Praktische informatie Curacao

Praktische info Curacao

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Alarmnummers

In heel Curaçao is 911 het algemene nummer voor alle noodgevallen. Hiermee kunt u politie, brandweer, ambulance en andere hulpdiensten bereiken. In geval van nood kunt u ook het telefoonnummer 465-3333 bellen. Deze lijn is 24 uur per dag beschikbaar, speciaal voor toeristen.

Beste reistijd

Curaçao is het hele jaar door goed te bezoeken. De temperatuur ligt rond de 30 graden, wat door het briesje op het eiland heerlijk aanvoelt. In de wintermaanden is het iets koeler, al ligt de temperatuur dan nog rond de 26 graden.

In de maanden september, oktober en november valt er iets meer regen op Curaçao. De korte, hevige buien vallen vooral 's nachts of 's ochtends vroeg en zorgen ervoor dat het eiland een stuk groener wordt.


Duiken

Curaçao bestaat uit een kalkgesteente waar koraal zich jarenlang heeft afgezet. Dit is nog steeds duidelijk zichtbaar wanneer er wordt gedoken. Duiken is dan ook één van de populairste watersporten op Curaçao. Het wemelt er van de duiklocaties, waardoor Curaçao voor velen een paradijs is om te duiken. U ziet hier prachtige koraalriffen die voornamelijk vlak aan de kustlijn het mooiste zijn. Tijdens het duiken blijft de verdere onderwaterwereld ook zeker niet onopgemerkt. Wanneer u niet wilt/kunt duiken is snorkelen ook zeker de moeite waard!

Elektriciteit

De elektriciteit op Curaçao is 110 -130 volt, 50Hz. De meeste apparatuur kunt u hier op aansluiten, waardoor u uw accu’s en batterijen eenvoudig op kunt laden. Omdat de vorm van de stekkers op Curaçao anders is dan hier in Nederland is het handig om een verloopstekker mee te nemen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en Drinken

Curaçao staat bekend om z’n grote diversiteit aan restaurants. Als u van lekker eten houdt, zit u goed op Curaçao! De meeste Curaçaoënaars gaan meestal goed gekleed uit eten. Shorts gecombineerd met slippers is dan ook niet echt gewenst.

Er zijn diverse plekken waar u voor weinig geld een heerlijke maaltijd kunt nuttigen. De prijzen beginnen voor een hoofdgerecht op circa €6,- per persoon. Omdat het eten op Curaçao grotendeels geïmporteerd wordt, bieden de restaurants diverse Internationale gerechten aan in combinatie met een klein traditioneel Curaçao's gerechtje: iets met Nederlandse invloeden gecombineerd met Creools. Zo kun je hier gerechten bestellen als; Keshi Yená (gevulde kaas) of Sòpi di Banana (soep van bakbanaan).


Fotograferen

Er valt genoeg te fotograferen op Curacao. Indien u gaat duiken of snorkelen is het leuk een onderwatercamera mee te nemen. U kunt in Nederland een wegwerponderwatercamera kopen bij de bekende grote drogisterijen.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming.

Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De nationale munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden (ANG), de gulden is gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse dollar kan ook gebruikt worden als betaalmiddel. U moet er echter wel rekening mee houden dat winkeliers voor zowel de Euro als de Amerikaanse dollar een ongunstige koers berekenen. Euro’s kunnen bij de banken op Curaçao worden ingewisseld tegen de ANG of Amerikaanse dollars. De banken zijn geopend van 08.00 – 12.00 uur en van 13.30 – 16.00 uur.

Traveller cheques
Traveller cheques kunnen bijna overal worden ingeleverd, daarbij is wel een geldig paspoort vereist. Er wordt ook vaak gevraagd in welke accommodatie u logeert.

Bankpassen/Creditcards
Het is van groot belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna hiermee betalingen worden verricht. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcardmaatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn, kunt u veel problemen voorkomen. Creditcards van American Express, Eurocard/MasterCard en Visa worden praktisch overal geaccepteerd. Let wel op dat hier vaak extra kosten aan verbonden zijn. Ook zijn er voldoende geldautomaten te vinden waar u geld op kunt nemen met uw bankpas. Het is ook mogelijk om te pinnen in winkels en restaurants.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van Curaçao in Nederland:
Prinsegracht 63-65
2512 EX Den Haag
Tel: (070) 306 6111


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet de pincode, ook voor uw creditcard, niet!


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Voor diegene die graag wil winkelen, is Curaçao, misschien niet verwacht, een perfecte bestemming. Curaçao is eeuwenlang bekend vanwege het handelscentrum. De winkels op Curaçao zijn dan ook voorzien van producten van over de hele wereld. U kunt hier ook souvenirs kopen als; Blue Curacao (blauwe likeur), divers aardewerk en ansichtkaarten. Wanneer u graag wilt winkelen, is Willemstad de place to be!

De openingstijden in Willemstad zijn van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 12:00 uur en van 14:00 tot 18:00 uur.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs zeker op de website van de Douane, want u mag niet alles zomaar meer invoeren.


Telefoon, Internet en post

Er bevinden zich vele belhuizen op Curacao waar u de mogelijkheid heeft tot telefoneren en Internetten. Er wordt aangeraden om gebruik te maken van prepaid telefoonkaarten welke te koop zijn bij diverse tankstations en supermarkten. Het is namelijk erg duur om naar Nederland te bellen en om gebeld te worden op Curaçao.

Tijdsverschil

In de Nederlandse zomertijd is het in Curacao zes uur vroeger. In de wintertijd is het vijf uur vroeger. Curaçao kent geen zomer- en wintertijd.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Er zijn momenteel geen vaccinaties verplicht gesteld. Wel wordt een vaccinatie voor DTP geadviseerd. Tevens wordt aangeraden eem goede anti-muggenspray mee te nemen. Het drinken van kraanwater is in Curacao gewoon mogelijk.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Ziet u voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wilt u met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij u graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Over het algemeen is het leven in Curaçao veilig. Wel is het belangrijk om kostbare spullen niet in het zicht te laten liggen en de hotelkamer af te sluiten wanneer u deze verlaat. De meeste accommodaties stellen kluisjes ter beschikking, waar u eventuele waardevolle spullen in kwijt kunt. Ook is het altijd belangrijk om op te letten voor zakkenrollers in een drukke omgeving en is het af te raden om alleen op plaatsen te komen die rustig en afgelegen zijn en dus niet toeristisch.

Vervoer

Op Curaçao zijn er verschillende manieren om alle mooie plekken van het eiland te bezoeken. Allereerst zijn er de algemene bussen, genaamd ‘Konvooi’. Deze bussen hebben een vast rooster en vaste prijzen. Ze zijn over het algemeen op tijd, maar ze rijden niet zeer frequent, slechts éénmaal per uur. De busstations bevinden zich in het centrum van Punda en in Otrabanda. Ze stoppen op de aangegeven busstations, die herkenbaar zijn door rode en witte borden. Het is niet mogelijk om op een andere plek uit- of in te stappen.

Een andere manier van vervoer is het gebruik van stadsbusjes (maximaal 9 personen), deze zijn herkenbaar aan het woord BUS op de nummerplaat. De voorruit laat zien welke route de bus rijdt. Het is mogelijk om deze bussen aan te houden op elk moment en op elke plaats. De bussen rijden regulier tot 23:00 uur. De prijzen voor een enkele reis variëren van ANG. 1,- tot ANG. 4,-. Dit zijn vaste prijzen, maar in het weekend of tijdens de avonduren kan de buschauffeur de prijs aanpassen. Daarom is het verstandig om op deze tijden te informeren naar de prijs voor uw eindbestemming. Naast deze bussen zijn er ook veel privé bussen actief. Ook is er altijd de mogelijkheid om een taxi aan te spreken of te bellen.


Vlucht

FOX biedt vluchten aan naar Curaçao met KLM en de vluchtduur bedraagt ca. 10 uur.