je initiële vakantie bij geboekt hebt, zo zorgen we samen dat er geen onduidelijkheden ontstaan. We moeten daarbij wel eerlijk zeggen dat onze telefoonlijnen drukker bezet zijn dan je gebruikelijk van ons mag verwachten. Onze collega’s zijn te bereiken op de volgende nummers:

Pharos Reizen: 023 55 42 870
FOX Reizen: 0252 66 00 00
ANWB Ledenreizen:  088 269 0 269 (lokaal tarief) 
Kampeerreizen van ANWB: 088 269 65 69
Travelhome: 040 211 3938

Openingstijden Pharos Reizen, FOX Verre Reizen en ANWB Ledenreizen:
ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur en za van 10:00 tot 16:00 uur

Openingstijden Travelhome en Kampeerreizen van ANWB:
ma t/m vr van 09.00 tot 17.00 uur

Laatste update: dinsdag 31 maart 2020 

Vragen en antwoorden

 • Ik twijfel er aan om mijn vakantie te annuleren. Wat nu?

  Dat is een terechte vraag. Je kijkt immers uit naar je vakantie en ineens wordt deze onzeker door de uitbraak van het coronavirus. We begrijpen dat het erg vervelend voor je is. Helaas is de situatie en de ontwikkelingen die daaruit voortkomen erg onvoorspelbaar. Uiteraard betekent dat niet dat we ons neerleggen bij de situatie. We denken graag met je mee hoe we je kunnen voorzien van een zorgeloze vakantie. We adviseren je graag in een nieuwe reisbestemming, waar ook ter wereld. In Nederland blijven mag ook. 

  Je mag ons natuurlijk ook altijd bellen, deel je zorgen gerust met ons. We moeten daarbij wel eerlijk zeggen dat onze telefoonlijnen drukker bezet zijn dan je gebruikelijk van ons mag verwachten. Wij denken graag met je mee, want zorgen en vakantie gaan niet samen. Wil je toch liever je vakantie annuleren? Dan betaal je helaas wel de van toepassing zijnde annuleringskosten. 

 • Ik wil graag gebruik maken van de geboden regeling. Hoe doe ik dat?

  Neem gerust telefonisch contact op met het reisbedrijf (FOX Verre Reizen, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen, Kampeerreizen van ANWB, Travelhome) waar je je vakantie hebt geboekt. Onze specialisten op het klantcontactcentrum ondersteunen je graag!

  Heb je een vakantie geboekt binnen Europa, maar wil je graag buiten Europa of andersom? Onze reisspecialisten weten precies hoe ze je het beste kunnen adviseren. Wel is het handig als je het telefoonnummer belt waar je je initiële vakantie bij geboekt hebt, zo zorgen we samen dat er geen onduidelijkheden ontstaan. We moeten daarbij wel eerlijk zeggen dat onze telefoonlijnen drukker zijn dan je gebruikelijk van ons mag verwachten.

  Onze collega’s zijn te bereiken op de volgende nummers:

  Pharos Reizen: 023  55 42 870
  FOX Reizen: 0252 66 00 00
  ANWB Ledenreizen:  088 269 0 269 (lokaal tarief) 
  Kampeerreizen van ANWB: 088 269 65 69
  Travelhome: 040 211 3938

 • Verwacht ANWB Reizen een lastminute-drukte, omdat mensen omwille van de uitbraak van het coronavirus hun vakantieplannen uitstellen? En wat betekent dat voor mij?

  We begrijpen heel goed dat vakantieplannen worden uitgesteld. Niets zo vervelend als de sluimerende onzekerheid of je reisbestemming nog wel veilig wordt geacht. Daarin volgen we nauwgezet iedere dag het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

  Ondanks dat, zien we inderdaad de trend ontstaan dat vakantieplannen worden uitgesteld. Daarmee verwachten we ook dat er later in het seizoen een lastminute-drukte gaat ontstaan. We blijven daarom graag vroegtijdig met je in contact als ANWB-reiziger, zodat je in ieder geval verzekerd bent van een nieuwe, fijne vakantie. 

  Heb je nog niet eerder bij ons geboekt, maar was je dat wel van plan of twijfelde je eraan? Voel je vrij om contact met ons op te nemen, via ons klantcontactcentrum of ons algemene e-mailadres. We voorzien je graag in advies. Of dat nu om je bestemmingskeuze gaat of om een specifiek vakantietype. Bij ons werken echte reisspecialisten met jarenlange ervaring en kennis van de hele wereld. 

   

 • Wat is het huidige reisadvies?

  Het meest recente reisadvies (17 maart) van het ministerie van Buitenlandse Zaken luidt om niet te reizen naar het buitenland, mits het strikt noodzakelijk is. Dit reisadvies wijzigt in verband met de ontwikkelingen zeer regelmatig. Kijk voor het meest recente reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken.

   

 • Dekt mijn annuleringsverzekering de kosten als ik mijn geboekte reis wil annuleren of omboeken?

  Of je kosten van het annuleren van je geboekte reis of je omgeboekte reis gedekt zijn, hangt af van het type verzekering dat je hebt afgesloten. Bekijk een overzicht van de voorwaarden per reisverzekeraar.

  Kijk voor alle ANWB verzekeringen op deze pagina.

Disclaimer

 • Dit coulancebeleid corona i.v.m. de uitbraak van het coronavirus is een aanvulling op de algemene voorwaarden van ANWB Reizen B.V. (dat wil zeggen: de labels FOX, Pharos Reizen, ANWB Ledenreizen en Kampeerreizen van ANWB).
 • ANWB Reizen heeft te allen tijde het recht om het coulancebeleid corona aan te passen in onder andere situaties waarin er sprake is van een technische storing, druk- of zetfout of er een verdenking van fraude bestaat.
 • ANWB Reizen behoudt zich het recht voor om het coulancebeleid te beëindigen, voorwaarden, bepalingen of informatie naar eigen goeddunken en zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen, zonder dat ANWB Reizen daardoor op enigerlei wijze tot vergoeding van schade is gehouden jegens de deelnemers c.q. reizigers.
 • Wijzigingen, stopzetten, of aanpassingen van de voorwaarden of de inhoud van dit coulancebeleid corona wordt door ANWB Reizen bekend gemaakt via de website 
  anwb.nl/coulance-corona  
 • Voor boekingen gemaakt via een Nederlands kanaal is Nederlands recht van toepassing.