San José

Wanneer u een rondreis maakt door Costa Rica is het begin- en eindpunt de hoofdstad San José. Veelal komt u hier aan en trekt u er de volgende dag erop uit om er vervolgens voor uw laatste overnachting terug te keren voordat voor u het vliegtuig weer instapt terug naar Nederland. Wij zijn benieuwd wat u dan het meeste bijblijft van de hoofdstad. De enorme levendigheid in de straten op de vroege morgen? Het drukke verkeer? Het aangename klimaat? Of simpelweg het verse fruit en de heerlijke verse koffie?

cr-sanjose-straat

San José is zeker geen natural beauty en is best groot, helemaal voor Costa Ricaanse begrippen. Het is zelfs een hele provincie. Een groot deel van de Costa Ricaanse bevolking woont hier. Waarschijnlijk beperkt u uw bezoek tot downtown San José, dat een lange weg heeft afgegaan tot wat het nu is geworden. Het compacte rastervormige centrum rond het centrale Plaza de la Cultura kent levendige winkelstraten vol vertier, vers fruitstalletjes, marktjes, straatartiesten, handgemaakte souvenirs, barretjes en vooral heerlijk street food. Slenter lekker doelloos rond en kijk hoe de Ticos hier leven in de stad. Hier is altijd wel wat te doen. Even de drukte ontsnappen? La Sabana Park ligt er ontspannen bij. Kijk hoe de locals er een balletje trappen met op de achtergrond het nationale voetbalstadion en geniet van de alledaagse taferelen. Leuk familie-uitje is het nabij gelegen Museo de Ciencias Naturales met een indrukwekkende collectie skeletten, te vergelijken met Naturalis in Leiden. Natuurlijk is Chepe, zoals de hoofdstad ook wel wordt genoemd, rijk aan tal van musea, koloniale gebouwen en kathedralen.

Wat u nog meer moet weten? De luchthaven ligt op zo’n 35 minuten rijden van het centrum en de stad is omringd door vulkanen. Deze toegangspoort tot Costa Rica ligt centraal in een bergachtige vallei en is omringd door vulkanologisch gebied. Zoals de Iruza vulkaan, die uitbarstte net op het moment dat JFK Kennedy als eerste Amerikaanse president het land bezocht. Wat ons betreft is San José the beginning of the end van uw rondreis door Costa Rica. En tegelijkertijd the end of the beginning. San José: I’m on my way!

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen