Vakantie Willemstad

Willemstad is de gezellige hoofdstad van Curaçao en telt ongeveer 140.000 inwoners. Doordat de gebouwen in Willemstad sterk lijken op de architectuur in Amsterdam, wordt Willemstad ook wel het Amsterdam van het westelijk halfrond genoemd. Het historisch centrum van de stad bestaat uit twee gedeeltes; Punda en Otrobanda. Deze twee wijken worden gescheiden door de St. Anna Baai. Deze baai leidt tevens naar de grote natuurlijke haven van Curaçao, het Schottegat.

In Willemstad zijn verder veel bezienswaardigheden te vinden. Breng onder andere eens een bezoek aan Fort Amsterdam in Punda. Dit fort werd gebouwd in 1634 toen Curaçao in handen kwam van de WIC (West-Indische Compagnie) en was het hoofdkwartier van de directeur van de WIC. Tegenwoordig is Fort Amsterdam de zetel van de regering.

Ook het Sea Aquarium is zeker een bezoek waard en een bijzondere ervaring! Je hebt hier de mogelijkheid om te duiken en om bij de diverse Aquariums op zoek te gaan naar haaien, pijlstaartroggen en zeeleeuwen. Willemstad kent ook veel drukke en gezellige stranden waarvan Mambo Beach de grote favoriet is. De binnenstad kent verder nog vele winkeltjes en terrasjes waarvan de Heerenstraat en de Madurostraat de bekendste zijn.

Bijzonder Pietermaai Smal:
De wijk Pietermaai Smal ligt in Willemstad direct tegen de wijk Punda aan en staat sinds 1997 op de wereld erfgoed lijst van UNESCO, vanwege de unieke culturele waarde. In de wijk staan prachtige oude landhuizen en villa's, waarvan vele wegens achterstallig onderhoud bijna verloren zouden zijn gegaan, ware het niet dat sinds 2000 er verschillende renovatie projecten zijn gerealiseerd, waardoor de wijk hard op weg is om het nieuwe “Quartier Latin” van Curaçao te worden.

In 2000 werd er begonnen met de renovatie van de eerste grote landhuizen voor de huisvesting van studenten en met de opbrengst hiervan werd het mogelijk ook andere panden in de buurt op te knappen. Nu zijn er verschillende complexen die Pietermaai tot een hippe en trendy buurt maken.

Het appartementencomplex Pietermaai Smal, het Jazzcafé Miles, het kunstatelier van kunstenares Mirjam Griffioen, de wijnwinkel Servir Frais en het café en restaurant Mundo Bizarro in Cubaanse stijl ingericht, hebben er allen aan bijgedragen dat de eens compleet vervallen en duistere wijk gerund door chollers (Curaçaose junks), weer een kloppend hart heeft gekregen. Door de heringeblazen levendigheid zijn de meeste chollers weggetrokken uit Pietermaai Smal.

Op dit moment wordt er nog steeds hard gewerkt om andere panden welke beschikbaar komen voor renovatie op te knappen, maar ook zullen de reeds gerenoveerde panden aan onderhoud onderhevig blijven. Dit komt omdat er bij de originele bouw zeewater is gebruikt, waardoor zelfs bij de gerenoveerde panden het “zout” uit de muren blijft komen. Hierdoor zal Pietermaai altijd aan haar historie herinnerd blijven.