Tropische parel in de Caribean

Dominicaanse Republiek informatie

Landeninformatie Dominicaanse Republiek

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

De Dominicaanse Republiek heeft een bevolking van circa 10,4 miljoen inwoners. Het land behoort tot de dichtstbevolkte staten van de het Caribisch gebied. Een groot deel van de inwoners woont in en rondom de hoofdstad Santo Domingo, namelijk 2,9 miljoen mensen. Hiermee is de stad één van de grootste steden  van het Caribisch gebied.

De Taíno, de oorspronkelijke indiaanse inwoner, is uitgeroeid tijdens de kolonisatie. De afkomst van de huidige inwoners is nogal verschillend, zo heeft 73% een gemengde achtergrond. De rest van de Dominicanen hebben een  Europese (16%) of Afrikaanse achtergrond (11%).

De bevolking van de Dominicaanse Republiek zijn over het algemeen vriendelijke mensen die graag toeristen op weg helpen in hun land. De officiële taal in de Dominicaanse Republiek is Spaans en dit zal dan ook voornamelijk gesproken worden. Door de verschillende achtergronden wordt er ook in mindere mate Frans, Duits, Italiaans en Chinees gesproken.


Cultuur

De Dominicaanse cultuur is ontstaan uit invloeden van verschillende nationaliteiten. Zo is de cultuur een mengelmoes geworden van elementen uit Spanje, Frankrijk, Afrika en de oorspronkelijke Taíno cultuur. Het zal dan ook niet als verrassing komen dat er qua religie ook een vermenging heeft plaats gevonden.  Zo zijn er elementen van Afrikaanse religies terug te vinden in het Rooms-Katholicisme.

Overal in het land kom je de invloeden van verschillende culturen weer tegen. Dit is ook te zien tijdens de carnaval in de Dominicaanse Republiek. Deze bestond al voor de kolonisatie, maar heeft door de Spanjaarden een Christelijke achtergrond gekregen.

De merengue, de meest voorkomende muziek in het land, is een muzieksoort ontstaan uit Europese en Afrikaanse invloeden. Door het hele land vind je authentieke bandjes, bestaande uit 3 personen. De inwoners laten je graag zien hoe er op bewogen moet worden.

Wettelijk feestdagen zijn:
01 januari: Nieuwjaarsdag
21 januari: Nationale feestdag voor de beschermheilige van de bevolking
26 januari: Viering geboortedag van Juan Pablo Duarte, voorvechter van de onafhankelijkheid
27 februari: Onafhankelijkheidsdag
04 augustus: Stichtingsdag Santo Domingo
16 augustus: Gedenkdag van de restauratie van de Republiek
24 september: Nationale feestdag voor Maria
05 november: Dag van de constitutie

 


Economie

Na een crisis door slecht management, is de economie van de Dominicaanse Republiek nu weer bijgetrokken. De in 2004 gekozen President Fernández, heeft hier een groot aandeel in gehad, hij had het economisch herstel prioriteit nummer één gemaakt.

De Dominicaanse economie is door de jaren heen flink veranderd, vroeger was het land nog afhankelijk van suiker en andere landbouwproducten. Nu is het land veel minder afhankelijk van deze producten. De grootste sectoren zijn de verwerkende industrie, landbouw, bouw, handel en ook toerisme. Het land wordt zich steeds meer bewust van de invloed van het toerisme op de economie, zo werkte in 2008 liefst 1 op de 7 inwoners in de toerismebranche.

Export is een belangrijke inkomstenpost van het land, hierbij is Nederland een belangrijke partner. Zo is er al tijden een stijgende lijn te zien in de handel met Nederland. De Dominicaanse Republiek is ook het enige land in de Caribisch gebied met een Nederlandse Kamer van Koophandel.


Flora en Fauna

De flora en fauna van de Dominicaanse Republiek zijn belangrijke factoren voor het toerisme in het land. Er is een grote biodiversiteit op het eiland, door de grote hoogteverschillen, dit zorgt voor uiteenlopende klimaten. Zo worden dichte oerwouden opgevolgd door savanne-achtige vegetatie. Deze variëteit in flora en fauna zorgt voor veel afwisseling en zal niet snel vervelen.

De Dominicaanse Republiek telt circa 5.600 plantensoorten, waarvan 1800 uniek zijn en alleen op dit eiland voorkomen. Deze verscheidenheid komt mede doordat de Europeanen allerlei planten en bomen meenamen naar het eiland. Een andere reden is het verschil in klimaten.

De fauna van het eiland wordt voornamelijk gekenmerkt door de waterdieren. Zo zijn er veel exotische vissen te vinden rondom de eilanden. Het koraal in de Dominicaanse Republiek zorgt ervoor dat het leven onder water nog mooier wordt. Dit maakt het land zeer geschikt om een keer te gaan duiken. Daarnaast zijn er rondom het land ook walvissen, schildpadden en krokodillen te vinden.  De verscheidenheid qua landdieren is een stuk minder, er zijn slechts een aantal kleine zoogdieren te vinden. De vogels daarentegen zien de Dominicaanse Republiek als ideale bestemming om de wintermaanden door te brengen. Hierdoor zijn er vogels in alle soorten en maten.


Geografie

De Dominicaanse Republiek ligt op het oostelijke deel van het eiland Hispaniola en neemt twee derde van het oppervlakte in. Het land is ongeveer één vijfde groter dan Nederland. De rest van het eiland behoort tot Haïti, dat in het westen ligt. Het eiland is het op één na grootste van het Caribisch gebied. Naast het grote eiland horen er nog drie kleinere eilanden bij.

Het noorden van het land grenst aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden aan de Caribische Zee. In het oosten ligt het eiland Puerto Rico. De hoogste bergen van het land zijn te vinden in het Cordillera Central. Het Enriquillomeer is het grootste meer in de Dominicaanse Republiek.


Geschiedenis

Over de allereerste bewoners van de Dominicaanse Republiek is weinig bekend, er is slechts een aanname dat de Ciboney als eerste waren. Zeker is wel dat de Taíno indianen het land hierna bewoonde, dit volk kwam uit beide Guyana’s en Venezuela. De Taínos zijn later gewelddadig verjaagd door de Cariben, die eind 15e eeuw grotendeels van de eilanden in het Caribisch gebied in bezit hadden.

Nadat Columbus het land had ontdekt, kwamen de Spanjaarden. Al gauw kwamen er mijnen om het goud, zilver en koper uit het eiland te winnen. Hierna werd het land vooral gebruikt voor het verbouwen van suikerriet. Om genoeg mensen te hebben voor deze klussen, kwam in 1502 de slavenhandel opgang. Het eiland werd een belangrijke schakel in de handel met Europa en de verdere ontdekking van Amerika.

Op 27 februari 1844 werd de Dominicaanse Republiek uitgeroepen en erkent als een onafhankelijk land. Dit was van korte duur, aangezien de Amerikanen vlak hierna het land bezetten. Zij zorgden wel voor de aanleg van de nodige wegen, water- en elektriciteitsvoorzieningen. Toen de Amerikanen stopten met de bezetting van het land, nam Rafael Leonidas Trujillo de macht als dictator in handen voor zo’n 13 jaar.

Na de dood van Trujillo op 30 mei 1961, werd het land een democratie. Na jaren van presidenten die vooral afkomstig waren uit de rijke gebieden van het land, werd er in 1996 gekozen voor een relatief jonge president die uit een minder rijke wijk komt. Dit zorgt ervoor dat er vertrouwen is in de toekomst van de Dominicaanse Republiek.

 


Klimaat

Op eiland Hispaniola heerst het hele jaar door een redelijk constante temperatuur rond de 28-32 graden. Het land heeft een tropisch klimaat waardoorde  vochtigheidsgraad betrekkelijk hoog is. De altijd aanwezige bries op het eiland zorgt ervoor dat het er prima vertoeven is.

Voor de temperatuur maak de beste periode om het land te bezoeken dus niet uit.  Het aantal uren zon en de hoeveelheid neerslag zijn natuurlijk wel van belang. Tijdens de maanden februari tot en met april valt de minste regen en zijn er de meeste zonuren. Dit maakt de andere maanden zeker niet minder geschikt, want ook dan is het dus prima uit te houden in het land.


Politiek

De Dominicaanse Republiek is een representatieve democratie, geïnspireerd door het Franse model. Hierbij is de macht verdeeld over drie schijven:  de uitvoerende, juridische en wetgevende macht.

De gekozen president beschikt over de uitvoerende macht samen met zijn kabinet. Hij staat boven het congres  en het huis van afgevaardigden, die over de wetgevende macht beschikken. Daarnaast is er nog een juridische raad voor de juridische macht. Uiteindelijk is de president de machthebber en kan hij overal over beslissen.

Om de 4 jaar wordt er een president gekozen, dit geldt ook voor het congres, waarbij elke provincie een lid kiest voor het senaat. De verkiezingen voor het congres worden gehouden tussen de verkiezingen van de president.