Curacao informatie

Landeninformatie Curacao

Een bijzonder diverse bevolking, een unieke geschiedenis en een kustlijn van tropische stranden – Curaçao is een bestemming waar strand en cultuur moeiteloos gecombineerd kunnen worden.

Bevolking, taal en cultuur

De extreme diversiteit op Curaçao is niet moeilijk te begrijpen voor wie de geschiedenis van het eiland kent. Door intensieve slavenhandel kwamen mensen van over de hele wereld hier terecht. Er zijn ruim honderd nationaliteiten onder de 160.000 inwoners van het Antilliaanse eiland. De meerderheid van de bevolking heeft een gemengde afkomst van Europese en Afrikaanse oorsprong. 

Cultureel gezien is Curaçao al net zo’n mengelmoes als op demografisch gebied. Hoewel het eiland onderdeel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, is de lokale cultuur sterk beïnvloed door verschillende Afrikaanse en inheemse culturen. Tradities in de vorm van muziek en dans werden bijvoorbeeld door tot slaaf gemaakten meegebracht naar het eiland en in leven gehouden.

In de architectuur van Willemstad is nog duidelijk een Nederlandse voetafdruk te zien. Het Nederlands was ook voor een lange tijd de enige officiële taal van Curaçao. Sinds 2007 zijn daar twee talen aan toegevoegd: het Engels en het Papiaments, de moedertaal van de meeste inheemse bewoners van het eiland.


Geschiedenis, economie en politiek

Al ruim 6.000 jaar geleden leefden er mensen op Curaçao. De vroegst bekende bewoners van het eiland zijn de Arowakken, een inheems Amerikaans volk dat in de vijftiende eeuw verspreid over de Antillen en delen van hedendaags Florida leefde. Zij bewoonden dit gebied waarschijnlijk al eeuwenlang toen in 1499 de eerste Europese schepen het eiland aandeden. De Spanjaarden koloniseerden het eiland in de jaren hierna en dwongen de lokale bewoners tot slavenarbeid.

In de zeventiende eeuw begon de Nederlandse invloed in het gebied vorm te krijgen. De West-Indische Compagnie veroverde in 1634 het eiland van de Spanjaarden. De Nederlanders bouwden forten. Fort Amsterdam, waaruit later Willemstad zou groeien, was hier een van. De Spanjaarden deden verschillende pogingen om Curaçao weer in handen te krijgen, maar deze liepen nergens op uit. 

In de zeventiende en achttiende eeuw rustte de economie van Curaçao voornamelijk op slavenhandel. Mensen uit Afrika werden in Willemstad verkocht als slaven en naar een andere bestemming gebracht. Ook waren er op het eiland zelf plantages waar tot slaaf gemaakten werkten. De West-Indische Compagnie speelde een belangrijke rol in dit handelsnetwerk. Pas in 1791 werd Curaçao een officiële kolonie van Nederland, nadat de West-Indische Compagnie failliet ging.

In 1795 was er een opstand van tot slaaf gemaakten, geleid door Tula. Hoewel de Nederlanders deze opstand de kop in drukten, wordt de gebeurtenis tegenwoordig gezien als het begin van de vrijheidsstrijd op Curaçao. Deze roep voor vrijheid en onafhankelijkheid werd tijdens de negentiende eeuw steeds sterker. In 1863 volgde Nederland het voorbeeld van Engeland en Frankrijk, en werd slavernij afgeschaft. Veel van de tot slaaf gemaakten bleven echter gevangen in een systeem waar zij nog steeds voor hun voormalige ‘meester’ moesten werken voor een hongerloon.

De economie van Curaçao begon sterk te groeien in de twintigste eeuw, toen aardolie werd ontdekt in Venezuela. De plotselinge rijkdom werd echter erg oneerlijk verdeeld. In 1969 was er een grote opstand van werkers bij de Shell-fabriek op het eiland. Een vakbondsleider, Wilson Godett, werd door de politie doodgeschoten, wat de onrust versterkte. In de jaren tachtig verliet Shell het eiland.
Pas in 2010 kreeg Curaçao een autonome status, hoewel het eiland officieel gezien een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden blijft. Het eiland heeft een eigen minister-president en eigen verkiezingen. In de jaren negentig had Curaçao te maken met een heftige recessie, waardoor veel inwoners naar Nederland emigreerden, maar tegenwoordig groeit de economie van het eiland gestaag.


Klimaat

Het klimaat van Curaçao is te verdelen in twee klimaattypes: een groot deel van het eiland heeft een steppeklimaat. Dit betekent dat er gedurende een jaar erg weinig neerslag valt. In het westen van het eiland heerst een tropisch savanneklimaat. Dit betekent dat er in dit gebied meer neerslag valt dan op de rest van het eiland. Het regenseizoen loopt ongeveer van oktober tot december. De gemiddelde temperatuur op Curaçao blijft het hele jaar ongeveer gelijk en ligt meestal tussen de 25 °C en 32 °C. Lees meer over de beste reistijd naar Curaçao.

Natuur

Het land Curaçao bestaat uit Curaçao, het grootste eiland van de Nederlandse Antillen, en Klein Curaçao, dat op tien kilometer van de oostkust van het grotere eiland ligt. Het rotsachtige Curaçao bestaat grotendeels uit koraalkalk en vulkanisch gesteente. Met name het noordwestelijke deel van het eiland is erg reliëfrijk. Hier ligt dan ook het hoogste punt van Curaçao: de 372 meter hoge Christoffelberg.

De kustlijn van Curaçao bestaat uit tropische stranden, verborgen baaitjes en warmwaterbronnen. Het Schottegat, de haven van Willemstad, is een van de grootste natuurlijke havens ter wereld. Hoewel het eiland deels een tropisch klimaat heeft, bestaat de vegetatie grotendeels uit struiken en cactussen. Daarnaast is er een groot aantal planten- en dierensoorten door kolonisten geïntroduceerd.