Met een reisleider op dagtrip naar een verre bestemming in Nederland

FOX gaat lokaal!

Dagtrip Amerika

First Americans

Maak in Leiden kennis met de First Americans en beleef de tocht van de Pilgrim Fathers naar Amerika
Dagtrip Leiden inclusief bezoek Museum Volkenkunde, lunch en stadswandeling.

In 2020 herdenkt Leiden dat 400 jaar eerder een groep Pilgrims vanuit Leiden op het schip de Mayflower vertrok om een kolonie te stichten in Amerika. De Pilgrim Fathers worden vaak gezien als de grondleggers van de huidige Verenigde Staten. Zij hebben vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen (onder wie negen presidenten, inclusief Barack Obama). 

Met tentoonstellingen in diverse musea wordt dit jaar herdacht dat deze Engelse migranten vierhonderd jaar geleden vanuit het Engelse Plymouth de oversteek waagden naar Amerika. Voordat zij Plymouth Colony stichtten, brachten zij twaalf jaar in Leiden door, vrij van religieuze vervolging door de Engelse kroon.

In het Museum Volkenkunde krijgen we een rondleiding langs de tentoonstelling 'First Americans', niet over de Pilgrims, maar over de eerste bewoners van Noord- Amerika. Ook is er tijd om op eigen gelegenheid andere tentoonstellingen te bekijken.

Daarna wandelen we naar Restaurant Hudson voor een 'American' lunch. Aansluitend maken we een stadswandeling in kleine groepjes en treden in de voetsporen van de Pilgrims door het historische centrum van Leiden. 

We sluiten de dag af bij de Lakenhal, die je optioneel kunt bezoeken. Hier is een tentoonstelling die laat zien welke grenzen de Pilgrims tegen kwamen in hun zoektocht naar vrijheid.

Ben je op zoek naar een leuk, leerzaam en gezellig uitje dicht bij huis? Bezoek dan samen met ons Leiden om Amerika te (her)ontdekken.
Onze reisleid(st)er neemt je mee.

De kosten voor deze dagtrip over de grondleggers van Amerika bedragen € 54,- per persoon
Indien je een Museumjaarkaart hebt, betaal je € 39,- per persoon 

Goed om te weten: deze dagtrip is speciaal ontwikkeld voor ANWB Reizen en is coronaproof.

Vertrekdata

 • Momenteel geen nieuwe data beschikbaar

Dagprogramma

10.00 
Ontvangst door onze FOX reisleider in het restaurant binnen in het Museum Volkenkunde met koffie of thee en een lekkernij. Bekijk voor OV of parkeermogelijkheden het kopje Vervoer onderaan deze pagina.

10.30
We delen de groep in twee delen op. Groep 1 start met de rondleiding door de tentoonstelling 'First Americans.' Hier staan de actualiteit, kunst en politiek van de eerste bewoners in Noord-Amerika centraal. 

Groep 2 start met het op eigen gelegenheid verkennen van de rest van dit prachtige museum. Tip: Bezoek Oceanië, in 'Een zee van eilanden.' De ‘Bottled Ocean 2120’ van kunstenaar George Nuku is een echte eye-catcher. De installatie is volledig gemaakt van gerecyled plastic. Het werk drukt tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst uit.

11.30   
Groep 2 krijgt nu de rondleiding door de tentoonstelling 'First Americans'. Groep 1 verkent intussen op eigen gelegenheid de rest van het museum.

12.15
We wandelen naar Restaurant Hudson, vlak bij het museum, voor een 'American' lunch.

13.30
Na de lunch staan de stadsgidsen van ’t Gilde klaar voor een begeleide stadswandeling in kleine groepjes door Leiden. We wandelen langs alle Pilgrim gerelateerde locaties die zich in het historische centrum van Leiden bevinden. Treed in de voetsporen van de Pilgrims en ontdek de verrassende herkomst van een aantal gewoonten en gebruiken die zij 400 jaar geleden meenamen op de Mayflower van Leiden naar Amerika.

15.30
We eindigen bij de Lakenhal, die je optioneel kunt bezoeken (exclusief entree en reserveren verplicht). Nu we al veel hebben meegekregen van de historie van de Pilgrim Fathers, is de tentoonstelling in de Lakenhal nog interessanter. De tentoonstelling laat zien welke grenzen de Pilgrims tegen kwamen in hun zoektocht naar vrijheid en hoe ze met deze grenzen omgingen. En wat vertelt het historische Pilgrimverhaal ons nu over grenzeloze vrijheid?

16.30
Vol opgedane indrukken wandelen we weer naar de auto of richting het station.

Arrangement

 • Inclusief

  • Ontvangst met koffie en lekkernij
  • FOX reisleiding
  • Entree en rondleiding in het Volkenkundig Museum
  • Lunch in het Amerikaanse restaurant Hudson incl. drankje 
  • Pilgrim wandeling door Leiden o.l.v. lokale gids
  • Reserveringskosten
    

 • Exclusief

  • Vervoer naar Leiden
  • Entree Lakenhal (optioneel, reserveren verplicht)
  • Parkeerkosten (zie kopje Vervoer onderaan deze pagina)

 • Voorwaarden

  Het minimaal aantal deelnemers voor deze dagtrip is 10. Zorg dat je op tijd reserveert, want er zijn maximaal 20 plaatsen beschikbaar!

Reserveren

Museum Volkenkunde

Wil je dit leuke arrangement boeken?

Reserveer direct via onderstaande button of bel ons op 0252 660002 om je aan te melden. Let op: VOL = VOL

 • Het programma is coronaproof samengesteld, volgens de richtlijnen van RIVM.

Vervoer

Deze dagtrip is exclusief vervoer naar Leiden.

Openbaar Vervoer
Als je met het openbaar vervoer reist, stap dan uit op station Leiden Centraal. Vanaf hier is het vijf minuten wandelen naar Museum Volkenkunde, waar we elkaar ontmoeten.

Parkeermogelijkheden 
Parkeergarage Morspoort
5 minuten van Museum Volkenkunde 
€ 2,00 per uur; maximaal  € 12,-

Parkeergarage Lammermarkt
5 minuten van Museum Volkenkunde
€ 2,80 per uur; maximaal € 20,-

Parkeerterrein de Haagweg
10 minuten van Museum Volkenkunde
€ 4,- per 2 uur; maximaal € 13,50
 

Onze andere dagtrips

Nieuwsgierig naar de vele mogelijkheden?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of een offerte.

0252 - 66 00 02  stuur een bericht.

Ontdek de VS

De Verenigde Staten van Amerika is het land van de onbegrensde mogelijkheden en vele contrasten. Van de wereldsteden New York en San Francisco tot Las Vegas. Ook de natuur kent een ongelooflijke variatie van de Grand Canyon tot de Niagara watervallen.

Lees meer over de VS

Skyline New York, VS

TOP 10 - Mooiste steden Amerika

Er zijn meer dan 19.000 steden in de VS, maar welke tien zijn het mooist? Wij hebben ze op een rijtje gezet!

Lees verder