16-daagse single groepsreis Cuba, het land van Salsa en Mojito's

Ga goed voorbereid op rondreis naar Cuba. Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

 • Accommodatie

  Afhankelijk van de keuze van je reis verblijf je in Cuba in sfeervolle toeristenklasse hotels. Indien je voor een DeLuxe-upgrade hebt gekozen, verblijf je in betere hotels. Onder het tabblad hotels van de gewenste reis vind je een selectie van hotels die tijdens de reis worden aangeboden met de daarbij behorende faciliteiten. Het kan voorkomen dat je niet verblijft in het hotel dat omschreven wordt, maar in verband met de beschikbaarheid in een gelijkwaardig alternatief hotel. Op Cuba is het vanwege het kleine aanbod van hotels, soms zelfs mogelijk dat er tijdens je reis nog hotels worden aangepast. Over het algemeen zijn de kamers voorzien van een nette maar eenvoudige badkamer met douche of bad en toilet. Alle hotels zijn voorzien van airconditioning en tv. Inchecken kan officieel vanaf 16:00 uur en de uitcheck tijd is 12:00 uur.

  Vanuit de Cubaanse overheid is het verplicht om je paspoort bij aankomst in de hotels en de casa particulares af te geven (kopie volstaat niet), men moet dit nl scannen en iedereen moet geregistreerd worden.

  Een bijzondere verblijfsvorm op Cuba is de zogenaamde ‘casa particular’.
  "Casa Particular" betekent letterlijk "een privé huis", vanaf 1997 werd het in Cuba gebruikt als "particuliere accommodatie", toen de Cubaanse regering het mogelijk maakte voor Cubanen om kamers te verhuren in hun huizen of appartementen voor toeristen. Dit verstrekte de Cubaanse families een nieuwe bron van inkomen. De term 'casa particular' verklaarde dat deze vorm van overnachten particulier werd geëxploiteerd. Een casa particular is wel enigszins vergelijkbaar met een bed&breakfast, en bestaat vaak uit een woongedeelte voor de eigenaars van het huis en een aantal (vaak 2 of 3) eenvoudig ingerichte slaapkamers met airconditioning of ventilator en een privé-badkamer met toilet en douche. De eigenaars spreken veelal alleen Spaans waardoor je ‘met handen en voeten’ met ze communiceert, wat vaak tot grappige situaties leidt. Je verblijft hier op basis van logies-ontbijt en vaak kunnen ze ook (overheerlijk!) voor je koken.

  Indien je een groepsreis hebt gereserveerd, verblijft de groep in verschillende ‘casas particulares’. Een verblijf in een 'casa particular' is een zeer bijzondere typisch Cubaanse ervaring, waarbij jede gastvrijheid van de Cubanen zult ervaren.

  De hotels op Cuba worden regelmatig door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit. Je dient er rekening mee te houden dat de classificatie van de hotels in Cuba over het algemeen anders is en daardoor hoger kan uitkomen dan je normaal gesproken gewend bent.

 • Beste reistijd

  De temperatuur ligt op Cuba gemiddeld rond de 30 graden. In de warmere maanden, juli en augustus, kan het iets boven de 30 graden worden. De luchtvochtigheid is erg hoog. Een koel briesje aan de kust zorgt ervoor dat de temperatuur aangenamer aanvoelt.

  In de droge maanden ligt de temperatuur iets lager, ongeveer 26 graden. Het regenseizoen is van mei tot en met oktober. In de laatste maanden van deze periode (september en oktober) is de kans groter op tropische stormen. In de regenperiode valt iets meer regen dan in de rest van het jaar, maar heel het jaar kunnen buien vallen. Deze buien komen meestal aan het einde van de middag voor en zijn kort en hevig. Het regent zelden de hele dag door.

  Cuba kan het hele jaar door goed bezocht worden.

 • Elektriciteit

  Elektriciteit is er overal, maar in de hotels worden er verschillende soorten stopcontacten gebruikt. Namelijk 110 en 220 volt. In steeds meer hotels zijn beide voltages met bijbehorende stekkers aanwezig. Indien een voltage van alleen 110 volt beschikbaar is, heb je voor het gebruik of het opladen van elektrische apparatuur, die niet werkt op 110 Volt of 60 Hertz een verloopstekker nodig.

  Je kunt je accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar de meeste stopcontacten zijn alleen geschikt voor stekkers met platte polen. Je kunt hiervoor een 'wereldstekker' gebruiken. Deze zijn in Cuba moeilijk te verkrijgen en daarom adviseren wij je deze vanuit Nederland mee te nemen. Controleer goed of op je wereldstekker inderdaad een stekker met platte polen is inbegrepen.

  Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

 • Eten en drinken

  Cuba is een schoon land. Toch adviseren wij je extra op te passen om de kans op een darminfectie te beperken. Het leidingwater is NIET drinkbaar en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes.

  Indicatie van prijzen voor maaltijden:
  Ontbijt: tussen de 3 en 6 euro
  Lunch: tussen de 6 en 8 euro
  Diner: tussen de 10 en 15 euro

  Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt kun je veilig drinken. Zorg, vooral in droge, hete gebieden, dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Rauwkost en fruit dat al geschild is moet je niet eten, dat kan problemen geven. Maar dat gaat ook op voor ongekookte melk, zeker ijs en rauwmelksekaas. Vlees en vis moeten goed gekookt of doorbakken zijn. Houd er verder rekening mee dat voedsel dat al lange tijd staat, zelfs als het gebakken of gekookt is, een welkome voedingsbodem is voor allerlei bacteriën.

  Er zijn niet zoveel typisch Cubaanse gerechten en het eten is niet van een zeer hoogstaande culinair niveau, maar de kwaliteit is echter over het algemeen goed. Veel specerijen worden niet of nauwelijks toegevoegd. In de restaurants kan extra peper of tabasco aan het bedienend personeel worden gevraagd. Een aantal typisch Cubaanse gerechten zijn het proberen waard, zoals een goed klaargemaakt geroosterd speenvarken, garnalen, verse vis of ropa vieja, een heerlijk klaar gemaakt draadjesvlees. Dit wordt in Cuba als een feestmaal beschouwd. Maar ook gewoon varkensvlees kan geroosterd zeer smakelijk zijn. Mensen die vegetarisch willen eten, hebben op Cuba weinig keus.

  Vaak hebben toeristenrestaurants hun specialiteit: kreeft, varkensvlees of kipgerechten. Zwarte bonen vormen vaak de groente, en rijst is altijd aanwezig om de maaltijd compleet te maken. Na het eten wordt koffie geschonken, vaak is deze zwart en sterk. Zwarte thee is niet altijd verkrijgbaar, indien dit het geval is dan ontvangt u meestal een variant zoals kamille thee. Je treft diverse restaurants aan waar je voor gemiddeld tien à twaalf euro goed kunt dineren. De restaurants van de hotels werken meestal met een buffetsysteem.

  Paladar 
  De laatste jaren zijn er naast de staatsrestaurants ook steeds meer paladars verschenen. Dit zijn restaurants die in particulier bezit zijn. Soms eet je bij mensen in de huiskamer en soms zie je het verschil niet echt tussen een staatsrestaurant en een paladar.

  Cocktails met rum
  Rum is in overvloed aanwezig. Hoewel de Cubaan het over het algemeen puur drinkt, worden er beroemde cocktails van gemixt. De Cuba Libre is ongetwijfeld de bekendste. De Daiquirí en de Mojito (Hemmingways favoriet) zijn écht Cubaans. Vaak worden cocktails overgenomen uit andere landen. In plaats van jenever of gin gebruiken ze dan rum. De Cubanito bijvoorbeeld is een Bloody Mary met rum als basis. Men gebruikt lichte rum om te mixen, soms lichtbruine. Deze drie jaar oude rum drinkt de Cubaan doorgaans puur, evenals de donkerbruine oudere rum (Añejo).

 • Fooien

  De werknemers van restaurants en hotels verdienen erg weinig. Een richtlijn voor een goede fooi is 1 euro per persoon per dag. In een restaurant kun je een fooi achterlaten van 10% van het te betalen bedrag.
  Het geven van een fooi aan de FOX reisleiding na afloop van een rondreis is volledig vrijwillig, maar bedenk dat zeker de lokale medewerkers vaak geheel afhankelijk zijn van deze fooien.

 • Fotograferen

  Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

  In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

  Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 • Geld en Valuta

  De lokale valuta van Cuba is de Peso Cubano. Echter, deze is alleen bestemd voor de lokale bevolking. Er is een speciale valuta die door toeristen gebruikt dient te worden. Dit is de convertible peso. 

  Contant geld en pinnen
  Er zijn zeer beperkte mogelijkheden om geld te pinnen in Cuba. Wij raden je dan ook ten zeerste aan om voldoende contante Euro’s in kleine coupures ( briefjes van maximaal €50,- ) mee te nemen. Je kunt Euro's omwisselen bij diverse hotels en bij de Cubaanse banken. Je ziet wel steeds meer pinautomaten verschijnen, maar deze zijn niet altijd geschikt voor de Europese pinpassen. In Havana, in de straat Obispo, nabij hotel Ambos Mundos, is een bank waar je kunt pinnen.

  In de meeste plaatsen kan er alleen met de convertible peso betaald worden.
  Met de dollars kun je niet meer terecht in Cuba. Op een aantal plaatsen kun je met euro's betalen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk in Varadero, maar je dient er rekening mee te houden dat de wisselkoers die daarbij gehanteerd wordt veelal ongunstiger is, dan wanneer je geld bij de bank of wisselkantoor wisselt .

  Het is aan te raden om direct na aankomst op de luchthaven euro's in te wisselen voor de Convertible Peso. Let op: de CUC wordt buiten Cuba niet gewisseld. Houd hier rekening mee aan het einde van je reis. 

  Bankpassen en creditcards
  Pinnen met je bankpas is in Cuba bijna niet mogelijk. In de grotere steden zijn er slechts enkele geldautomaten aanwezig, waar het mogelijk is om met een creditcard te pinnen. Let op dat hierbij niet alle creditcards worden geaccepteerd, veelal wordt alleen een VISA card geaccepteerd.
  Het is mogelijk om met je creditcard geld op te nemen bij een bank of bij de wisselkantoren Cadeca genaamd. Alle creditcards (behalve American Express) worden geaccepteerd, mits deze niet door een bank uit de Verenigde Staten zijn uitgegeven. Bij betalingen met je creditcard dien je rekening te houden met extra kosten. Wanneer je geld opneemt bij een bank kantoor, dien je ook je paspoort mee te nemen.

  De Cubaanse banken zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30-12.00 uur en 13.30-15.00 uur. De Cadeca wissel kantoren hebben over het algemeen ruimere openingstijden dan de banken en zijn veelal ook in het weekend geopend. Ook bij hotelrecepties kan dikwijls geld gewisseld worden, maar meestal tegen een nadeligere koers. In de grotere hotels is er soms ook een officieel geldwisselkantoor aanwezig. In de meeste winkels en restaurants kun je alleen met contant geld betalen en niet met creditcard. Zelfs bij restaurants of hotels waarbij wordt aangegeven dat je met creditcard kunt betalen, geeft het personeel aan dat ze liever willen dat er met contant geld wordt betaald.

  Indien je onderweg gebruik maakt van je creditcard is het van het grootste belang dat je je pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van je kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met je creditcard of je pinpas. Let er daarom op dat niemand je pincode kan zien als je betaalt of geld opneemt met je creditcard. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcardmaatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kun je een heleboel problemen voorkomen.

  In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

 • Mobiliteit

  Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
  Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

  Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

  Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
  Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

  Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
  Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.

 • Musea

  Houd er rekening mee dat alle musea op Cuba op maandag gesloten zijn.

 • Nuttige adressen

  Ambassade van Cuba:
  Scheveningseweg 9
  2517 KS Den Haag
  Tel: 070-360 60 61
  Fax: 070-364 75 86

  E-mail: embacuba@xs4all.nl

  Consulaat van Cuba:
  Groot handelsgebouw, Conradstraat 18,
  Entry E, floor 7, office154
  3013 AP Rotterdam
  Tel: (31-10) 206-7334
  E-mail: concuba@bart.nl
  Website: www.cubadiplomatica.cu

  Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Havanna
  Ave. 7ma. #2007, esq. 22
  Miramar, La Habana
  Tel: +53 72 04 25 11

 • Paspoort en Visum

  Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
  De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

  Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

  In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

  Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

  FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor Cuba is een toeristenkaart verplicht. FOX kan deze toeristenkaart voor je regelen. let op, dit is een los blaadje dat je goed dient te bewaren tijdens je reis. Voor kosten van de toeristenkaart via FOX verwijzen wij je naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'. Je kunt de toeristenkaart ook zelf online verkrijgen via de website: https://www.cubavisa.net/

  Houd er rekening mee dat je extra informatie dient aan te leveren. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende jouw reis aan, maar persoonlijke documenten dien je altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. Je ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart.

  Reizen met kinderen
  Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

  In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder jouw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

  Wat neem je verder mee:
  Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van je reisverzekering, zeker een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX.
  Vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!

 • Reisbegeleiding

  Tijdens onze groepsrondreizen word je begeleid door een lokale (Cubaanse) Nederlandssprekende reisleid(st)er. Naast deze Nederlandstalige reisleiding, maken we in Cuba tevens gebruik van lokale gidsen, om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen. Zij zijn Engels/Spaanstalig. Mocht het nodig zijn dan zal de reisleider/ster voor vertaling zorg dragen. Hij/zij is altijd je aanspreekpunt  bij vragen of problemen tijdens je reis.

 • Reisgidsen en literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

  Naar de ANWB Webwinkel

 • Souvenirs

  Voor niet veel geld kun je in Cuba mooie souvenirs kopen: schilderijen, keramiek en voorwerpen van papier-maché. Natuurlijk zijn overal ook de “beroemde” sigaren en rum te krijgen. Koop je deze in een staatswinkel dan ben je verzekerd van de kwaliteit en de echtheid van de sigaar. Op straat zul je zeker worden aangesproken door een goedbedoelde Cubaan, die je deze sigaren wil verkopen. Deze 'beroemde, maar zeker nepsigaren' zijn van een veel mindere kwaliteit dan de officiële 'echte' sigaren.

  De Cubaanse peso mag je niet uitvoeren, net zomin als inheemse natuurproducten, zoals schelpen en slakkenhuizen. De handel in eindproducten van beschermde planten- en diersoorten (zwart koraal, schildpadschild, vlinders of reptielenhuid.) is zeer streng verboden en bij invoer in Nederland ben je strafbaar. Wil je krokodillenproducten uit een Cubaans broedgebied meenemen, dan dien je papieren te hebben die aantonen dat je ze op wettelijke wijze hebt aangeschaft.

  Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

 • Telefoon, internet en post

  Telefoneren en het gebruik van internet is vanuit Cuba zeker mogelijk, maar is erg duur en bovendien is de verbinding slecht. Gemiddeld betaal je circa vier a vijf CUC per minuut voor een telefoontje naar Europa. Je kunt vanuit de meeste hotels bellen, maar dit is meestal een stuk duurder dan bellen met een telefoonkaart. Deze zijn te gebruiken in telefoonkantoren en toeristencentra en de kaarten zijn verkrijgbaar voor vijf, tien en twintig CUC. Collect call naar Nederland bellen is niet mogelijk.

  Het is mogelijk om met je mobiele telefoon te bellen, maar wij adviseren je voor vertrek met je provider contact op te nemen wat betreft de mogelijkheden en zeker wat betreft: de kosten! Mobiel bellen blijft duur. SMS-en is een goedkoop alternatief.

  Internetten is veelal mogelijk in de lobby's van de hotels, bij parken en voor de deur van een Telepunkto. Om gebruik te maken van het internet heb je een Etesca kaartje nodig met een username en een wachtwoord (te koop bij de recepties van de hotels) waarmee je kunt inloggen op het netwerk. De kosten hiervoor zijn 1-2 CUC voor 1 uur of 5 CUC voor een kaart van 5 uur.

  De post in Cuba werkt erg traag en verstuurde kaarten komen waarschijnlijk pas enkele weken later aan in Nederland.

 • Tijdsverschil

  In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Cuba kent net als Nederland een verschil in zomer- en wintertijd, hierdoor blijft het tijdsverschil gedurende het hele jaar 6 uur.

 • Vaccinaties/Gezondheid

  Er zijn geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Aanbevolen worden Hepatitis A en B en DTP.

  In Cuba komt dengue voor, ofwel knokkelkoorts. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. Belangrijke voorzorgsmaatregelen zijn: de huid behandelen met een anti-muggenmiddel (met DEET) en het dragen van bedekkende kleding op plaatsen waar veel muggen zijn. Slapen onder een klamboe is slechts een gedeeltelijke oplossing, omdat de muggen ook overdag actief zijn. 

  Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
  Zie voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

  Wilt je met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij je graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

  Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
  Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
  • Dragen van bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
  • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.

  Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

  Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van jouw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.

  Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem jezelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht je op je verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan je reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen. 

  Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties, die op je reis noodzakelijk zijn. Je kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: Je krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malariaprofilaxe. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD’s en soms worden deze kosten vergoed door je ziektekostenverzekering.

  Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

  De medische verzorging in Cuba is goed en kosteloos voor Cubanen. Voor iedere 120 Cubaanse gezinnen is er één huisdokter. Voor buitenlanders zijn er klinieken waar betaald dient te worden voor de behandeling. De kosten hiervoor kunnen afhankelijk van de behandeling flink oplopen en je dient in het bezit te zijn van een verzekering, die ziektekosten in Cuba dekt. In ieder hotel is een arts of verpleegster oproepbaar. De meeste medicijnen zijn in Cuba voorhanden en er zijn veel apotheken in het land. Op de apotheken die 24 uur open zijn, staat turno permanente.

  Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

 • Veiligheid

  Mede door de intensieve politie- en sociale controle is Cuba aanzienlijk veiliger dan veel andere landen in Latijns-Amerika. Dit neemt niet weg dat zakkenrollers en gelegenheidsdieven in toenemende mate hun slag slaan op stranden, terrasjes, in bars, donkere steegjes en auto’s. Net als overal moet je ook in Cuba alert zijn en je eigendommen op het lichaam dragen en ook je eigendommen niet onbeheerd achterlaten.

  Vanwege identificatieplicht kun je het beste een kopie van je paspoort op zak te hebben, en het originele paspoort, evenals andere waardevolle zaken, op een veilige plaats te bewaren of in bewaring te geven (bijvoorbeeld een hotelkluis).

  Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

 • Vervoer

  FOX gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

  Bij de meeste hotels staan toeristentaxi’s klaar waar je gebruik van kunt maken. Dit kan een oldtimer zijn, een cocotaxi, een fietstaxi, een tuktuk, een koetsje of een gewone taxi. Je kunt hen vragen je weer op te komen halen op een bepaalde tijd. De kosten zijn afhankelijk van de afstand en van het aantal personen. Het is aan te raden om van te voren naar de ritprijs te vragen om te bepalen of deze voor jou acceptabel is.

  Openbaar Vervoer
  De trein is een belangrijk vervoermiddel, maar je moet dan wel voorbereid zijn op vertragingen en oponthoud vanwege pech. In de stad is het openbaar vervoer geregeld d.m.v. de bus. De bus rijdt zeer onregelmatig, de wachttijden zijn lang en als de bus eindelijk komt, is deze vaak volledig afgeladen. FOX raadt het af om te reizen met de treinen of de stadsbussen in Cuba.  De interprovenciale busservice van de busmaatschappij VIAZUL rijdt met meerdere bussen naar meerdere bestemmingen per dag en rijdt over het algemeen zeer punctueel.

  Huurauto
  Autorijden in Cuba is geen enkel probleem, maar houd wél rekening met een aantal factoren. De autowegen tussen de grote steden zijn over het algemeen van goede kwaliteit. De kleinere, provinciale wegen zijn van mindere kwaliteit en hebben nogal eens onverwachte gaten en kuilen. De matige of zelfs afwezige bewegwijzering werkt soms verwarrend, en dus ben je af en toe aangewezen op een vriendelijke, behulpzame Cubaan. Er is weinig motorverkeer op de wegen, maar des te meer andere gebruikers: in Cuba ontmoet je fietsers, ossenkarren en complete veestapels op de weg.

  Er wordt een bepaalde categorie huurauto bevestigd, waar verschillende gelijkwaardige autotypes in vallen. Al deze wagens zijn vierdeurs en hebben airconditioning. De standaard is veelal een Hyundai Atos of gelijkwaardig. Je kunt vooraf geen preferentie opgeven van een wagen. FOX behoudt zich het recht voor het type wagen aan te passen.

  De bestuurder dient minimaal 21 jaar te zijn en beschikt tenminste één jaar over een Nederlands rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar strekt wel tot de aanbeveling in verband met mogelijke taalproblemen. Bij reservering dien je de geboortedatum van de bestuurder(s) door te geven. Een internationaal rijbewijs kun je kopen bij de ANWB. Je dient hiervoor een pasfoto en je Nederlandse rijbewijs mee te nemen.

 • Vlucht

  De vliegtijd naar Cuba bedraagt inclusief overstaptijd circa 13 uur. FOX biedt reizen aan naar Cuba met Air Europa.

 • Zakgeld

  Wanneer je een rondreis naar Cuba hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het wat makkelijker voor je te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

  Voor groepsrondreizen en single groepsreizen dien je rekening te houden met € 44,- per persoon zakgeld per dag.

  Uitzondering hierop is:
  -13-daagse groepsrondreis Authentiek Cuba: € 27,- per persoon zakgeld per dag

  Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

  Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

  Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens je reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kunt hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kun je ter plaatse bij de reisleider boeken.

  Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
  Laatste update juli 2018

clock
Het is nu: 17 juni 2021 00:30 Tijdzone: SA Pacific Standard Time

Lees alles over