Tropische parel in de Caribean

Praktische informatie Dominicaanse Republiek

Praktische info Dominicaanse Republiek

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U logeert tijdens uw rondreis in goede toeristenklasse hotels. Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met bad of douche en toilet, telefoon en meestal airconditioning.


Beste reistijd

Door het tropische klimaat op de Dominicaanse Republiek is het heel het jaar door rond de 30 graden. Tussen mei en november valt er meer neerslag en ligt de temperatuur nog iets hoger.

In december tot en met april valt de minste neerslag. De temperatuur ligt deze periode iets lager, rond de 28 graden en wordt gezien als de beste reistijd voor de Dominicaanse Republiek.


Elektriciteit

Op de Dominicaanse Republiek  gebruikt men 110 Volt. In een aantal (vaak luxe) hotels wordt 220 Volt gebruikt.

U kunt uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar de meeste stopcontacten zijn alleen geschikt voor stekkers met platte polen. U kunt hiervoor een 'wereldstekker' gebruiken. Deze zijn in Cuba moeilijk te verkrijgen en daarom adviseren wij u deze vanuit Nederland mee te nemen. Controleert u goed of op uw wereldstekker inderdaad een stekker met platte polen is inbegrepen.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

De keuken van de Dominicaanse Republiek wordt gekenmerkt door een mengeling van verschillende keukens en zijn eenvoud. Je vindt er invloeden uit de Spaanse, Afrikaanse en traditionele keukens gemengd met exotische kruiden levert dit heerlijke gerechten op. Hoofdingrediënten zijn bonen, rijst en vlees of vis en gezien de enorme kustlijn zijn er ook uitstekende visgerechten te vinden.

Typisch Dominicaanse gerechten zijn Sancocho (stoofgerecht van verschillende vleessoorten), Sopa Criolla Dominicana (maaltijdsoep met vlees, pasta en uien) en Bandera Dominicana (een combinatie van vlees, bonen en rijst). De nationale drank van de Dominicaanse Republiek is de rum die wordt gemaakt van het suikerriet dat er in overvloed groeit. Daarnaast worden er veel dranken als fruitshakes en verse vruchtensappen genuttigd. Mamajuana is de nationale gezondheidsdrank, gemaakt van boombast, wortels, kruiden en een geheim ingrediënt. Volgens de bewoners helpt het tegen reuma, buikklachten en andere inwendige problemen.

Wij adviseren u extra op te passen om de kans op een darminfectie te beperken. Het leidingwater is NIET drinkbaar en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes. Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt, kunt u veilig drinken. Zorg, vooral in droge, hete gebieden, dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Rauwkost en fruit dat al geschild is moet u niet eten, dat kan problemen geven. Maar dat gaat ook op voor ongekookte melk, zeker ijs en rauwmelksekaas. Vlees en vis moeten goed gekookt of doorbakken zijn. Houd u er verder rekening mee dat voedsel dat al lange tijd staat, zelfs als het gebakken of gekookt is, een welkome voedingsbodem is voor allerlei bacteriën.


Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter zijn niet alle memory sticks zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn, ook kan er een verschil in kwaliteit zijn. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, maar daar is vaak een "wereldstekker" voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De lokale valuta van de Dominicaanse Republiek is de Dominicaanse Peso.

In de meeste toeristische plaatsen kunt u dollars en Euro's wisselen bij de bank of een wisselkantoor (Casa de Cambio), ook wordt Mastercard en Visa veelal geaccepteerd. Pinnen is in de meeste plaatsen en bij de betere hotels ook mogelijk. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken.

Het is aan te raden om met name contante euro's in kleinere coupures (briefjes van maximaal €50,-) mee te nemen die makkelijk gewisseld kunnen worden.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Dominicaanse Ambassade Nederland:
Raamweg 21-22
2596 HL Den Haag
Tel: (070) 331 75 53
Fax: (070) 404 98 90
E-mail: embajadadominicananl@gmail.com
Website: www.embajadadominicana.nl

Nederlandse Ambassade in Santo Domingo:
Nuñez de Cáceres #11
Gebouw Ginaka, vierde verdieping
Bella Vista
Santo Domingo
Tel: +1 809 262 03 20
Fax: +1 809 565 46 85
E-mail: std@minbuza.nl


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX.
Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisbegeleiding

Tijdens onze groepsrondreizen wordt u begeleid door een lokale Nederlandssprekende reisleid(st)er. Naast deze Nederlandstalige reisleiding, maken we in de Dominicaanse Republiek tevens gebruik van lokale gidsen, om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen. Zij zijn Engels/Spaanstalig. Mocht het nodig zijn dan zal uw reisleider/ster voor vertaling zorg dragen. Hij/zij is altijd uw aanspreekpunt  bij vragen of problemen tijdens uw reis.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Voor niet veel geld kunt u in de Dominicaanse Republiek mooie souvenirs kopen: schilderijen, keramiek en voorwerpen van papier-maché. Natuurlijk zijn overal ook de “beroemde” sigaren en rum te krijgen. Let op met het kopen van 'nepsigaren die u aangeboden zullen worden op straat. Deze 'beroemde, maar zeker nepsigaren' zijn van een veel mindere kwaliteit dan de officiële 'echte' sigaren. 

De handel in eindproducten van beschermde planten- en diersoorten (zwart koraal, schildpadschild, vlinders  of reptielenhuid.) is zeer streng verboden en bij invoer in Nederland bent u strafbaar.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Telefoneren en het gebruik van internet is vanuit de Dominicaanse Republiek zeker mogelijk.

Het is mogelijk om met uw mobiele telefoon te bellen, maar wij adviseren u voor vertrek met uw provider contact op te nemen wat betreft de mogelijkheden en zeker wat betreft: de kosten! Mobiel bellen blijft duur. SMSen is een goedkoop alternatief.


Tijdsverschil

De Dominicaanse Republiek kent geen winter- en zomertijd. Zij volgen AST (Atlantic Standard Time) waardoor het er in de winter 5 uur vroeger is en in de zomer (april t/m september) 6 uur vroeger.

Tips en fooien

De werknemers van restaurants en hotels verdienen erg weinig. Een richtlijn voor een goede fooi is 1 euro per persoon per dag. In een restaurant kunt u een fooi achterlaten van 5-10% van het te betalen bedrag.

Het geven van een fooi aan de chauffeur, de evt, bijrijder en de FOX reisleiding na afloop is volledig vrijwillig, maar bedenk dat zeker de lokale medewerkers vaak geheel afhankelijk zijn van deze fooien.

Vaccinaties/Gezondheid

Er zijn geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Aanbevolen worden Hepatitis A en B, DTP en Tuberculose. 

In het grensgebied met Haiti en in het zuidoosten komt malaria voor en worden afhankelijk van de verblijfsduur en persoonlijke situatie malariapillen geadviseerd.

In de Dominicaanse Republiek komt tevens dengue voor, ofwel knokkelkoorts. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. Belangrijke voorzorgsmaatregelen voor zowel Malaria als Dengue zijn: de huid behandelen met een anti-muggenmiddel (met DEET) en het dragen van bedekkende kleding op plaatsen waar veel muggen zijn. Slapen onder een klamboe is slechts een gedeeltelijke oplossing, omdat de met name Dengue muggen ook overdag actief zijn. 

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Ziet u voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wilt u met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij u graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen. 

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties, die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: u krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malariaprofilaxe. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD’s en soms worden deze kosten vergoed door uw ziektekostenverzekering.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.


Veiligheid

Een groot deel van de Dominicaanse bevolking leeft beneden het bestaansminimum. In de drukke toeristische gebieden worden toeristen soms beroofd. Pas op voor zakkenrollers en gelegenheidsdieven die hun slag slaan op stranden, terrasjes, in bars, donkere steegjes en auto’s. Het openlijk dragen van bijvoorbeeld dure foto- en filmcamera’s of sieraden en het onbeheerd laten van eigendommen, is derhalve af te raden.

Vanwege identificatieplicht kunt u het beste een kopie van uw paspoort op zak te hebben, en het originele paspoort, evenals andere waardevolle zaken, op een veilige plaats te bewaren of in bewaring te geven (bijvoorbeeld een hotelkluis).


Vervoer


Vlucht

De vliegtijd naar de Dominicaanse Republiek bedraagt circa 11 uur. FOX biedt reizen aan naar de Dominicaanse Republiek aan met British Airways.