Vakantie Monteverde

In de provincie Puntarenas in het noordwesten van Costa Rica vormen het dorpje Monteverde en vooral het grotere Santa Elena de ideale springplank om de omringende mysterieuze nevelwouden van Costa Rica te verkennen. Monteverde en de pacifistische Quakers uit Amerika zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze geloofsgemeenschap trok tijdens de Koreaanse oorlog naar Costa Rica om de dienstplicht te ontlopen, op zoek naar een vreedzame plekje op de aardbol. Costa Rica had in die tijd net het leger opgeheven. Ze settelden bij de groene berg, zoals ze dit stukje hemel op aarde noemden. Terwijl ze zich toelegden op de productie van zuivelproducten, stonden ze tegelijkertijd aan de basis van natuurconservatie in dit gebied door een deel van de berg tot beschermd gebied uit te roepen. Wat uiteindelijk resulteerde in de stichting van het Monte Verder Reservaat. Het gebied vormt zo de bakermat van het ecotoerisme in Costa Rica.

cr-bnr-canopy-monteverde

Je moet er wel wat voor over hebben om Monteverde te verkennen, de wegen ernaartoe zijn namelijk niet al te best, dus dan weet je dat alvast. De groene berg wordt ook wel gezien als een echte natuurervaring. Door de vochtige warme lucht en de hoge ligging zijn de boomtoppen vrijwel het gehele jaar door door nevels omgeven. De bomen hebben hier soms heel rare vormen en hun dikke takken lijken wel grote armen waarop varens, mossen, bromelia's en orchideeën groeien. Het nevelwoud is ongekend bio divers. Het is rijk aan insecten, vlinders, vogels - zoals de moeilijk te spotten roodgroengekleurde quetzal met zijn grappige kuifje - en uiteraard dieren zoals de mensschuwe jaguar. Populair in het natuurreservaat Monteverde Cloud Reserve is de canopy tour, een excursie die niet voor niets in de FOX Top 10 Gaafste excursies staat. De Tarzan swing is de grootste adrenaline kick. Naast ziplinen is het ook mogelijk over een padenstelsel – dat tot wel 35 meter boven de grond zweeft waarbij je meerdere hangbruggen passeert – het woud te verkennen. Natuurlijk kun je ook gewoon wandelen over de aangelegde paden in dit park. In de vroege ochtenduren en tegen het vallen van avond is de kans het grootst om dieren te zien. Spannend is vooral een twilight walk: sluip gewapend met een zaklamp door het regenwoud op zoek naar slangen, luiaards, spinnen, vuurvliegjes, kikkers, vleermuizen en stekelvarkens.

Ook de moeite waard is een bezoekje aan het serpentium, de orchideeëntuin, kikkervijver en vlindertuin in de directe omgeving. En tot slot: vergeet vooral niet een blokje kaas uit de Monteverde Cheese Factory te proeven, een smaakvolle erfenis van de Quakers.

 

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen